Οι τιμές ανεβαίνουν, οι insiders... πουλάνε!!!

Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι οι insiders αυξάνουν τις πωλήσεις τους, όχι μόνον στο ΧΑ αλλά και στη Wall Street; Γιατί αντί να αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι βλέπουμε συνέχεια αποφάσεις για αγορά ”ίδίων” από τις... εταιρίες;

Οι τιμές ανεβαίνουν, οι insiders... πουλάνε!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

Τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία της First Call δείχνουν πολύ καθαρά ότι οι πωλήσεις των insiders στη Wall Street ( στελέχη και βασικοί μέτοχοι εισηγμένων) έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Παρότι εμείς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε τόσο οργανωμένα στοιχεία, από μία απλή ανάγνωση των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων, προκύπτει ότι και στη Σοφοκλέους έχουμε πωλήσεις μετοχών από βασικούς μετόχους, αλλά κι από ορισμένα στελέχη.

Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί οι μέτοχοι και τα στελέχη πωλούν μετοχές των εταιριών τους εάν πιστεύουν ότι οι τιμές έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, κι ότι η εταιρία την οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς τους ”απ έξω” , θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δικαίωμα τους, ή ότι δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι, πιθανώς σχετιζόμενοι με κάποιες ανάγκες τους.

Το πιο ανησυχητικό άλλωστε δεν είναι αυτό. Το πιο ανησυχητικό στην περίπτωση της Σοφοκλέους, είναι ότι σπανίως βλέπουμε ανακοινώσεις για αγορές μετοχών από στελέχη και μετόχους. Πράγμα μάλλον παράξενο αν μείνουμε στην επιφανειακή διαπίστωση ότι στην αγορά επικρατεί κλίμα ευφορίας και οι τιμές συνέχεια-ως τώρα- ανεβαίνουν.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη δεν φαίνεται να αγοράζουν με ιδιαίτερη... ορμή, υπήρξε τελευταία ένας καταιγισμός αποφάσεων για αγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες, οι οποίες βεβαίως λαμβάνονται με την προτροπή και την συναίνεση των βασικών μετόχων.

Σημαίνει αυτό ότι οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών είναι σε καλές τιμές κι απλά οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν... λεφτά για να αγοράσουν; Η μήπως σημαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι ενόσω η εταιρία αγοράζει, κάποιοι έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν σε καλές τιμές όσες μετοχές θέλουν;

Υπερβολική καχυποψία; Μπορεί. Αλλά μετά τα όσα συνέβησαν το 1999, μάλλον είναι δικαιολογημένη.

ΥΓ: Την περασμένη Πέμπτη, μετά το δημοσίευμα του euro2day.gr για την έντονη διαφωνία των τραπεζών αναφορικά με το σχέδιο ”κοινής δράσης” Sea Farm και Σελόντα, η μετοχή της πρώτης υπέστη έντονες πιέσεις. Κι όμως την Παρασκευή ανέκαμψε ενώ από την πλευρά της εταιρίας εκδόθηκε μια καθησυχαστική ανακοίνωση περί ”ανακρίβειας”, ”εκπλήξεως” κ.λ.π.

Η άνοδος συνεχίστηκε χθες με τη μετοχή να ξεπερνά σε ποσοστό το 10%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Και λίγο μετά το κλείσιμο είχαμε όλοι την ευκαιρία να πληροφορηθούμε επίσημα ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Sea-Farm. Ένα βήμα πριν το... γκρεμό!!!

Δικαίως λοιπόν το ΧΑ , όχι μόνο έβαλε την εταιρία σε επιτήρηση αλλά έστειλε κι όλες τις συναλλαγές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων για έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι αγόραζαν μετά μανίας και ποιοι ενδεχομένως πωλούσαν στην... πλάτη των πρώτων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v