Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Τα πρώτα μέτρα για τη χάρτα της κοινωνικής σύγκλισης η οποία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, οι προσδοκίες και οι εξελίξεις για την ελληνική βιομηχανία κατά το 2003, η αγορά των ακινήτων την τελευταία επταετία και οι προοπτικές της, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Τα πρώτα μέτρα για τη χάρτα της κοινωνικής σύγκλισης η οποία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, οι προσδοκίες και οι εξελίξεις για την ελληνική βιομηχανία κατά το 2003, η αγορά των ακινήτων την τελευταία επταετία και οι προοπτικές της, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Τρίτης.

Κυβέρνηση: Στο συμπέρασμα ότι οι ”πηγές” του κακού που συντηρούν την ακρίβεια και κάνουν επί του παρόντος δύσκολη την αντιμετώπισή της είναι δυο κατέληξε χθες η υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη, αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει με ταχύτατο ρυθμό την προετοιμασία των κυβερνητικών εξαγγελιών που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, αλλά και των προεκλογικών εξαγγελιών, ενώ η Ημερησία τονίζει πως πριν από τη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί από τον κ. Σημίτη κοινωνικό πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα μέτρα για τη χάρτα της σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τις πολυάριθμες κοινωνικές ομάδες, αρχίζουν να ”ωριμάζουν” μέχρι να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Ελευθεροτυπία. Το Βήμα τονίζει πως η κυβέρνηση αναζητεί στροφή, αλλά και στήριξη στην ιδέα της ισχυρής οικονομίας με στόχο να προωθήσει, εισερχόμενη στην προεκλογική περίοδο τη νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική, που ευελπιστεί να εφαρμόσει την επόμενη τετραετία.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ φέρνουν πιο κοντά τη σύγκλιση, ενώ η Εξπρές τονίζει πως οι πολιτικές επιλογές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αποτελούν τον προβληματισμό της κυβέρνησης.

Σοφοκλέους: Για άλλη μια συνεδρίαση η μικρή κεφαλαιοποίηση πρωταγωνίστησε, αλλά δεν οδήγησε σε άνοδο τον Δείκτη, τονίζει το Βήμα. Το Κέρδος τονίζει πως το ”μάζεμα” συνεχίζεται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, τηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ blue chips, αν και τη σκυτάλη έχει πάρει η περιφέρεια. Σύμφωνα με την Εξπρές 50 τίτλοι έχουν καταγράψει άνοδο από 165% ως 503% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ενώ μόνο 9 τίτλοι σημείωσαν απώλειες το ίδιο διάστημα.

Γκαργκάνας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ κυμαίνονται στα κατάλληλα επίπεδα για να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, υποστηρίζουν ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Ερνστ Βέλτεκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί ότι τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι λίγα.

ΑΕΠ: Στην κατά 4,4% αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Γ’ ΚΠΣ: Στο 31% ανέρχεται ο βαθμός απορρόφησης των εγκεκριμένων πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ενώ το 58% των όρων δημόσιας δαπάνης του Γ’ ΚΠΣ έχει εγκριθεί, επισημαίνει το Κέρδος. Σύμφωνα με την Εξπρές η πρόοδος στην υλοποίηση των επιχειρηματικών προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ και η ενδιάμεση αναθεώρησή του συζητώνται, μεταξύ άλλων, σήμερα στη συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης στα Χανιά.

Dax: ”Η άνοδος του Dax δεν είναι λογική” φέρεται να πιστεύει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Ερνστ Βέλτεκε, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ακίνητα: Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ το Βήμα τονίζει πως τα στεγαστικά δάνεια φουσκώνουν τα ακίνητα, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως η αγορά των ακινήτων ανατιμήθηκε κατά 63% στο διάστημα μεταξύ 1995 – 2002.

ΣΕΒ – ICAP: Λιγότερο αισιόδοξη από πέρυσι, η ελληνική βιομηχανία κατεβάζει τον πήχυ για την άνοδο των πωλήσεων και των εξαγωγών, ενώ αντίθετα μεγαλύτερη είναι η αισιοδοξία για τα προ φόρων κέρδη, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού ο ΣΕΒ και η ICAP, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ασφαλιστικές: ”Αγριεύει” το υπουργείο Ανάπτυξης που ψάχνει ακόμα τα ”ψιλά γράμματα” των ισολογισμών των ασφαλιστικών για να διαπιστώσει ποιες έχουν μειωμένους συντελεστές φερεγγυότητας, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Πληροφορική: Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει η Ναυτεμπορική την ανάπτυξη των εταιριών πληροφορικής στη Β. Ελλάδα, στην οποία ιδρύθηκαν άλλες 25 – 30 εταιρίες στην τελευταία διετία.

Ποδόσφαιρο: Με ζημιές 16 εκατ. ευρώ για τους ”μεγάλους” του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην αγωνιστική περίοδο 2001 – 2002, αλλά και με τρέχοντα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, την ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ και τρίτους τα οποία κατά πολλούς υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, το ελληνικό ποδόσφαιρο σύμφωνα με το Κέρδος, αναζητεί εναγωνίως την ταυτότητά του.

ΟΤΕ: Για έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία νέα υφέρπουσα φημολογία, δια της οποίας τίθεται θέμα αντικαταστάσεως του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Ελ. Αντωνακόπουλου, έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς αυτήν τη φορά συνοδεύεται από δυσαρέσκεια απορρέουσα εκ του Μαξίμου.

ΕΒΖ: Αποχώρησε οριστικά από τη μεγαλύτερη ζαχαρουργία της Σερβίας η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία έχει εξαγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου συνολικό ποσοστό 32%, αναφέρει η Καθημερινή.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Η εξαγορά της αυστριακής εταιρίας εμφιαλωμένου νερού Romerkelle Gmbh από την Coca – Cola Τρία Έψιλον, απασχολεί τον οικονομικό Τύπο της Τρίτης.

Τράπεζα Αττικής: Για αύξηση κερδών για την Αττικής στο εξάμηνο κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Μουριάδης: Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν ο όμιλος Λεβέντη και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Μ. Παπαϊωάννου σε ό,τι αφορά την εξυγίανση της εισηγμένης Μουριάδης και τη συμμετοχή της δεύτερης στη διαχείρισή της, αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v