Σε επιτήρηση η μετοχή της Sea Farm (update)

Η εξαιρετικά ανησυχητική εταιρική εικόνα που αποκάλυψε με επιστολή της προς το ΧΑ η εταιρία Sea Farm, σε συνδυασμό με την πλήρη αβεβαιότητα που ανέκυψε για τη συμφωνία της εταιρίας με τη Σελόντα, οδήγησε το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου στην απόφαση να εντάξει τη μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης. Έλεγχος στις συναλλαγές που έγιναν την Παρασκευή και σήμερα στη μετοχή.

Σε επιτήρηση η μετοχή της Sea Farm (update)
Η εξαιρετικά ανησυχητική εταιρική εικόνα που αποκάλυψε με επιστολή της προς το ΧΑ η εταιρία Sea Farm, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που ανέκυψε αναφορικά με τη συμφωνία της εταιρίας με τη Σελόντα, οδήγησε το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου στην απόφαση να εντάξει τη μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης.

Εξάλλου, η διοίκηση του ΧΑ αποφάσισε την αποστολή όλων των στοιχείων των συναλλαγών που έγιναν την Παρασκευή και σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έλεγχο.

Να σημειωθεί, ότι το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα με αποκλειστικό του θέμα το μέλλον της μετοχής της Sea Farm.

Προηγουμένως, την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4 εκατ. ευρώ, αλλά και δύο διαταγών πληρωμής εις βάρος της, συνολικού ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε με σημερινή επιστολή της προς το ΧΑ η εταιρία Sea Farm.

Και τούτο ενώ η μετοχή της εταιρίας κατέγραψε σήμερα άνοδο σε ποσοστό 10,42% με όγκο 811.000 τεμαχίων, κατόπιν της ανόδου της Παρασκευής!!!

Θυμίζεται ότι ήδη από την Πέμπτη, τo euro2day.gr δημοσίευσε πληροφορίες, κατά τις οποίες υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την πλευρά ορισμένων τραπεζών σε ότι αφορά τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της Sea Farm και τη χρηματοδότηση της κοινής της δράσης με τη Σελόντα, σε βαθμό που να εκτιμάται ότι καθιστά τώρα ανέφικτη την προώθηση του εγχειρήματος.

Η ίδια η διοίκηση της Sea Farm αναφέρει στη σημερινή επιστολή της ότι τα αποτελέσματα, τόσο στο α΄εξάμηνο, όσο και στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικά, ενώ ο τζίρος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά το 2003 σε ποσοστό 30-35%.

Το σύνολο του δανεισμού της εταιρίας, κατά δήλωση της διοίκησής της, ανέρχεται σε 36,678 εκατ. ευρώ τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών του α΄εξαμήνου υπολογίζεται σε 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 11,4 εκατ. το ίδιο εξάμηνο του 2002 και με αρνητικό αποτέλεσμα.

Περίπου 4 εκατ. ευρώ από το δανεισμό είναι ληξιπρόθεσμα, ενώ υπάρχουν διαταγές πληρωμής ύψους 1.056.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. αφορά απαίτηση τραπέζης ”και αναμένεται ότι δεν θα εκτελεστεί όσο διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις”.

Στην δεύτερη απάντηση της Sea Farm προς τις αρχές– που όπως είχε επισημάνει από την Παρασκευή το euro2day.gr, δεν είχαν καλυφθεί από τις απαντήσεις που είχε δώσει εκείνη την ημέρα η εταιρία, κι επανήλθαν με νέα ερωτήματα- επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

* Ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρίας και των πιστωτριών τραπεζών, σε μεγάλο βαθμό αφορούν διαπραγμάτευση μεταξύ των τραπεζών στην οποία η Sea Farm ”δεν μπορεί να έχει συμμετοχή και δεν είναι σε θέση να επηρεάσει”. Σημειώνεται, ότι η Sea Farm δίδει ως πιθανό χρόνο περάτωσης των διαπραγματεύσεων το τέλος του 2003.

* Ότι υπήρξε κατ΄ αρχάς συμφωνία των τραπεζών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και χρηματοδότησης της κοινής δράσης με τη Σελόντα, με ”επιμέρους διαφωνίες, διαφοροποιήσεις και αντιρρήσεις που καθιστούν οποιαδήποτε ακριβέστερη πρόβλεψη για την κατάληξη της διαδικασίας, παρακινδυνευμένη”.

* Ότι στις αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ή υπέρμετρης παράτασης των διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνονται κυρίως η έλλειψη ρευστότητας που θα προκύψει σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς και οι πιθανές ενέργειες των πιστωτών σε βάρος της εταιρίας.

Στο τέλος μάλιστα της επιστολής σημειώνεται από την διοίκηση της Sea Farm ότι ”είναι πιθανό να επέλθει άμεσα καταγγελία του κοινοπρακτικού δανείου της εταιρίας” (!) με την επισήμανση ότι ”η εταιρία θα ενημερώσει για πιθανές συγκεκριμένες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες”.

Σύμφωνα πάντως με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, ορισμένες εκ των τραπεζών (δυο εξ αυτών φέρονται να πρωταγωνιστούν) εξακολουθούν να είναι κάθετα αντίθετες με το ενδεχόμενο οποιασδήποτε περαιτέρω χρηματοδότησης της εταιρίας και ζητούν ενέργειες ”εδώ και τώρα”, ενώ υπάρχουν και πιέσεις για την υπαγωγή της εταιρίας σε ευεργετικές διατάξεις νόμων που αφορούν την προστασία από πιστωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v