Η ”στάση πωλήσεων” και το... παντελόνι!!!

Στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε καθαρά πώς δεν υπάρχουν αρκετοί πωλητές, ακριβώς όπως πριν από λίγους μήνες είχαν εξαφανιστεί οι... αγοραστές. Ίσως αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται ”μονοκόμματα”.

Η ”στάση πωλήσεων” και το... παντελόνι!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

Χτες οι πωλητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ωστόσο στην ουσία δεν… εμφανίστηκαν. Ο ελάχιστος τζίρος – ιδίως στην πτωτική φάση- λέει πολλά.

Ακριβώς όπως είχαν εξαφανιστεί οι αγοραστές στην περίοδο της πτώσης, έτσι τώρα γίνονται ”είδος σε ανεπάρκεια” οι πωλητές.

Το φαινόμενο έχει μια ”λογική”. Μεγάλο μέρος των ιδιωτών αλλά και των επαγγελματιών είναι εγκλωβισμένο σε σημαντικά υψηλότερες από τις τρέχουσες τιμές και όπως δείχνουν τα πράγματα, αισιοδοξεί ότι μπορεί να τις πλησιάσει ακόμη περισσότερο.

Ο υπογράφων θεωρεί ότι η αντιμετώπιση αυτή- ιδίως όταν οι συγκρίσεις τιμών γίνονται με την περίοδο 1999-2000, είναι απολύτως λανθασμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Στην αγορά για μεγάλα διαστήματα αυτό που μετρά είναι η άποψη του ”πλήθους”. Κι όταν το πλήθος αισιοδοξεί και σιγοντάρεται σε αυτή την άποψη από μεγάλους παίκτες, όλα είναι- ή φαίνονται- πιθανά.

Ώσπου να γυρίσει πάλι ο ”τροχός της τύχης”...

Προς το παρόν η Σοφοκλέους δείχνει να ανεβαίνει ανεμπόδιστα, ενώ πάνω κάτω τα ίδια συμβαίνουν και στο εξωτερικό.

Όσοι πάντως βρίσκονται στην αγορά, θα πρέπει να θυμούνται δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι η ”συνολική” κίνηση μιας αγοράς (όλες οι μετοχές… παρέα) είναι το ίδιο ανησυχητική είτε έχει ανοδική, είτε καθοδική φορά.

Το δεύτερο είναι ότι τα κέρδη όταν εξακολουθούν να αποτιμώνται σε μετοχές επί την τρέχουσα αξία τους, είναι ”λογιστικά”. Πραγματικά γίνονται όταν μπουν στο... παντελόνι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v