Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ”ευρωβαρόμετρο” για τους Έλληνες, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, οι τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι αποδόσεις της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ”ευρωβαρόμετρο” για τους Έλληνες, που αφορούν μεταξύ άλλων στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, οι τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι αποδόσεις της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Εκλογικός Νόμος: Διχάζει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο νέος εκλογικός νόμος και κυρίως η καθιέρωση λίστας στην περιφέρεια και η διπλή ψήφος (κόμματος και βουλευτών), αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα.

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρμαχοι της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Έλληνες οι οποίοι όπως σημειώνει η Ημερησία επιθυμούν τη διατήρηση του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ και είναι οι περισσότερο αντιαμερικανοί στην Ευρώπη. Η Ναυτεμπορική τονίζει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ”ευρωβαρόμετρο” το 53% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις τροφίμων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Επιμελητηρίου του Μιλάνου, ενώ η ίδια έρευνα μας φέρνει δεύτερους στην ακρίβεια σε ψυχαγωγία, υγεία και πέμπτους στα οικιακά είδη αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Εξπρές οι Έλληνες δηλώνουν ανασφαλείς από την ανεργία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως εμπιστεύονται τον στρατό και είναι υπέρ του ευρώ, ενώ δεν εκτιμούν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πληθωρισμός: Ύστερα από ”βασανιστική” στασιμότητα δυο μηνών στο 3,8%, ο πληθωρισμός υποχωρεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Ιούνιο στο 3,5% με τις εκπτώσεις να παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο, τονίζει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Η αναζήτηση κατεύθυνσης σε συνδυασμό με τη ”νευρικότητα” των διεθνών αγορών, ήτα το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, όπως επισημαίνει η Εξπρές, ενώ η Καθημερινή τονίζει τι είναι αυτό που φρενάρει τον Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με το Κέρδος εν όψει των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας απλώνεται και η δυναμική της Σοφοκλέους, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως στο ”πάρτι των μετοχών” θέση επίτιμου προσκεκλημένου δείχνει να έχει πάρει η Σοφοκλέους.

Το Βήμα τονίζει πως όλοι οι αιρετοί άρχοντες (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, και γενικότερα όλα τα πρόσωπα της εξουσίας) τίθενται εκτός Σοφοκλέους, βάσει νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο, ενώ οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν θα μπορούν να συμμετέχουν και σε off shore εταιρίες.

Διεθνείς Αγορές: Για νέο σκηνικό στις διεθνείς αγορές κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται στροφή από τα ομόλογα σε μετοχές, επισημαίνοντας τη ραγδαία πτώση των κρατικών ομολόγων.

ΚΠΣ: Επιπλέον εισροές ύψους 3 δισ. ευρώ για το ΚΠΣ είναι ο στόχος όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε οδηγίες για επιτάχυνση δίνοντας παράλληλα και αιχμές για ολιγωρία.

Τράπεζες: Αρχίζει αύριο, με την ανακοίνωση των στοιχείων για την Εθνική – η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναφέρει η Εξπρές σύμφωνα με την οποία οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ”καλά στοιχεία” με σχεδόν διψήφιο αριθμό κερδών. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία.

ΔΕΚΟ: Πλαφόν στις αυξήσεις των τιμολογίων αλλά και των μισθών βάζει του υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς για το 2004, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Πληροφορική: Απογοητευτική είναι η εικόνα που εμφανίζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα ”Κοινωνία της Πληροφόρησης”, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία από τα 25 μεγαλύτερα έργα έχουν υπογραφεί συμβάσεις μόνο σε 10.

Λιανεμπόριο: Η πρόθεση εισόδου του χονδρεμπορίου στο λιανικό εμπόριο προκαλεί αναστάτωση στο οργανωμένο λιανεμπόριο, όπως επισημαίνει το Κέρδος.

Φαρμακευτικές: Αύξηση κερδών της τάξεως του 72,2% κατέγραψαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει το Βήμα.

Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Στα οικονομικά του ελληνικού ποδοσφαίρου αναφέρεται το Κέρδος, στο οποίο επιπλέον ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελπίδων κ. Στ. Μανωλάς υπογραμμίζει σε συνέντευξη του την αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης του.

ΟΤΕ: Το ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ ύψους 1,250 δισ. ευρώ απασχολεί τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

ΔΟΛ – WAZ: Μεγαλεπήβολα σχέδια για την κοινή εταιρία που σκοπεύει να ιδρύσει με τον ΔΟΛ φέρεται να έχει σύμφωνα με την Εξπρές η Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Αλλάζουν ιδιοκτήτη τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως τονίζει η Ημερησία η οποία συμπληρώνει πως τα γαλλικά πολεμικά ναυπηγεία DCN προσέφεραν 800 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της μητρικής γερμανικής HDW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v