Με ”σημαδεμένες” μετοχές η διόρθωση

Με συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, οι περισσότερες των οποίων εμφάνισαν χθες υψηλό ”δανεισμό”, πιέζεται τεχνικά ο Δείκτης χαμηλότερα. Στον αντίποδα, κινούνται μετοχές που δεν είχαν αντιδράσει μέχρι πρόσφατα, με το σύνολο των τίτλων του ομίλου Κλωνατέξ να επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ”σημαδεμένες”- δανεικές από χθες- μετοχές επιχειρείται η μικρής έκτασης διόρθωση προς την βάση των 2.040 μονάδων. Η καταγραφή, χθες, στις 2.109 μονάδες- υψηλή τιμή έτους- αποτελεί την ”αντίσταση” αυτής της βραχυπρόθεσμης κίνησης, με στήριξη γύρω από τις 2.040 μονάδες.

Έτσι, όσοι δανείστηκαν χθες, είτε μετοχές της Εμπορικής, είτε των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, οδηγούν εκ του ασφαλούς τους συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους προς τα επιθυμητά επίπεδα τιμών. Μας ξεκαθαρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως μετά την χθεσινή υψηλή τιμή, θα πρέπει ο FTSE 20 και περισσότερο ο τραπεζικός κλάδος να εκκινήσουν και πάλι από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αυτή τη φορά.

Το ότι η μετοχή της Εμπορικής θα περάσει τα 17 ευρώ, θεωρείται από τους περισσότερους ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, Όμως οι επόμενοι αγοραστές θα τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Alpha, της ΔΕΗ, ενώ το μεγάλο... ερωτηματικό παραμένει ο ΟΤΕ. Μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν ανοδική τάση (π.χ. 3Ε) διορθωνουν και αυτές.

Οι συναλλαγές των περίπου 35 εκ. ευρώ (κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης) φανερώνουν μία δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα από πλευράς των παικτών της μικρής- μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε μετοχές που έχουν δώσει κέρδη, κατοχυρώνονται αυτές οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Αντιθέτως, άλλες, που αντιδρούν από την Δευτέρα, φαίνεται ότι θα παραμείνουν στο προσκήνιο για τις επόμενες 2- 3 συνεδριάσεις. Σε πτωτική συνεδρίαση επιλέγει να κάνει την ”ανοδική του επανεμφάνιση” ο όμιλος Κλωνατέξ, με το σύνολο των μετοχών του.

Αυτό δικαιολογεί και τις 477 μονάδες του κλωστοϋφαντουργικού δείκτη. Μετοχές με αξιόλογη εμπορευσιμότητα ή ανοδική τάση (Βιοκαρπέτ, ΝΕΛ, Βάρδας, Γαλαξίδι, Βέτεριν, ΒΙΕΚΑΛ, Επιχειρήσεις Αττικής, Νεοχημική, Μπαλλής, Datamedia, Περσέας κ.α) φαίνεται ότι θα παραμείνουν στο προσκήνιο.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η αντίδραση της αγοράς προς τις 2.068- 2.070 μονάδες, χωρίς όμως αύξηση- αναλογικά- των συναλλαγών προκειμένου να επιβεβαιωθεί το τρέχον εύρος διακύμανσης.

Σημ: Η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών, η κινητικότητα και οι ζυμώσεις στον κλάδο, αφενός μεν δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες, αφετέρου προοιωνίζουν νέο κύκλο φημών- συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v