Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το 6μηνο της ΕΤΕ

Στα έκτακτα έσοδα και στην ενδυναμωμένη απόδοση των οργανικών κερδών αποδίδουν κυρίως οι αναλυτές την καλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία που εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, η οποία εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το 6μηνο της ΕΤΕ
Στα έκτακτα έσοδα και στην ενδυναμωμένη απόδοση των οργανικών κερδών αποδίδουν κυρίως οι αναλυτές την καλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία που εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Υπενθυμίζεται πως στο εξεταζόμενο διάστημα τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν στα 261 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13,9%.

Όπως αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό της report, η προαναφερθείσα αύξηση στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο εξεταζόμενο διάστημα ξεπέρασε κατά 8,5% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και κατά 16% τις δικές της.

Εξάλλου, η Marfin αναφέρει πως τα εν λόγω μεγέθη οφείλονται μερικώς στα έκτακτα έσοδα ύψους 16,6 εκατ. ευρώ (έναντι 2 εκατ. ευρώ των προβλέψεών της), αλλά και στη μεγαλύτερη των εκτιμήσεών της ανάπτυξη των οργανικών κερδών.

Επίσης, η Marfin συμπληρώνει πως σημαντική συνεισφορά στην αύξηση της κερδοφορίας είχε και η συγκράτηση του κόστους.

Η Marfin καταλήγει πως παραμένει ”ουδέτερη” (neutral) για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι στα τρέχοντα επίπεδα η βελτιωμένη κερδοφορία έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, ενώ προσθέτει πως ενδεχομένως θα αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Τράπεζας για το σύνολο του έτους.

Στα ενισχυμένα έκτακτα έσοδα του ομίλου (από πωλήσεις ακινήτων) αποδίδει και η EFG Eurobank Securities τα καλύτερα των προσδοκώμενων κέρδη που εμφάνισε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2003, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της κατά 6,3%.

Η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως είναι ικανοποιημένη από τη λειτουργική απόδοση της Εθνικής, παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες στο εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν κατά 6,1% σε ετήσιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται 16,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται πως θα φτάσουν για το 2003 στα 1,10 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30% σε ετήσιο επίπεδο.

Επίσης, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής αναμένεται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ενώ προσθέτει πως κατόπιν των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων προχωράει σε αναθεώρηση για τα μεγέθη της Τράπεζας για το σύνολο του 2003, εκτιμώντας πως τα έσοδα από μη κύριες δραστηριότητες θα αυξηθούν κατά 57% και θα ανέλθουν στα 110 εκατ. ευρώ, με τις προμήθειες να ενισχύονται κατά 6% στα 350 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones, η Π&Κ, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής, αναβαθμίζει την απόδοση της Τράπεζας σε ”θετική” από ”σταθερή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v