Αμπρα- κατάμπρα...

Σε ρόλο... ταχυδακτυλουργού το οικονομικό επιτελείο, επιχειρεί με φήμες άλλοτε για τη Γενική και άλλοτε για την Εθνική- Εμπορική, να συντηρήσει το ενδιαφέρον στην αγορά. Είναι το χειρότερο, που μπορεί να κάνει, καθώς τα όποια οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα και σε βάρος της αξιοπιστίας της ίδιας της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εκλογομαγειρέματα με συνεχείς διαρροές φημών και σεναρίων σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η αγορά και να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

Φήμες για το Ταμιευτήριο, την ιδιωτικοποίηση της Γενικής, την... άνωθεν σύμπλευση Εθνικής και Εμπορικής σε μια προσπάθεια να κρατηθεί γύρω από τις 3.600 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης.

Εμφανής η προσπάθεια, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες επιστρατεύεται και η τέταρτη σε κεφαλαιοποίηση επιχείρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η ΔΕΗ. Τα σημαντικά κέρδη της μετοχής περιορίζουν κάπως τις απώλειες του Γενικού Δείκτη (2.070 μονάδες), ενώ ”ανάσα” προσφέρεται και έξωθεν.

Η ανοδική εκτίμηση για τα αμερικανικά συμβόλαια, ”ψαλιδίζει” τις απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που παραμένουν πάντως ιδιαίτερα νευρικά και ευάλωτα.

Το σημαντικότερο όμως όλων, πέραν της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης της αγοράς, είναι ο τρόπος που προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώσει κλίμα και τάση. Μας θυμίζει το... μαρσιποφόρο της Αυστραλίας που με... ”καγκουράκια” προσπαθεί να κάνει άλματα προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Με αυτόν τον τρόπο, χάνει, δεν κερδίζει σε αξιοπιστία η αγορά και το χειρότερο όλων εκθέτει όσους πιστεύουν ότι η υπόθεση άνοδος είχε και μπορεί να έχει ακόμη και τώρα οικονομικό υπόβαθρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v