Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Οι χρηματοδοτήσεις έργων που εκτελούνται στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, η ”πειρατεία” που πλήττει τη ναυτιλία, η εικόνα της Σοφοκλέους, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και το πρόστιμο στην εταιρία Κολιός, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Οι χρηματοδοτήσεις έργων που εκτελούνται στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, η ”πειρατεία” που πλήττει τη ναυτιλία, η εικόνα της Σοφοκλέους, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και το πρόστιμο στην εταιρία Κολιός, απασχολούν μεταξύ άλλων τον οικονομικό Τύπο της Παρασκευής.

Προϋπολογισμός: Ανάσα 2 δισ. ευρώ παίρνει ο προϋπολογισμός, συνέπεια της πορείας των φορολογικών εσόδων, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως αναφέρει το Κέρδος, αυξάνονται κατά 9% έναντι εγγεγραμμένου στόχου 5,1%.

Σοφοκλέους: Για συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο, με μικρές διαφοροποιήσεις και αναίτια νευρικότητα οι ποίες κράτησαν τη Σοφοκλέους εκτός του πολύ καλού κλίματος που την ίδια ώρα επικρατούσε στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνει λόγο η Ναυτεμπορική.

Στο επίπεδο των ευρωπαϊκών αγορών αποτιμά το ελληνικό Χρηματιστήριο η Citigroup Smith Barney και ορίζει τον λόγο τιμής προς κέρδη της ελληνικής αγοράς στο 13,5, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός ορίζεται στο 13,2 αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, καθώς η Σοφοκλέους ανεβαίνει σχεδόν χωρίς ανάσα, οι μετοχές επιστρέφουν ως αντικείμενο συζήτησης ακόμα και στα… καφενεία, ενώ τονίζει πως παρότι η μεγάλη μάζα του επενδυτικού κοινού εξακολουθεί να διστάζει να ”εκτεθεί” στον κίνδυνο του ΧΑ, έχουν πλέον αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ότι οι ιδιώτες επιστρέφουν με επενδύσεις, ενώ οι πωλητές δείχνουν να έχουν… εξαφανιστεί.

Γ’ ΚΠΣ: Θα ανακαλούνται οι χρηματοδοτήσεις έργων που εκτελούνται στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνονται παρατυπίες, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών, σημειώνει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με τα Νέα τους επόμενους μήνες πρόκειται να δοθεί μάχη μεταξύ υπουργών για τη διεκδίκηση μεριδίου από την πίτα του αδιάθετου αποθεματικού του Γ’ ΚΠΣ.

ΟΟΣΑ: Φθηνή χώρα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως η χώρα μας κατατάσσεται ως η δεύτερη φθηνότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Πορτογαλία στις 15 της ΕΕ.

Ευρώ: Στην ενίσχυση του ευρώ αποδίδουν κυρίως τα αρνητικά τους αποτελέσματα η μια μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης, όπως σημειώνει το Βήμα.

Ευρωεπιτόκια: Αμετάβλητο στο 2% θα αφήσει η ΕΚΤ το επιτόκιο του ευρώ, στην προσεχή της συνεδρίαση στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας 53 οικονομολόγων που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ”Ρόιτερς”, αναφέρει η Καθημερινή.

Wall Street: Για ρεκόρ συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία περίπου 1,44 δισ. μετοχών αλλάζουν κάθε μέρα, ενώ προσθέτει ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συναλλαγών τον Ιούλιο.

Τράπεζες: Η ανάπτυξη καναλιών διανομής και ΑΤΜ, η συμβολή στο πρόγραμμα ολυμπιακής φιλοξενίας και η παρουσίαση νέων προϊόντων είναι τα πεδία δραστηριοποίησης των τραπεζών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζει η Καθημερινή.

Τηλεπικοινωνίες: Αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει από σήμερα το νέο θεσμικό πλαίσιο για της Ηλεκτρονικές Επιχειρήσεις, εν τούτοις στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Κέρδος, θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Ναυτιλία: Με κατάρρευση απειλείται η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω της σταδιακής απόσυρσης των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων που συμπληρώνουν το 30ό έτος ηλικίας τους το 2008, όπως αναφέρει το Βήμα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η πειρατεία στις θάλασσες του κόσμου έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην ποντοπόρο ναυτιλία, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η Ημερησία προσθέτει πως σε 6 μήνες παρατηρήθηκε ρεσάλτο στο 234 πλοία ενώ η θάλασσα της Ινδονησίας θεωρείται η πιο επικίνδυνη για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.

Τουρισμός: Χάνουμε 1 δισ. ευρώ λόγω ελλιπούς προβολής επισημαίνει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία με δαπάνες για διαφήμιση ύψους 30 – 40 εκατ. ευρώ, το τουριστικό συνάλλαγμα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Ασφαλιστικές: Αύξηση έως 4% των πωλήσεων προϊόντων του κλάδου Ζωής προβλέπουν για το 2003 οι ασφαλιστές μετά την κάμψη κατά 1,7% που σημείωσαν πέρυσι σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Ένδυση: Θετικό ήταν το 2002 για τις εξαγωγές του κλάδου της ένδυσης, καθώς καταγράφηκε αύξηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά 9% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Αγροτικά Προϊόντα: Το νομοσχέδιο για το ενιαίο τιμολόγιο στα αγροτικά προϊόντα θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τονίζει το Βήμα.

Φυσικό Αέριο: Αρχίζει η οικιακή κατανάλωση του φυσικού αερίου, ενώ η ΕΚΟ Φυσικό Αέριο προσφέρει σύμφωνα με την Ημερησία, τα πρώτα πακέτα συνδέσεων με το δίκτυο του φυσικού αερίου σε οικιακούς καταναλωτές.

Τράπεζα της Ελλάδος: Εν μέσω φημών και ψιθύρων περί κερδοσκοπικών κινήσεων που έχουν στόχο την ενδεχόμενη έξοδό της από το ΧΑ, η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος κινείται στα ανώτερα υψηλά επίπεδα για το 2003, όπως αναφέρει ο Μέτοχος και Επενδύσεις.

Εθνική Τράπεζα: Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, όπου τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ δημιούργησαν θετικές εκτιμήσεις για την ετήσια κερδοφορία του κλάδου, ασχολούνται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Εμπορική Τράπεζα: Σοβαρή διάσταση απόψεων φαίνεται να έχει προκύψει αναφορικά με το ”μέλλον” της Εμπορικής Τράπεζας, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της Credit Agricole, επισημαίνει ο Μέτοχος και Επενδύσεις.

Ταμιευτήριο – Τράπεζα Αττικής: Με μια αποφασιστική κίνηση που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Ταχυδρομείου και της Τράπεζας Αττικής, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Κολιός: Το πρόστιμο στην Κολιός ύψους 100.000 ευρώ σχολιάζει ο σημερινός οικονομικός Τύπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v