Στην περιφέρεια και σήμερα το ενδιαφέρον

Ημέρα ανάπαυσης ή ήπιας διόρθωσης ήταν η σημερινή τόσο για το Γενικό Δείκτη όσο και για τα ”βαριά χαρτιά”, καθώς ξεκίνησαν οι δημόσιες εγγραφές για τον ΟΠΑΠ, ενώ εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην περιφέρεια, όπου 53 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρία χρόνια που βλέπουμε καθοδική διάσπαση περιοχής μείζονος σημασίας – στη προκειμένη περίπτωση των 2.000 μονάδων – και δεν... ιδρώνει το αυτί μας!

Και γιατί να ιδρώσει από τη στιγμή που η πλειονότητα των τίτλων συνέχισε να κινείται ανοδικά, με 53 τίτλους να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5% (ήτοι μέσα σε μία ημέρα να προσφέρουν απόδοση 50% υψηλότερη του μέσου ετήσιου επιτοκίου από τοποθέτηση χρημάτων σε έναν κοινό λογαριασμό ταμιευτηρίου τραπέζης), ενώ στον αντίποδα μόλις 6 μετοχές έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%, εκ των οποίων δύο ήσαν προνομιούχες μετοχές.

Με άλλα λόγια, momentum υπάρχει, προδιάθεση ανόδου επίσης, και παρά την έναρξη δημοσίων εγγραφών στον ΟΠΑΠ – εξέλιξη που θεωρητικά θα αντλείσει ρευστότητα – ο τζίρος διαμορφώθηκε στο άκρως αξιοπρεπές επίπεδο των 157 εκ. ευρώ (με 7 εκ. σε πακέτα).

Όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, κάτι οι πιέσεις στις τράπεζες και κυρίως στην EFG Eurobank - Ergasias (-1,7%), κάτι το ”άδειασμα” του ΟΤΕ (-2,6%), ο Δείκτης δεν μπόρεσε εν τέλει να συντηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες 0,49% στο κλείσιμο, διαμορφούμενος 1.996,43 μονάδες.

Επί του πρακτέου, συνεχίστηκε η μετακύλιση ενδιαφέροντος και ίσως ρευστότητας προς τους τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με χαρακτηριστική την απουσία πωλητών σε σειρά τίτλων, ενώ η κίνηση στην αγορά παραγώγων προδιαθέτει σίγουρα σε περαιτέρω άνοδο, όχι επειδή υπάρχει κάποιο premium – που δεν υπάρχει – άξιο αναφοράς, αλλά πολύ απλά διότι δεν υπάρχει discount.

Κι αυτό, σε μια εποχή όπου θεωρητικά η αντιστάθμιση κινδύνου θα έπρεπε να οδηγεί στην εμφάνιση μικρών υποτιμήσεων.

Το γιατί δεν συμβαίνει αυτό είναι απλό: Η αγορά και δη οι τίτλοι του FTSE-20 ανεβαίνουν με ορμή και διορθώνουν ήπια, με συνέπεια ουδείς να επιθυμεί να βρεθεί σε θέση που να ”συμπιέζεται” (squeezed) όταν και αν έρθει η νέα ανοδική κίνηση.

Παρά ταύτα, σημαντική η αυριανή ημέρα, για έναν και μόνο λόγο. Θα θέλαμε να δούμε νέα επάνοδο πάνω από τις 2.000 μονάδες, ακόμα όμως κι αν δεν γίνει αυτό, φτάνει ο συντελεστής στην ευρύτερη αγορά να είναι ανοδικός. Καλύτερα να ανεβαίνει η αγορά, παρά ο Δείκτης. Αυτό βλέπουμε, αυτό ξέρουμε. Εν τέλει, αυτό μας αρέσει...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή που έκλεισε στα 12,28 ευρώ με κέρδη 0,49%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Φιερατέξ, της Ναυτεμπορικής, της Πήγασος, της Eurodrip, της Kleeman, της ΥΑΛΚΟ, της Σαραντής, της Multirama, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Καλπίνης-Σίμος.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 156 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 29,7% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,76 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Eurobank στα 14,44 ευρώ, ένα πακέτο 140 μετοχών της Ακρίτας στα 2,17 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 μετοχών της Ιντρακόμ Κατασκευές στα 2,36 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Γερμανός στα 14,68 ευρώ και ένα πακέτο 3.820 μετοχών της Ευρυσύμβουλοι στα 3,56 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 80.000 μετοχών της Alpha Bank στα 16,3 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Eurobank στα 14,24 ευρώ, ένα πακέτο 180.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,52 ευρώ, ένα πακέτο 127.450 μετοχών της ΟΠΑΠ στα 9,61 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 μετοχών της ΟΤΕ στα 9,84 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v