Δηλώσεις Αλεξάκη για εισαγωγές - άνοδο - ”οχήματα”

Επιπλέον ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια εισαγωγής εταιριών πρόκειται να υιοθετήσει το Χ.Α., εν όψει των αλλαγών της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Π. Αλεξάκης. Τι βλέπει για την άνοδο των αγορών, τι δήλωσε για τις εταιρίες - οχήματα.

Δηλώσεις Αλεξάκη για εισαγωγές - άνοδο - ”οχήματα”
Την ”σε βάθος χρόνου” υιοθέτηση επιπλέον ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων για εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Π. Αλεξάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακαίνιση του κτιρίου της Πεζματζόγλου.

Η ανάγκη αυτή, όπως είπε ο κ. Αλεξάκης, επιβάλλεται από τις επικείμενες αλλαγές στη χρηματιστηριακή νομοθεσία και την ανάληψη από την κεφαλαιαγορά του πλήρους ελέγχου των ενημερωτικών δελτίων και κατ’ επέκταση της έγκρισης εισαγωγής στο Χ.Α.

Η κεφαλαιαγορά, είπε ο κ. Αλεξάκης, θα έχει το αποκλειστικό προνόμιο της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων που περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο και το χρηματιστήριο θα πρέπει να επεξεργασθεί τη δική του στρατηγική για την υποδοχή των νέων εταιριών, η οποία θα σχετίζεται με τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων.

Σχολιάζοντας την άνοδο που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η Σοφοκλέους, ο κ. Αλεξάκης επισήμανε ότι η αποκατάσταση των γεωπολιτικών ισορροπιών σε συνδυασμό με την πορεία των διεθνών οικονομιών συνέβαλαν στην αντίδραση του συνόλου των ώριμων αγορών.

Ο κ. Αλεξάκης απέδωσε την τρέχουσα θετική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή αντανακλάται στην αύξηση του τζίρου και των τιμών, στη μείωση της αβεβαιότητας, στις εξελίξεις στις ξένες αγορές, στη σταδιακά ενισχυμένη ανάπτυξη που αναμένεται διεθνώς και στην επαληθευόμενη εκτίμηση περί ”βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών των ελληνικών εισηγμένων το 2003”.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών, ο κ. Αλεξάκης προσέθεσε ότι, αν κρίνει κανείς από το α΄ εξάμηνο, το οποίο αναμένεται θετικό, το υπόλοιπο έτος θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα - γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά.

Ο ίδιος τόνισε πως τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και έως ότου ολοκληρωθεί η νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία, ο έλεγχος των προς εισαγωγή εταιριών θα παραμένει στο χρηματιστήριο.

Η έγκριση των ενημερωτικών από την ελληνική κεφαλαιαγορά θα αποτελεί ταυτόχρονα και ”ευρωπαϊκό διαβατήριο” για την εισαγωγή των εταιριών αυτών σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επισήμανε με έμφαση ο κ. Αλεξάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Χ.Α. αναφέρθηκε και στις ”εταιρίες - οχήματα”, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες του Χ.Α. θέτουν περιορισμούς στην κατ’ αυτόν τον τρόπο εισαγωγή εταιριών στο Χ.Α., ενώ επισήμανε και την ευθύνη του αναδόχου, ο οποίος και θα πρέπει να υπογράφει τη σχετική πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v