Επίδειξη δυνάμεως από ισχυρούς παίκτες

Νέα δυναμική κίνηση προσέδωσαν στην αγορά ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να διασπασθούν, αλλά και να κατοχυρωθούν τα επίπεδα των 2.000 μονάδων. Μοχλός και σήμερα οι τράπεζες (4,91%), ενώ νέες μετοχές από την περιφέρεια παράλαβαν τη σκυτάλη των limit up.

Ρουά και ματ σε όσους είχαν θέσεις short και ταυτόχρονη αδιαμφισβήτητη επίδειξη δύναμης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συντάσσονται εδώ και τρεις μήνες υπέρ της ανόδου της αγοράς σημειώθηκε σήμερα στη Σοφοκλέους.

Μοναδικό αρνητικό σημείο αναφοράς, το οποίο έγκειται περισσότερο σε ανησυχία παρά σε οτιδήποτε άλλο, το κατά πόσο εκ των 337 μετοχών που έκλεισαν με κέρδη θα βρεθεί ένας αρκούντως ικανοποιητικός αριθμός να συνεχίσει να κινείται ανοδικά και στο εγγύς μέλλον.

Η τελική εικόνα ομολογουμένως εντυπωσιακή.

Ο Γενικός Δείκτης στο υψηλό της ημέρας με κέρδη 3,54% και 2.015,66 μονάδες, οι τράπεζες να υπεραποδίδουν σταθερά κατά μία τουλάχιστον ποσοστιαία του Γ.Δ κλείνοντας με κέρδη 4,91%, οι τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ σε υποστηρικτικό ρόλο, 15 μετοχές μεταξύ του ”μεγάλου” και ”μικρού” limit up, και μόλις 17 πτωτικές μετοχές.

Επίπεδα στα οποία βρέθηκε ο Γ.Δ. στις αρχές Σεπτεμβρίου 2002.

Με αυτή την τελική εικόνα μόνο ένα ασφαλές συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί: ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει ενδογενείς δυνάμεις, πλεονάζουσες εφεδρείες και σαφή προδιάθεση ανόδου, τάση που φυσικά αφορά πλέον στο εύρος της αγοράς, καθώς τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα, ελλείψει πωλητών, μπορούν και δίνουν τάση, κέρδη και εν τέλει να δημιουργούν ρευστότητα χωρίς ενδεχομένως να χρειάζεται μία εκλαμβανόμενη ως ”προκλητική” χαλάρωση του Τ+3.

Με δεδομένο ότι οι ρυθμοί συναλλακτικής δραστηριότητας υποχώρησαν κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης σε σχέση με το πρώτο και παρά ταύτα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στο υψηλό της ημέρας, δημιουργούνται όλες οι βάσεις για την σταθεροποίηση του Δείκτη πάνω από την περιοχή των 2.000 μονάδων χωρίς να παραγνωρίζεται η ουσιώδης συμβολή του short squeeze στο ΧΠΑ, εξέλιξη που οδήγησε και στην εμφάνιση υπερτιμήσεων στα πιο ρευστά ΣΜΕ επί του FTSE 20.

Το μόνο ερώτημα που πλέον υφίσταται για το μέσο επενδυτή είναι το που θα τελεσφορήσει η νέα ανοδική κίνηση και κυρίως ποιοι επιμέρους τίτλοι θα υπεραποδόσουν της ευρύτερης αγοράς.

Διότι η τάση ανά τις διεθνείς αγορές είναι καθολικά ανοδική, και το μόνο ζήτημα είναι η ανεύρεση των υψηλότερων αποδόσεων από την εκμετάλλευση της τάσης.

Τώρα, το αν κάποιο τίτλοι είναι ”ακριβοί” ή ”φθηνοί” είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί ούτε αναμένεται να απασχολήσει όσο υπάρχει αυτή η ισχύουσα περιρρέουσα τάση.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής Γλυκά (κέρδη 14,86%), της Νεοχημική (κέρδη 17,4%), της Newsphone (κέρδη 14,32%), της Δυναμική Ζωή (κέρδη 4,43%) και της ΔΕΗ (κέρδη 2,48%).

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Moda Bagno που έκλεισε στα 3,14 ευρώ με απώλειες 5,17%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Γενικής Αποθηκών, της ΔΟΛ, της Μηχανικής κοινές, της ΕΠΑΝΑ, της Ιμπέριο, της Αlsinco και της Multirama.

Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για την μετοχή της εταιρίας Έμφασις που έκλεισε στα 5,74 ευρώ με κέρδη 11,24%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 199 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 71,5% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 195.000 μετοχών της Έμφασις στα 5,3 ευρώ, ένα πακέτο 100 μετοχών της Q&R στα 3,16 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 5,62 ευρώ και ένα πακέτο 11.531 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,58 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.072 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,9 ευρώ και δύο πακέτα 100.000 μετοχών το καθένα της Cosmote στα 9,48 και 9,5 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v