Συντήρηση δείκτη - ”φούσκωμα” σε τίτλους

Η συντήρηση του Γενικού Δείκτη, σε επίπεδα κοντά στα υψηλά έτους, αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης για κάθε λογής επενδυτικά σχήματα, τα οποία διοργανώνουν εκ περιτροπής πάρτι σε διάφορους τίτλους της περιφέρειας. Σημεία - κλειδιά οι διεθνείς αγορές και οι εγγραφές στον ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το έναυσμα που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές αναζητούν οι ενεργοί παίκτες από Νέα Υόρκη μέχρι Αθήνα. Ετσι, μέχρι νεοτέρας από τον Dow Jones μέχρι το Γενικό Δείκτη του ΧΑ, συντηρείται ένα κλίμα αναμονής, πολύ κοντά στα υψηλά επίπεδα της χρονιάς.

Θα οδηγηθούμε, όπως υποστηρίζουν λίγοι, αλλά διορατικοί, Αμερικανοί αναλυτές σε μια επόμενη ανοδική κούρσα, η οποία θα οδηγήσει την καταγραφή υψηλής τιμής έτους στο δεύτερο εξάμηνο; Το ενδεχόμενο αυτό ενόψει και των... αμερικανικών προεδρικών εκλογών φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Στα δικά μας, τώρα, εικόνα συντήρησης, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, πιθανολογείται και για την ερχόμενη εβδομάδα.

Μόνο που τεχνικά η ”στήριξη” της αγοράς από τις 1859 μονάδες, ανεβαίνει υψηλότερα προς τις 1.900-1.920.

Σε ό,τι αφορά στην οροφή της τάσης, το ερώτημα είναι εάν έστω και ενδοσυνεδριακά καταγραφεί υψηλή τιμή έτους, πέραν των 1.965 μονάδων, ελέω ΟΠΑΠ την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν όχι, θα πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εβδομάδα συσσώρευσης-αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, σε ό,τι αφορά στις μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συσσώρευση στα blue chips που δεν στέκεται όμως εμπόδιο στις επιδιώξεις και τους χειρισμούς όλων εκείνων –και είναι αρκετοί- οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Οι αποδόσεις σε αυτή την κατηγορία στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές.

Πρόγευση των όσων μπορεί να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα έδωσαν χθες η εντυπωσιακή επιστροφή της Σαραντής Χίου, το ”ετσιθελικό” κλείδωμα της Γενικής Αποθηκών στα τελευταία τέσσερα λεπτά της συνεδρίασης, η επανεμφάνιση αγοραστών στο Μπαλή, η υψηλή τιμή της Νεοχημικής, το ”δίπλωμα” της τιμής του Χατζηιωάννου, ο Μυτιληναίος, ο ΟΛΘ, η Λάμδα, η Ηλέκτρα, και πλήθος ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε παλαιό χρηματιστηριακό στέλεχος, τον τελευταίο καιρό έχει διαμορφωθεί μια αγορά δύο επιπέδων. Ενός επιφανειακού, ήπιων τόνων, χωρίς έντονες διακυμάνσεις που περιορίζεται στις μετοχές του FTSE 20.

Και ενός δεύτερου στο... υπέδαφος της Σοφοκλέους, στα υπόγειά της εάν θέλετε, όπου πραγματικά γίνονται διάφορα πάρτι.

Εκ περιτροπής ασχολούνται κάθε 10-15 ημέρες, με 15-20 μετοχές, η τιμή των οποίων ενισχύεται, κατοχυρώνονται κάποια κέρδη, για να διορθώσουν μερικώς και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια.

Λίγο πολύ ίδιοι παίχτες στον επόμενο κύκλο πηγαίνουν στην επόμενη δεκαπεντάδα-εικοσάδα μετοχών. Και η γιορτή συνεχίζεται...

Σημ: Περίοδος συσσώρευσης και αναμονής που ορισμένοι ξένοι διαχειριστές και παίκτες δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη. Πριν από μια εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην επίσκεψη εκπροσώπων της Fidelity.

Τις προηγούμενες συνεδριάσεις καταγράφηκαν οι πρώτες διερευνητικές –θα δείξει στη συνέχεια- εντολές αγοράς για λογαριασμό του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, σε αυστηρά επιλεγμένες (2-3) μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v