Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Kleemann

Τιμή-στόχο τα 8,05 ευρώ θέτει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την Kleemann σε ανάλυσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι η διεθνοποίηση της εταιρίας θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Το 2003 οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά 15,4% και τα κέρδη προ φόρων κατά 18,6%, ενώ το εκτιμώμενο P/E διαμορφώνεται στο 9,87.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Kleemann
Τιμή-στόχο τα 8,05 ευρώ θέτει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή της Kleemann σε ανάλυσή της με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2003, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει την ηγετική θέση που η εταιρία κατέχει στην αγορά, καθώς και το γεγονός ότι η διεθνοποίηση της εταιρίας αναμένεται να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται πως οι πωλήσεις το 2003 θα αυξηθούν κατά 15,4% και τα κέρδη προ φόρων κατά 18,6%.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η Φάσμα στην ανάλυσή της η ηγετική θέση της Kleemann στον κλάδο τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της προσδίδουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε μια αγορά η οποία ωστόσο παρουσιάζει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Επίσης, το τμήμα ανάλυσης της Φάσμα αναφέρει πως η διεθνοποίηση της Kleemann βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ενώ αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης την ερχόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η εταιρία πραγματοποίησε τα τελευταία δυο χρόνια τα πρώτα επενδυτικά ανοίγματα στις αγορές του εξωτερικού, όπου μέχρι τότε η παρουσία της στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο σε εξαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως οι τρέχουσες και οι δρομολογούμενες κινήσεις διείσδυσης στο εξωτερικό, αναμένεται ότι θα μεταβάλλουν ουσιαστικά τη σημερινή σύνθεση του κύκλου εργασιών από 63-37% υπέρ της ελληνικής αγοράς, σε 50% - 50% μέσα στην επόμενη τετραετία.

Επιπρόσθετα, η Φάσμα εκτιμά πως η ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων από την Kleemann στοχεύουν στη μεγέθυνση της ήδη υφιστάμενης αγοράς, όπου μέσω των καινοτόμων αυτών προϊόντων θα επιτύχει την άντληση μεγαλύτερων μεριδίων επί του συνόλου της αγοράς.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η Kleemann διατηρεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τη δανειακή της επιβάρυνση γεγονός που της παρέχει την ευκαιρία να αντλήσει άμεσα κεφάλαια προκειμένου είτε να εκμεταλλευτεί τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες στο προσεχές διάστημα, είτε να χρηματοδοτήσει τις πωλήσεις της, ενισχύοντας την ανταγωνιστική της θέση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Ωστόσο, η Φάσμα κάνει και αναφορά στους επενδυτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η εισηγμένη και που έγκεινται στο ενδεχόμενο τεχνολογικής απαξίωσης των προϊόντων της και στην οικονομική ύφεση. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή ο πρώτος κίνδυνος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων που εφαρμόζει η εταιρία, και της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού της.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αντισταθμίζεται από την υψηλή οικονομική δραστηριότητα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του Γ’ ΚΠΣ, αλλά και από την επικείμενη αντικατάσταση 300.000 παλαιών ανελκυστήρων που αυξάνει το μέγεθος της αγοράς.

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Φάσμα οι πωλήσεις της Kleemann στο σύνολο του 2003 αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,4% και να φτάσουν στα 62,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 53,9 εκατ. ευρώ του 2002, με τα κέρδη προ φόρων να κινούνται ανοδικά κατά 18,6% διαμορφούμενα στα 6,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 5,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Αναφορικά με το 2004 οι πωλήσεις της εταιρίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16,3% και να φτάσουν στα 72,33 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα τα κέρδη προ φόρων της Kleemann αναμένεται να ανέλθουν στα 7,56 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 18,4%.

Σημειώνεται πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 9,87 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v