Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρεμβάσεις των αρχών για τα stock options

Την ύπαρξη επιστολής του ΧΑ προς το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με περιπτώσεις ”κατάχρησης” του θεσμού των stock options, αποκαλύπτει το euro2day.gr. Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ποιες σχετικές πρωτοβουλίες εξετάζει ο κ. Θωμαδάκης.

Παρεμβάσεις των αρχών για τα stock options
Την ανησυχία των εποπτικών αρχών της αγοράς έχουν προκαλέσει τα κρούσματα κατάχρησης του θεσμού των stock options. To euro2day.gr αποκαλύπτει την ύπαρξη σχετικής επιστολής του ΧΑ προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, επιστολή- παρότρυνση για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τα λεγόμενα stock options (δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών, που δίδονται από τις εταιρίες σε στελέχη τους) έχει σταλεί από τη διοίκηση του ΧΑ προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ίδια εξάλλου κατεύθυνση, κινούνται και πρωτοβουλίες από την πλευρά του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Στ. θωμαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, στο κείμενο της επιστολή του χρηματιστηρίου προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ”φωτογραφίζονται” συγκεκριμένες περιπτώσεις ”κατάχρησης του θεσμού των stock options”, χωρίς όμως ονόματα προσώπων, εταιριών και λοιπά στοιχεία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιγράφονται περιπτώσεις, στις οποίες εκδόθηκε δυσανάλογα μεγάλος αριθμός stock options σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας σε τιμές εξάσκησης πολύ χαμηλότερες από τις τότε τρέχουσες τιμές, καθώς και, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις στις οποίες ο αποδέκτης σημαντικού αριθμού stock option ήταν ένα και μόνο πρόσωπο από τη διοίκηση εισηγμένης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι αρμόδιο για το θεσμικό πλαίσιο των stock options είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι λοιποί παράγοντες της αγοράς περιορίζονται στην υποβολή προτάσεων.



Έγκυροι κύκλοι επισημαίνουν στο euro2day.gr, ότι οι αρχές ”προβληματίζονται έντονα” για περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα stock options χρησιμοποιούνται ουσιαστικά από μεγαλομετόχους εις βάρος των συμφερόντων των λοιπών μετόχων της εταιρίας, καθώς οι μεγαλομέτοχοι αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην εταιρία με την άλλη τους ιδιότητα, αυτή του διοικούντος.

Άλλωστε, ο κ. Θωμαδάκης σε παλαιότερη δήλωσή του στο ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” για την Εταιρική Διακυβέρνηση (φύλλο 271, 30/5/2003), αναφερόμενος στο θέμα της εισαγωγής των stock options στην Ελλάδα, είχε κάνει λόγο για την ανάγκη να προταθούν και άλλοι περιορισμοί, εκτός από τους υπάρχοντες.

”Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε και να προτείνουμε και άλλους περιορισμούς, όπως η έκπτωση της τιμής των δικαιωμάτων και η δέσμευση να μην ασκούνται αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα (4-5 έτη).

Ετοιμάζουμε προτάσεις και ελπίζουμε ότι χωρίς να αφαιρέσουν τα θετικά κίνητρα, θα περιορίσουν τις πιθανότητες για στρεβλώσεις”, είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.



Γ. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v