Απογοήτευση με... μέτρο!

Το ”μούδιασμα” που προκάλεσαν οι περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η έλλειψη τάσης στις ευρωαγορές λόγω της αργίας στη Wall οδήγησαν σε οριακές απώλειες τη Σοφοκλέους, και τους ενεργούς παίκτες πιο νωρίς στις... παραλίες.

”Πάσο” όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σαφώς πιο ενθαρρυντικά τα δείγματα γραφής στην ευρύτερη αγορά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, όπου κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τις περιορισμένες αλλαγές στην κυβέρνηση.

Επισημαίνονται και οι σαφείς τάσεις διόρθωσης στο Γενικό Δείκτη εν μέσω πιέσεων πρωτίστως σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Εμπορική.

Στον αντίποδα Εθνική, και κυρίως ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ περιόρισαν αισθητά τις όποιες πιέσεις ασκούνταν σε επίπεδο γενικού δείκτη.

Αυτά όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Αναφορικά με την ευρύτερη αγορά, ναι μεν υπάρχει προδιάθεση ασπασμού της πτωτικής κίνησης του FTSE 20, ωστόσο το γεγονός ότι οι ανοδικές μετοχές βρέθηκαν να υπερτερούν των πτωτικών έστω και οριακά στο κλείσιμο, αποτυπώνει σίγουρα τη συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων.

Μάλιστα, η παρουσία αυτών, οδηγεί και στην εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών, με δεδομένη την έλλειψη πωλητών, τάση που αποτυπώνεται και στο ”χαμηλό” τζίρο των μόλις 117 εκατ. ευρώ, και τον δείκτη στις 1946,70 μονάδες με πτώση 0,28%.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς η επικείμενη διενέργεια δημοσίων εγγραφών, ανοίγει ζήτημα ρευστότητας αφού φαίνεται μια προδιάθεση μετακύλισης θέσεων από μέρους κάποιων θεσμικών, που ενδεχομένως να επιθυμούν να τοποθετηθούν, με εξίσου προφανή όμως την πρόθεση του δημοσίου να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή τιμή εν όψει της προσφοράς, άποψη με την οποία δεν είναι βέβαιο ότι συμπλέουν όλοι.

Κατά δεύτερο λόγο στην αγορά παραγώγων - αφού πλέον το ΣΜΕ επί του FTSE 20 είναι ”καθαρό” μετά και από την αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ - καθίσταται κάτι παραπάνω από εμφανής ο φόβος ενός νέου short squeeze με τη ρευστότητα και εδώ να παραμένει συγκριτικά περιορισμένη.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημική (κέρδη 0,85%) και της Σαραντής Γλυκά (κέρδη 17,85%)

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Μπάρμπα Στάθης κοινές, της Μηχανικής, της Νεοχημικής, της Μηχανική προνόμιο, της Εθνικής Ακινήτων, της Μυτιληναίος, της Χατζηιωάννου Συμμετοχών, της ΕΛΓΕΚΑ και της ΕΛΕΧΑ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 37,63% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 169.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,74 ευρώ, ένα πακέτο 173.750 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,76 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Γερμανός στα 14,5 ευρώ και ένα πακέτο 120.000 μετοχών της Γερμανός στα 14,5 ευρώ.



Επίσης έγινε ένα πακέτο 55.600 μετοχών της Γερμανός στα 14,5 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 16,06 ευρώ και ένα πακέτο 36.000 μετοχών της Βωβός στα 16,98 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v