Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Οι αλλαγές που επήλθαν από χθες στο ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις των ελλήνων βιομηχάνων για τα νέα αναπτυξιακά κίνητρα, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Β. Ντούιζενμπεργκ σχετικά με τα βασικά επιτόκια του ευρώ, αλλά και οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Οι αλλαγές που επήλθαν από χθες στο ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις των ελλήνων βιομηχάνων για τα νέα αναπτυξιακά κίνητρα, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Β. Ντούιζενμπεργκ σχετικά με τα βασικά επιτόκια του ευρώ, αλλά και οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Κυβέρνηση: Για αλλαγή σελίδας με 118 ”ναι” κάνουν λόγο τα Νέα, τα οποία μεταξύ άλλων επισημαίνουν την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που εκτιμάται πως γεννά τώρα σενάρια ”εκπλήξεων” και εν όψει του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή το ΠΑΣΟΚ που θέλουν οι κ.κ. Σημίτης και Χρυσοχοΐδης είναι ένα κόμμα πιο κοντά στο Κέντρο, πιο φιλελεύθερο και λιγότερο αντιαμερικανικό.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρεται στα ”όπλα” του κ. Σημίτη για τις εκλογές, ενώ παραθέτει και τις προδιαγραφές της τακτικής του πρωθυπουργού πριν από τον ανασχηματισμό. Μέτρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων προαγγέλλει ο κ. Σημίτης σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο τονίζει πως ολοκληρώθηκαν χθες οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου κρύβει τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως είναι άγνωστο εάν η ανανέωση προσώπων θα επεκταθεί και στο νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα.

Η Ημερησία συμπληρώνει πως μέχρι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, ενώ παράλληλα αναφέρεται και σε περιορισμένες αλλαγές υπουργών, με ευρύτερες ωστόσο αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.

Σοφοκλέους: Δύο αντίθετα ”πολιτικά σενάρια” φαίνεται πως οδηγούν τη Σοφοκλέους σε μεγάλες προσδοκίες ”ντοπάροντας” ουσιαστικά το επενδυτικό κλίμα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος. Η Εξπρές τονίζει πως τα έσοδα trading είναι αυξημένα έως και 70%, ενώ προσθέτει πως κατά τις 11 συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που διενεργήθηκαν ανήλθαν στα 242 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματικές Κινήσεις: Η ομογενοποίηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τον επερχόμενο ανασχηματισμό, ενώ στόχος είναι, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, η προώθηση επιχειρηματικών κινήσεων με άξονα τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΕΚΤ: Το ”μπαλάκι” στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έριξε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα έχει πράξει τα δέοντα για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ότι τώρα το θέμα εξαρτάται από αυτές, επισημαίνει η Καθημερινή. Το Βήμα συμπληρώνει πως το ευρώ δέχθηκε χθες νέες πιέσεις όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις ελπίδες των αγορών για μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές ο κ. Ντούιζενμπεργκ πρότεινε την άμεση επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προϋπολογισμός: Στο 1,6% του ΑΕΠ βλέπει το έλλειμμα η Alpha Bank, όπως τονίζει το Βήμα.

ΙΟΒΕ: Στην έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος, ενώ όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ανησυχητικά. Το Κέρδος τονίζει πως σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ η ανεργία είναι δομικό και όχι συγκυριακό φαινόμενο.

Αναπτυξιακό: Αποσύνδεση των κινήτρων και θέσεων εργασίας ζητούν οι βιομήχανοι σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Αγορά Ενέργειας: Νέα μορφή ενεργειακής αγοράς με συμμετοχή ιδιωτών, ρυθμίσεις για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας και ευκαιρίες για επενδύσεις στη γεωθερμία, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλο, όπως αναφέρει το Βήμα.

Ναυτιλία: Έκπληξη εκφράζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της εσπευσμένης απόσυρσης των πετρελαιοφόρων μονού τοιχώματος, που ουσιαστικά αποτελεί ”δήμευση” της περιουσίας της πλοιοκτησίας, τονίζει η Καθημερινή.

Υψηλότατες αποζημιώσεις νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι έλληνες εφοπλιστές που θίγονται από τα νέα μέτρα της ταχύτερης απόσυρσης των δεξαμενόπλοιων μονών τοιχωμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Ν. Ευθυμίου, αναφέρει το Βήμα, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν οι Έλληνες εφοπλιστές που πλήττονται από την εσπευσμένη απόσυρση των δεξαμενόπλοιων σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ένωσης.

Ασφαλιστικές: Οι τέσσερις από τις έξι εταιρίες του ασφαλιστικού κλάδου εμφάνισαν ζημιές το πρώτο τρίμηνο του 2003, όπως επισημαίνει ο Μέτοχος, ο οποίος αναφέρεται επίσης στο παρασκήνιο της ανόδου των ασφαλιστικών εταιριών.

Επενδυτικές Εταιρίες: Ανάσα για τον κλάδο των επενδυτικών εταιριών αποτελεί η εντυπωσιακή άνοδος του ΧΑ στο τελευταίο τρίμηνο, αναφέρει η Ημερησία, η οποία επισημαίνει πως πρωταθλήτρια των αποδόσεων είναι η Εμπορική Επενδυτική.

Αερομεταφορές: Επιστροφή εισιτηρίων και αποζημιώσεις από 250 έως και 600 ευρώ θα καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρίες σε επιβάτες τους οποίους ταλαιπωρούν εξαιτίας καθυστερήσεων, ακύρωσης πτήσεων κ.λπ. όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Bank Austria Credit Anstalt: Η Τσεχία είναι το ”μεγάλο στοίχημα” του καλοκαιριού αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Bank Austria Credit Anstalt σε συνέντευξή της στον Μέτοχο, όπου μεταξύ άλλων αναλύει τις προοπτικές αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η συμφωνία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία παραθέτει επίσης και τα βήματα προσέγγισης των δυο πλευρών, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Νηρεύς: Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες για το μέλλον του κλάδου ο κ. Αριστείδης Μπελλές, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Νηρεύς, αναφέρει η Εξπρές, ενώ το Χρηματιστήριο προσθέτει πως μέχρι τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Όσβαλντ: Ανησυχεί για τραμ, Καλατράβα και Καραϊσκάκη ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ κ. Ντένις Όσβαλντ, όπως επισημαίνει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v