Μέσω τραπεζών υψηλότερα ο πήχης

Τις αντοχές της προκειμένου να ξεπεράσει τις 1.965 μονάδες δοκιμάζει η αγορά. Με προσδοκίες για καλύτερα αποτελέσματα στον τραπεζικό κλάδο και με τη συνδρομή των διεθνών αγορών, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων η μέχρι τώρα ”αντίσταση” (1.965 μονάδων) μπορεί να αποτελέσει την ”στήριξη”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναγνωριστικό θα μπορούσε να θεωρηθεί το πρώτο ημίωρο. Ο Γενικός Δείκτης είχε αντιδράσει μέχρι τις 11.15’ προς τις 1.964 μονάδες με συναλλαγές περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Απολύτως φυσιολογικά διόρθωσε στο επόμενο τέταρτο προς τις 1.950 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Η διόρθωση συντελέστηκε κατά κύριο λόγο μετά από την υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ στα 10 ευρώ, και το ”ψαλίδισμα” των αρχικά μεγαλύτερων αποδόσεων κυρίως σε Εθνική και Alpha.

Παραμένει δηλαδή ο Δείκτης στο εύρος των 1.940 – 1.968 μονάδων με αρχικές συναλλαγές που παραπέμπουν σε συνολικό τζίρο, μεγαλύτερο των 120 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα διερευνητικές ήταν και οι κινήσεις των υπόλοιπων ”ενεργών” παικτών της αγοράς. Στην πλειονότητά τους μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ”άνοιξαν” σε τιμή κατά περίπου 3% - 4% υψηλότερα (της χθεσινής τιμής), για να διορθώσουν στο περίπου μισό στη συνέχεια.

Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά μετοχών όπως της Κλωνατέξ, όπου από το +4% υποχώρησε (11.30’) οριακά χαμηλότερα της χθεσινής τιμής.

Επειδή, η σημερινή αλλά και η αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται καθοριστικές, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο να προσεγγίσουμε και να ξεπεράσουμε τις 1.965 μονάδες, παρατίθενται ορισμένα επιμέρους – νομίζουμε – χρήσιμα στοιχεία.

Στις 18/06 η ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή του Γενικού Δείκτη είχε διαμορφωθεί στις 1.965,24 μονάδες με ”κλείσιμο” στις 1.950,44 μονάδες.

Στην ίδια συνεδρίαση η υψηλή τιμή της Εθνικής ήταν 16,2 ευρώ με κλείσιμο στα 15,94 ευρώ, της Alpha οι αντίστοιχες τιμές ήταν στα 15,92 ευρώ και 15,52 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ (συνυπολογιζόμενου τότε και του μερίσματος 0,7 ευρώ) ανήλθε ενδοσυνεδριακά στα 10,6 ευρώ, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 10,32 ευρώ.

Οι συναλλαγές την ίδια μέρα είχαν φτάσει στα 199,2 εκατ. ευρώ. Αυξημένος τζίρος δηλαδή, σε κορύφωση ανοδικής κίνησης.

Σε αυτή τη φάση, η αγορά χρειάζεται συναλλαγές τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ, ανάλογες τιμές από Εθνική, ΟΤΕ και Alpha, και υπέρβαση ”διπλή” τόσο σε επίπεδο υψηλής τιμής, όσο και σε τιμή κλεισίματος.

Στην περίπτωση που σήμερα ή αύριο διασπαστεί η εν λόγω αντίσταση – και με την προϋπόθεση ότι η Νέα Υόρκη θα κινηθεί προς τις 9.500 μονάδες - άμεσος στόχος, προτεραιότητα δεν είναι η προσέγγιση, αλλά η διάσπαση, συντριβή των 2.000 μονάδων.

Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου, η διαφορά στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ Εθνικής και Eurobank έχει ”ψαλιδιστεί” κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνονταν στα 4,244 δισ. ευρώ, της δε Εθνικής μετά από καιρό, στα 4,028 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v