ΧΠΑ: ”Ρεκόρ” στο μέσο αριθμό συμβολαίων τον Ιούνιο

”Ρεκόρ” στον μέσο αριθμό συμβολαίων σημειώθηκε τον Ιούνιο στην αγορά παραγώγων. Επίσης αύξηση κατά 33% σημειώθηκε στην αξία των συναλλαγών ενώ 6 εταιρίες εμφανίζονται να πραγματοποιούν το 54% των συναλλαγών στα ΣΜΕ του FTSE-20.

ΧΠΑ: ”Ρεκόρ” στο μέσο αριθμό συμβολαίων τον Ιούνιο
Ρεκόρ” στο μέσο αριθμό συμβολαίων καταγράφηκε κατά τον μήνα Ιούνιο στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε αύξηση αξίας συναλλαγών κατά 33% και οι κωδικοί των επενδυτών αυξήθηκαν κατά 455.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούνιος 2003 ήταν ο καλύτερος μήνας στη μέχρι σήμερα λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων σε αριθμό συμβολαίων τα οποία διαπραγματεύονται σε αυτήν, αφού ο μέσος ημερήσιος αριθμός αγοραπωλησιών συμβολαίων ανήλθε σε 24.188 ημερησίως έναντι 22.445 συμβολαίων ημερησίως τον Σεπτέμβριο 2002.

Σύμφωνα με τους πίνακες του Χρηματιστηρίου Παραγώγων (δείτε το συνοδευτικό υλικό αριστερά της σελίδας), τον Ιούνιο το 54% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από 6 χρηματιστηριακές εταιρίες, ενώ σε εξαμηνιαία βάση μέσω των ίδιων εταιριών (δηλαδή EFG Eurobank, Εθνική, Marfin Hellenic, Π&Κ, Ωμέγα και ΣΙΓΜΑ) πραγματοποιήθηκε το 61% των συναλλαγών.

Σε μηνιαία βάση, αύξηση κατά 25,07% σημειώθηκε τον Ιούνιο στον μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών συμβολαίων και από 19.340 συμβόλαια τον Μάιο ανήλθε σε 24.188 συμβόλαια ημερησίως τον Ιούνιο. Αύξηση επίσης κατά 21,73%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρουσίασε και ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών των συμβολαίων (από 794.818 συμβόλαια τον Μάιο σε 967.502 συμβόλαια τον Ιούνιο).

Επίσης, σημαντική αύξηση σε ποσοστό 59% παρουσίασε η συναλλακτική δραστηριότητα στα δικαιώματα του δείκτη FTSE-40, ενώ τα δικαιώματα του δείκτη FTSE-20 σημείωσαν αύξηση στον μέσο ημερήσιο αριθμό συμβολαίων κατά 27%.

Παρά την αύξηση στον μέσο αριθμό συμβολαίων δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση στον λόγο αξίας συναλλαγών της Αγοράς Παραγώγων έναντι της αξίας συναλλαγών στη spot αγορά, λόγω της αύξησης των συναλλαγών στην αγορά μετοχών. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η συνολική αξία συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων παρουσίασε αύξηση κατά 33,14% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ η συνολική αξία συναλλαγών στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α. (spot αγορά) παρουσίασε αύξηση κατά 72,75% (η αξία των συναλλαγών των μετοχών που περιλαμβάνονται στους δείκτες FTSE/ASE-20 & Mid 40 παρουσίασε αύξηση κατά 89,74%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v