Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Οι χθεσινές αλλαγές στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, ο επικείμενος ανασχηματισμός ο οποίος τοποθετείται εντός της ημέρας, η θετική αντίδραση στη Σοφοκλέους, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις για τον νέο αναπτυξιακό νόμο απασχολούν μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Οι χθεσινές αλλαγές στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, ο επικείμενος ανασχηματισμός ο οποίος τοποθετείται εντός της ημέρας, η θετική αντίδραση στη Σοφοκλέους, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις για τον νέο αναπτυξιακό νόμο απασχολούν μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης.

Σημίτης: Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η αγορά στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως οι εντυπωσιακές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι προοιωνίζονται ανάλογα τολμηρές αποφάσεις της κυβέρνησης στη σφαίρα της οικονομίας.

Η Εξπρές κάνει λόγο για ”προσωπικό ρίσκο” του κ. Σημίτη προσθέτοντας πως πιθανός μέχρι το βράδυ θα επέλθει και ο ανασχηματισμός, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως μια αμιγώς ”Σημιτική” κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότητα σήμερα το απόγευμα μετά την εντυπωσιακή, όπως χαρακτηρίζεται, κίνηση του πρωθυπουργού.

Η Καθημερινή κάνει λόγο για ανατροπές με ρίσκο, ενώ τονίζει πως η πρώτη κίνηση ήταν η καθαίρεση Λαλιώτη. Η εφημερίδα τα Νέα αναφέρει πως ο Κ. Σημίτης σηματοδότησε τη ”μεγάλη ρήξη” στο ΠΑΣΟΚ με μια κίνηση απόλυτου αιφνιδιασμού που συνεπάγεται υψηλό πολιτικό ρίσκο και επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα ενόψει εκλογών, ενώ η Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο πρωθυπουργός άρχισε τις ανατροπές με πρώτο ”θύμα” τον Λαλιώτη, ενώ το Βήμα τονίζει πως πιθανώς η νέα κυβέρνηση θα είναι με αντιπρόεδρο.

Αναπτυξιακός Νόμος: Την ικανοποίησή του εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος για τις νέες ρυθμίσεις του νόμου, ενώ επικροτούνται τα κίνητρα του, όπως σημειώνει η Ημερησία. Σύμφωνα με την Εξπρές οι πρώτες κρίσεις για τον αναπτυξιακό χαρακτηρίζονται ως ευμενείς, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως η βιομηχανία αντιδρά στις δεκαετείς φοροαπαλλαγές.

Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη: Έτοιμη να θέσει χαμηλότερα τον πήχη της οικονομικής ανάπτυξης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την Εξπρές, η οποία επισημαίνει πως αν και η ΕΕ δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της περιγράφεται το ενδεχόμενο οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης να κυμανθούν κάτω από το 1%.

Σοφοκλέους: Ρεκόρ 12μήνου σημείωσε χθες η Σοφοκλέους με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο ρόλο, τονίζει η Ημερησία, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως οι θετικές προσδοκίες επέστρεψαν στην αγορά. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως στη Χαρ. Τρικούπη έπεφταν οι ”μπόμπες” αλλά στη Σοφοκλέους γίνονται οι ”εκρήξεις” σε μια αγορά που έδειχνε να διψά για κέρδη και καθαρές πολιτικές λύσεις.

Σύμφωνα με το Βήμα οι ξένοι και οι πολιτικές εξελίξεις έδωσαν φτερά στη Σοφοκλέους, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως οι επενδυτές χειροκροτούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες ενώ υπάρχουν προσδοκίες για μέτρα άμεσης απόδοσης στην οικονομία και στην αγορά.

Δάνεια: Για κάμψη στη ζήτηση δανείων για στέγη και κατανάλωση κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία επισημαίνει πως τον Απρίλιο ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε, ενώ παράλληλα αφενός αυξήθηκαν οι χορηγήσεις προς τη βιομηχανία και αφετέρου παρατηρήθηκε εκρηκτική αύξηση δανείων προς τη ναυτιλία. Ως πιθανή αιτία για την κάμψη η εφημερίδα Κέρδος αναφέρει την κόπωση που παρατηρείται στην αγορά.

ΕΒΕΑ: Πέντε μέτρα προτείνει για την ανάπτυξη το Ελληνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σύμφωνα με το Κέρδος.

Τράπεζες: Φόβοι για νέες αγωγές είσπραξης των πανωτοκιών υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο, αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως η Εμπορική Τράπεζα κρίνει ως μεμονωμένη την δικαστική απόφαση που την υποχρέωσε να επιστρέψει 250.000 ευρώ σε εγγυητή δανείου.

Απασχόληση: Θετικό εμφανίζεται το ισοζύγιο της απασχόλησης τον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο σύμφωνα με το Βήμα.

Μεταλλαγμένα: Ανοίγει ο δρόμος για την ευρεία χρήση προϊόντων που θα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αναφέρει το Κέρδος.

Ολυμπιακή: Τις αμέσως προσεχείς ημέρες ξεκινάει ο νομοθετικός ”Γολγοθάς” για μια Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία, όπως τονίζει η Καθημερινή.

ΟΛΠ: Κοινή εταιρία με τον Λιμένα Ηρακλείου ιδρύει ο ΟΛΠ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Νεοχημική: Στα ”χρώματα” επεκτείνεται η Νεοχημική σύμφωνα με την Εξπρές.

Connection: Αγωνιούν 330 έμποροι ”πληγέντες” της εταιρίας καθώς ξεκινά η εκδίκαση των πρώτων ”διαταγών πληρωμής” για ακάλυπτες επιταγές που εκδόθηκαν έναντι αξίας εμπορευμάτων που δεν παρέλαβαν ποτέ, όπως τονίζει το Κέρδος.

Βερόπουλος: Άλμα κερδών 70% παρουσίασε ο όμιλος το 2002, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v