ΑΧΕ: ”Βλέπουν” άνοδο - επιλεκτικές ρευστοποιήσεις

Συνέχεια στη θετική κίνηση της ελληνικής αγοράς αναμένουν για σήμερα οι χρηματιστηριακές, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την επιλεκτική ρευστοποίηση κερδών, ως αποτέλεσμα του χθεσινού ράλι. ΟΤΕ, τράπεζες και Hyatt αναμένεται να συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΑΧΕ: ”Βλέπουν” άνοδο - επιλεκτικές ρευστοποιήσεις
Στις εκτιμήσεις της αγοράς ότι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των τραπεζών θα είναι βελτιωμένα αποδίδει η Marfin Hellenic ΑΧΕΠΕΥ τη χθεσινή σημαντική άνοδο στη Σοφοκλέους. Για σήμερα, η χρηματιστηριακή αναμένει μία ακόμη θετική συνεδρίαση ως αποτέλεσμα των θετικών επιδόσεων στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, προσθέτει η επιλεκτική ρευστοποίηση κερδών λόγω του χθεσινού ράλι δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, η Marfin αναφέρει πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα εμφανίσουν αύξηση της τάξεως του 45%-53% και θα διαμορφωθούν στα 150-158 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στις επιδόσεις της τράπεζας αναφορικά με τις βασικές της δραστηριότητες.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του 2002 της Εθνικής με βάση τα US GAAP, επισημαίνει τη βασική διαφορά που προκύπτει από τις υποαξίες ύψους 227 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγών της Τράπεζας, οι οποίες σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα αφαιρούνται από τα αποτελέσματα.

Μεγάλο μέρος των υποαξιών αυτών, αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό report της, έχει εξαλειφθεί μετά την ανάκαμψη των αγορών και ως εκ τούτου οι διαφορές στα κέρδη του 2003 μεταξύ των δυο προτύπων θα είναι μικρότερες.

Η Marfin εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η μετοχή της Hyatt, η οποία έχει, όπως αναφέρεται, καταγράψει υποαπόδοση έναντι του Δείκτη κατά 7,1% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της παραμένουν ισχυρά και η απόκτηση του Καζίνο της Πάρνηθας θα διπλασιάσει τα μεγέθη μέχρι το 2005. Χθες επισημαίνεται η μετοχή διαπραγματεύτηκε χωρίς το μέρισμα, κάτι που εξηγεί την ”αδυναμία” της.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και στις πολιτικές αλλαγές που ίσως οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές αποδίδει η EFG Eurobank Securities τη χθεσινή άνοδο στη Σοφοκλέους, ενώ επισημαίνει ότι κινήσεις arbitrage στα παράγωγα ενέτειναν την ανοδική τάση. Για σήμερα εκτιμάται ότι το θετικό momentum Θα διατηρηθεί-με βοήθεια εξάλλου από ανάλογο κλίμα στο εξωτερικό- με το Δείκτη πιθανά να δοκιμάζει το υψηλό έτους των 1.965 μονάδων.

Η ίδια χρηματιστηριακή αναφέρεται και στο έργο ύψους 80 εκατ. ευρώ που ανέλαβε joint venture με τη συμμετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής για την κατασκευή του συνεδριακού κέντρου των Αθηνών, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η EFG χαρακτηρίζει τα νέα ”θετικά”.

Συνέχιση της θετικής ψυχολογίας αναμένει για σήμερα η Fortius Finance, με το εύρος της ανοδικής κίνησης να εξαρτάται από το ενδιαφέρον σε ΟΤΕ και τράπεζες.

Η Fortius αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση που αφορά την Εμπορική Τράπεζα και την υποχρέωσή της να επιστρέψει πανωτόκια ύψους 205.000 ευρώ. ”Αν αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ”, επισημαίνει η Fortius Finance, ”θα καταγραφόταν κύμα ρευστοποιήσεων στις τράπεζες”. Το ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αντίθετα υπήρξε άνοδος στις μετοχές τους, απότελεί παράδοξο φαινόμενο και αποδεικνύει: α) ότι η ψυχολογία στην τρέχουσα φάση είναι θετική και β) ότι η προεκλογική περίοδος ευνοεί ιδιαίτερα το χρηματιστήριο σε συνδυασμό με του Ολυμπιακούς του 2004.

* Διαβάστε τα reports των ΑΧΕ στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v