Θα ακολουθήσει τον... υδράργυρο ο Δείκτης;

Επανέρχονται σταδιακά οι αγοραστές στις τράπεζες, ενώ τεχνική αντίδραση φαίνεται ότι δικαιολογείται και στη μετοχή του ΟΤΕ. Εξάλλου, η ελαστικότερη και με μέτρο εφαρμογή του Τ+... αναθερμαίνει το ενδιαφέρον στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρεις ήταν αρκετές. Στα όριά της οδήγησε την αγορά η τριήμερη διόρθωση επιβεβαιώνοντας μια σειρά παραμέτρων που θα μας είναι χρήσιμες για τη συνέχεια.

Κατ’ αρχήν οι ισχυροί παίκτες - παράγοντες της αγοράς - ενδιαφέρονται για την τεχνική εικόνα του Δείκτη, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες.

Σε διορθωτικές συνεδριάσεις υποχωρεί ο τζίρος, στοιχείο που επιβεβαιώνει την απροθυμία των πωλητών να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Η με μέτρο και σύνεση ελαστικότερη εφαρμογή των διαδικασιών κάλυψης ”ανοιχτών αγορών” προχωρά, και σταδιακά θα αποδίδει καρπούς.

Ήδη από χθες παίκτες που δραστηριοποιούνται στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έκαναν λόγο για σχετική... ευελιξία στις συναλλαγές τους.

Τεχνικά, η αγορά δεν έχει λόγους να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.850 – 1.860 μονάδων, εφόσον δεν διορθώνουν ουσιαστικά τα ξένα χρηματιστήρια, δηλαδή η Νέα Υόρκη. Έτσι μετά την αναμενόμενη φάση – διαδικασία συσσώρευσης, η αγορά μπορεί να επανέλθει στο πρώτο ανοδικό της κανάλι, που θα φέρει τον Δείκτη προς τις 1.920 μονάδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο ανασχηματισμός.

Κίνηση σε επίπεδο Δείκτη, περιμένουν σήμερα οι αναλυτές, αφενός μεν από την Εθνική και αφετέρου από τον ΟΤΕ που μετά το χθεσινό –7% δικαιολογεί μια τεχνικής φύσεως αντίδραση. Το ενθαρρυντικό είναι πως εμφανίστηκαν χθες, τη στιγμή που χρειάζονταν, οι γνωστοί μας αγοραστές σε μετοχές των Εθνική, Alpha και δευτερευόντως σε ΔΕΗ και Eurobank.

Σε περίπτωση που ο Δείκτης αντιδράσει προς τις 1.900 μονάδες, πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαθέτουν τις τεχνικές προδιαγραφές για να αντιδράσουν. Πρόγευση λάβαμε χθες, από αρκετές.

Ενδεικτική η περίπτωση των Κέκρωψ, Medicon, Νάκας, ΕΧΑΕ, Lantec, Hi tech, Newsphone, Κλωνατέξ, Informatics, Creta Farm και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Μεταξύ των ευχάριστων χθεσινών εκπλήξεων θα συμπεριλάβουμε την ”αφύπνιση” του Μυτιληναίου, με κίνηση που κατά την εκτίμησή μας προοιωνίζεται την επανενεργοποίηση ενός ευρύτερου επενδυτικού χώρου.

Στα υπόψη για σήμερα, δημοσιεύματα για κέρδη– έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα στο εξάμηνο, το ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς στις Μινωικές Γραμμές, η κινητικότητα στον κλάδο του εμπορίου (με αιχμή την Ηλεκτρονική Αθηνών).

ΣΗΜ. Διεθνώς ”παίζεται” ένα στοίχημα που δεν είναι και τόσο παράτολμο. Αφορά στο ενδεχόμενο καταγραφής υψηλής τιμής έτους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Στη Σοφοκλέους κάτι τέτοιο αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την αγορά να κινείται υψηλότερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Όμως αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν πως από το 1914 και μετά , με μόνο 2 – 3 εξαιρέσεις, η Wall Street ”αβαντάρει” από το μισό της τριετίας και μετά τον εκάστοτε αμερικανό πρόεδρο.

Με σημαντικά μάλιστα κέρδη σε επίπεδο δεικτών που συνήθως οδηγούν σε επανεκλογή. Να σημειωθεί επίσης πως μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, οπότε ο Dow είχε ενισχυθεί κατά μόλις 25%, είχε στοιχίσει την επανεκλογή του πατέρα Μπους.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v