Στάση αναμονής, αλλά και πιέσεις στο ΧΑ

Τόσο το κλείσιμο του μήνα όσο και οι πιθανές εξελίξεις από την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος στον ΟΤΕ κρατούν την Σοφοκλέους σε... επιτόπιο βηματισμό, παρά τις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Τηλεπικοινωνίες, 3Ε, Πειραιώς και Κλωνατέξ έκλεισαν αμετάβλητες, ενώ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώθηκε στο 2,5/1.

”Πανεπενδυτικής απεργίας” συνέχεια στη Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη να αποχαιρετά – πρόσκαιρα ή μη θα το μάθουμε σύντομα – το επίπεδο των 1.900 μονάδων, εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων τίτλων του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου.

Από την τραπεζικό κλάδο, μόνο η Alpha Bank τήρησε τα προσχήματα αλλά και τα αναχώματα, ενώ στον αντίποδα Εμπορική, Εθνική, Eurobank και ΔΕΗ συνέχισαν την πλαγιολισθητική τους κίνηση – στην περίπτωση της ΔΕΗ η αποκόμιση κερδών ήταν κάτι παραπάνω από προφανής – ενώ Βιοχάλκο, Τιτάν και Intracom συνέχισαν την αμυντική συμπεριφορά που είχαν επιδείξει από την Παρασκευή.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν την απογραφή της ημέρας, όχι όμως και την ουσία της. Η ουσία βρίσκεται αλλού και δη σε δύο πιθανά σενάρια που εν πολλοίς καθορίζουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, η οποία έκλεισε στις 1.892,04 μονάδες με απώλειες 0,50%.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αγορά στερείται πλέον δυναμικής, με τρεις πτωτικές για κάθε μια ανοδική μετοχή και τζίρο που δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα 7 εκατ. ευρώ των πακέτων. Είναι πασιφανές λοιπόν πως δυναμική δεν υπάρχει ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κινητικότητα.

Κινητικότητα η οποία θεωρητικά μπορεί να ”ανακτηθεί” εκ νέου από αύριο, οπότε και ενδεχομένως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις προερχόμενες από ένα σχετικά ”καλό” τρίμηνο και αντιμετωπίζοντας ένα ”λευκό” λογιστικό βιβλίο.

Αυτό είναι το ένα σενάριο, όπου η αναδιάρθρωση οδηγεί σε κινητικότητα, η κινητικότητα σε αυξημένο ενδιαφέρον και το αυξημένο ενδιαφέρον σε άνοδο. Επισφαλές σίγουρα το ενδεχόμενο, υπαρκτό παρά ταύτα.

Κατά το δεύτερο σενάριο, συνεχίζουμε να λειτουργούμε με το σκεπτικό ότι βιώσαμε μια άνοδο με πρωταγωνιστές μετοχές του δημοσίου, καθώς κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας deals του τύπου ΕΛΠΕ – Πετρόλα, Αττικής – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και ούτω καθ’ εξής.

Είναι προς όφελος του δημοσίου, πόσο μάλλον τώρα που ιδιωτικοποιείται η ΕΧΑΕ, να πείσει τους ξένους θεσμικούς ότι το έργο προχωράει, οι διαρθρωτικές αλλαγές επιτυγχάνονται και η ρευστή πολιτική κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με την αγορά, καθώς το δημόσιο απεμπλέκεται.

Ακόμα και έτσι να έχει η κατάσταση, οι ξένοι θεσμικοί - ως επί το πλείστον - παραμένουν ”ταμπουρωμένοι” σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ κατά πρώτο λόγο και θα πρέπει να υποθέσουμε πως τα διαθέσιμα ρευστά είναι αυτά που είναι.

Σε αυτήν την περίπτωση το πότε θα κόψει το μέρισμα ο ΟΤΕ αποτελεί μια πραγματικά ουσιώδη πτυχή του ευρύτερου σχεδιασμού για την άνοδο, αφού αυτό που επιθυμείται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μετακύλιση ρευστότητας που θα δημιουργηθεί από την αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ στην επερχόμενη δημόσια προσφορά τίτλων του ΟΠΑΠ, ήτοι με άλλα λόγια η ρευστότητα να παραμείνει στο σύστημα.

Το σενάριο που απεύχθονται στην πλειοψήφία τους οι εγχώριοι παράγοντες είναι οι ξένοι θεσμικοί να τραβήξουν ρευστότητα από το σύστημα, εναποθέτοντας μεγαλύτερο βάρος της πράξης των ούτως ή άλλως μάλλον συντηρητικών εγχώριων διαχειριστών.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε πως στην αγορά παραγώγων εξακολουθεί και τιμολογείται περισσότερο το ενδεχόμενο υποχώρησης της υποκείμενης αγοράς και δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο ότι αυτό έχει να κάνει μόνο με την αποκοπή του ΟΤΕ.

Με άλλα λόγια, ”φοβού” την πτώση περισσότερο από την άνοδο. Συμφωνείται φαντάζομαι ότι η λογική αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το τι ίσχυε πριν από τρεις εβδομάδας.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Lantec στα 6,30 ευρώ με άνοδο 17,98%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Μπαλάφας, της Arrow και της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Lantec, της Multirama, της Μπάρμπα Στάθης κοινές και της Kego.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 3,13% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 179.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,64 ευρώ, ένα πακέτο 2.100 μετοχών της Active στα 1,17 ευρώ, ένα πακέτο 900 μετοχών της Active στα 1,12 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Olympic Catering στα 5,6 ευρώ και 7.000 μετοχές της Altius στα 1,51 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 3.430 μετοχών της Nexus Επενδυτική στα 1,12 ευρώ, ένα πακέτο 171.280 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,54 ευρώ, ένα πακέτο 1.500.000 μετοχών της Υγεία (3,5% του μετοχικού κεφαλαίου) στα 2,19 ευρώ, ένα πακέτο 130.950 μετοχών της Informatics στα 5,76 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 μετοχών της ΕΧΑΕ στα 3,8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v