Ουφ! Διατηρήθηκαν οι 1.900 μονάδες

Η εφαρμογή του ”σκληρού Τ+3”, η ανάγκη λογιστικής καταγραφής των υπεραξιών, που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και η συρρίκνωση του τζίρου παραπέμπουν στην εικόνα μιας αγοράς που επιχειρεί να βρει νέες ισορροπίες.

Παρεμφερής η σημερινή εικόνα της αγοράς με τη χθεσινή, καθώς η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές μετοχές (διαμορφώθηκε στο δύο προς ένα υπέρ των πρώτων) και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τζίρου, εξακολουθούν να παραπέμπουν στην εικόνα μιας αγοράς που επιχειρεί να βρει νέες ισορροπίες και επηρεάζεται από σειρά παραγόντων.

Οι δύο βασικοί παράγοντες δεν είναι άλλοι από την εφαρμογή του λεγόμενου σκληρού Τ+3 από την μία και από την άλλη η ανάγκη λογιστικής καταγραφής των όποιων υπεραξιών, που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο τρίμηνο, με αμφότερα ωστόσο τα προαναφερθέντα φαινόμενα ωστόσο να συγκλίνουν προς την επικράτηση της δυνητικής προσφοράς.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη, συνεχίστηκε και σήμερα ο μη επαρκής αντικατοπτρισμός των τάσεων στην ευρύτερη αγορά, αφού τόσο ο FTSE 20 όσο και κατά συνέπεια ο γενικός δείκτης, βρήκαν και σήμερα ”πάτημα” στη ΔΕΗ (+2%), ενώ ΟΤΕ και Eurobank με κέρδη 0,6% και 0,2% αντίστοιχα, άμβλυναν τις πτωτικές πιέσεις που ασκούσαν Εμπορική (-3,7%) και Εθνική (-1,6%).

Ως συνέπεια, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε οριακά πάνω από επίπεδο των 1.900 μονάδων και δη στις 1.901,48 με απώλειες 0,26% αφού όμως πρώτα δοκιμάστηκε επιτυχώς η στήριξη στις 1.895 μονάδες.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη του τι μέλλει γενέσθαι, θα πρέπει κατ’ αρχήν να δούμε τη συμπεριφορά της αγοράς από την Τρίτη και μετά, οπότε και δεν θα έχουμε γυρίσματα (22 εκατ. εξάλλου σήμερα τα πακέτα), θεωρητικά το σύστημα θα έχει εξαερωθεί και με μια πιο ευδιάκριτη κατάσταση θα μπορέσουμε να επισημάνουμε το ποιοι και γιατί θα επανατοποθετήσουν πραγματικό χρήμα στην αγορά.

Πάντως, κλείνοντας θα πρέπει να επιδείξουμε και πάλι την τάση της αγοράς παραγώγων, όπου, όσο δεν υποχωρεί ο δείκτης, τόσο περισσότερο η αγορά φαίνεται να φημολογεί κάτι τέτοιο, με εμφανή όμως την απροθυμία επικέντρωσης των όποιων αδυναμιών σε μεμονωμένους τίτλους, με συνέπεια ο επιμέρους δανεισμός να παραμένει χαμηλός.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Multirama, της Ιντερτέκ, της ΔΕΗ, της Ηλεκτρονική Αθηνών, της Fintexport και της Μπάρμπα Στάθης κοινές.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 9,86% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 22,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Alpha Bank στα 15,26 ευρώ, ένα πακέτο 79.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 15,22 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Informer στα 5,2 ευρώ, ένα πακέτο 120 μετοχών της Ιατρικό Αθηνών στα 1,97 ευρώ και ένα πακέτο 260.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,52 ευρώ.

Επίσης, έγιναν δύο πακέτα 250.000 μετοχών το καθένα της Alpha Bank στα 15 ευρώ και δύο πακέτα 116.500 και 309.500 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v