Λείπουν οι πωλητές, κρατά ο δείκτης

Η υποχώρηση των συναλλαγών, δηλ. η απουσία των πωλητών, επιτρέπει στο Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται γύρω από τις 1.900 μονάδες. Μεμονωμένες περιπτώσεις αυτονόμησης διαμορφώνονται στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σύμμαχος της σημερινής προσπάθειας η ανυπαρξία... συναλλαγών. Η πλήρης ”άπνοια” από την πλευρά των πωλητών (μόλις 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 13:20), φαίνεται να αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον για σήμερα.

Χαμηλές ομολογουμένως οι συναλλαγές ακόμη και σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης που πρωταγωνιστούσαν μέχρι χθες. Άλλωστε από τον τραπεζικό κλάδο, που αντιδρά οριακά, λείπει, μετά και τις διαψεύσεις του κ. Στουρνάρα της Εμπορικής, ακόμη και το πιο τραβηγμένο σενάριο.

Αναμφίβολα ο κλάδος δεν θα παραμείνει ως έχει, πλην όμως δεν είναι δυνατό από ορισμένους να διαρρέονται τέτοια... ”εκτρωματικά ενδεχόμενα”.

Συνεχίζεται όμως -και δεδομένης της συγκυρίας- θεωρείται ενθαρρυντική ένεση, η κινητικότητα που παρατηρείται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ικανοποιητικός ο αριθμός των μετοχών που ενισχύονται, με λίγες όμως συναλλαγές, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις η αντίδραση στηρίζεται σε ουσιαστική είδηση. Ενδεικτική η περίπτωση της Intracom, της Sanyo, καθώς αμφότερες οι εισηγμένες ευνοήθηκαν δικαστικά.

Τάση αυτονόμησης όμως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιχειρείται στην περίπτωση του Ιατρικού, της Mevaco, Medicon, ή των Τεχνικών Εκδόσεων, Μπαλλής, Ηλέκτρα, Νότος, Olympic Catering, κ.α.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί η –για τα δεδομένα της μετοχής- αυξημένη εμπορευσιμότητα που εμφανίζει η Motor Oil, με τη μετοχή της στα 6,34 ευρώ, όπως και η προσπάθεια κατοχύρωσης των 4,14 ευρώ για την μετοχή των Τεχνικών Εκδόσεων.

Με κέρδη οι Φοίνιξ, Folli-Follie, Λύκος, Αθηνά και στην πλειονότητά τους οι μετοχές του κλάδου των Εκδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v