Σε Εθνική - ΟΤΕ τα ηνία της ανόδου

Εντολές αγοράς στα επίπεδα των 15 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και το αγοραστικό ενδιαφέρον στον ΟΤΕ οδηγούν στην παγίωση της θετικής τάσης στα ”βαρειά χαρτιά” και γενικότερα στο Γ.Δ. της Σοφοκλέους, που κινείται κόντρα στην επιφυλακτικότητα που διακατέχει τις διεθνείς αγορές. Πακέτο 1,03% στην Panafon, στο limit up η Hellas Can, νέες πιέσεις στον όμιλο Λαναρά.

Ατμομηχανή της ανόδου η μετοχή της Εθνικής για την οποία τρεις εντολές σημαντικού ειδικού βάρους στα 15, 15,2 και 15,04 ευρώ αντίστοιχα, δίνουν τάση καθιστώντας απαγορευτική την επανεμφάνιση πωλητών, και ωθώντας την εμφάνιση ενός ”μίνι” short squeeze όσων δεν έκλεισαν χθες αυτές τις θέσεις.

Χαρακτηριστική άλλωστε η χθεσινή απροθυμία δανεισμού τίτλων, τάση που προοιωνίζονταν την αντίδραση της υποκείμενης αγοράς, με Alpha, Εμπορική και Εθνική να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 2,5%, οδηγώντας εκ του ασφαλούς το δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων.

Υποστηρικτική και η κίνηση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τους όγκους συναλλαγών στο σύνολο των τίτλων του FTSE 20 να είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Ενδεικτικά άλλωστε τα κέρδη 1,6% του ΟΤΕ με μόλις 320.000 τεμάχια, ενώ στην Panafon πέρασε το πακέτο ύψους 5,628 εκατ. τεμαχίων, στα 5,8 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην απουσία πωλητών, αφού ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 65 εκατ. αν αφαιρεθούν τα πακέτα ύψους 39 εκατ. ευρώ, με Εθνική και Alpha να εμφανίζει και σήμερα ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 4%, εξέλιξη που τεχνικά χρήζει αναφοράς.

Και αυτό γιατί η αύξηση της τεκμαρτής μεταβλητότητας (volatility) σε τίτλους του FTSE 20 παραδοσιακά οδηγεί σε μεταστροφή της βραχυχρόνιας τάσης –στη συγκεκριμένη περίπτωση από πτωτική σε ανοδική- χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η αγορά στην περίπτωση του ΟΤΕ τιμολογεί και κάποιες ”θετικές” εκπλήξεις κατά την γενική συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας.

Όσον αφορά στην εσωτερική διάρθρωση, οι τεσσερισήμισι ανοδικές για κάθε μία πτωτική μετοχή, αποτελούν συνέχεια της μεταστροφής κλίματος και διαθέσεων, παρά την ύπαρξη πιέσεων σε τίτλους του ομίλου Λαναρά και άλλους τίτλους μικρομεσαία κεφαλαιοποίησης, απόρροια της ανάγκης της λογιστικής καταγραφής (booking) των υπεραξιών εν όψει της λήξης τριμήνου, αλλά και της εφαρμογής του λεγόμενου ”σκληρού” Τ+3.

Στην αγορά παραγώγων παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα όπως άλλωστε και στις αντίστοιχες του εξωτερικού, καθώς η πλειονότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων προσπαθεί να τιμολογήσει την τάση μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων σήμερα από τη Fed, ενώ ανησυχίες σίγουρα προκαλεί και η αδυναμία των ευρωπαϊκών αγορών να περάσουν σε θετικό έδαφος και να αντιδράσουν, εξέλιξη που όσον αφορά στη δική μας αγορά ενδέχεται να χαλιναγωγήσει το δείκτη κοντά και γύρω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων.

Με άνοδο 14,35% (στα 5,42 ευρώ) κινείται η μετοχή της Hellas Can μετά την δημόσια πρόταση εξαγοράς στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή.

Εξάλλου, στις 13:15, πραγματοποιήθηκε πακέτο 5.628.000 τεμαχίων (ποσοστό 1,03%) στη μετοχή της Panafon Vodafone, στην τιμή των 5,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v