Νευρικότητα κάτω από τις 1.900 μονάδες

Τη νευρικότητα των διεθνών αγορών ακολουθεί και η Σοφοκλέους, η οποία ενωρίτερα επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 1.900 μονάδων με τη βοήθεια των ΟΤΕ, 3Ε και Intracom. Εξακολουθούν οι πιέσεις στις τράπεζες, πλην Αττικής - λόγω του σεναρίου συγχώνευσης, και ΕΤΒΑ, που ευνοείται από τη σχέση ανταλλαγής με την Πειραιώς.

Η εξάλειψη των πιέσεων και το πέρασμα σε θετικό έδαφος βασικών ευρωπαϊκών δεικτών εξ ορισμού βρίσκει και το γενικό δείκτη τιμών στο ΧΑ να επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τις 1.900 μονάδες.

Χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά να έχει αποκτήσει οποιεσδήποτε μορφής δυναμική, αφού κυρίως οι τράπεζες και δη η Εθνική και η Eurobank, εν μέρει και η Πειραιώς, αδυνατούν να βρουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια οι απώλειές τους να κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν καθιστά απαγορευτική μία νέα επιχείρηση συσσώρευσης πάνω από τις 1.900 μονάδες, αφού ο ΟΤΕ με κέρδη 2,2% δίνει τάση, όπως τάση δίνει επίσης η 3E με κέρδη 1,1%, και η Ιντρακόμ, μετοχές που κινούνται πλέον πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Το πρόβλημα είναι η αδυναμία κάποιων blue chip, όπως ΔΕΗ και των τραπεζών που μετέχουν στον FT20, να ανακάμψουν μετά το μπαράζ των περιορισμένου εύρους ανοιχτών πωλήσεων στο άνοιγμα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να καταγράφονται σχετικά μεγάλες απώλειες, με σχετικά μικρούς όγκους συναλλαγών, ενδεικτικό του ότι η Eurobank κυμαίνεται σταθερά στο –2%, -1,5%, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις 35.000 τεμάχια.

Το ίδιο και η Alpha, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα 1-00.000 τεμάχια ενώ στον αντίποδα, οι ”μικροί” του τραπεζικού κλάδου, διαπρέπουν εκ νέου σήμερα, με την Αττικής στο +18%, την Εγνατία στο +14%, Γενική στο +8%, έχοντας εμφανίσει και οι τρεις συνολική ενδοσυνεδριακή διακύμανση που ξεπερνά το 19%.

Με άλλα λόγια, το trading καλά κρατεί και πλέον εναπόκειται στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να ενεργήσει ως πυρήνας έλξης κεφαλαίων, κάτι που μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται. Ενδεικτική άλλωστε η διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1 προς 1, από 1,2 υπέρ των δεύτερων που ήταν στο άνοιγμα.

Από αμιγώς τεχνική σκοπιά, εάν ο δείκτης συνεχίζει να προσκρούει τις 1.900 μονάδες χωρίς να τις διασπάσει, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως μια κίνηση προς τις 1865 θα καταστεί πιο ορατή.

Στον αντίποδα όμως, αναγνωρίζουμε πως η αγορά ως αγορά υποχωρεί ράθυμα και οποιαδήποτε αναθέρμανση της ζήτησης για τίτλους του FTSE 20 ενδέχεται να σημαδευτεί από τη δυναμική αντίδραση της ευρύτερης αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v