Τράπεζες - διεθνείς αγορές πιέζουν το ΧΑ

Στο αρνητικό ”μότο” των διεθνών αγορών κινείται η Σοφοκλέους, η οποία ξεκίνησε κάτω από τις 1.900 μονάδες υπό το βάρος των πιέσεων σε Εθνική και Εurobank, οι οποίες ωστότο εκδηλώνονται με μικρό όγκο συναλλαγών. Στον αντίποδα κινείται ο ΟΤΕ.

Με gap opening κάτω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων ξεκίνησε η εβδομάδα για το γενικό δείκτη τιμών εν μέσω μιας εικόνας που μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλεί, αφού οι τράπεζες υποαποδίδουν στο υπερδιπλάσιο ποσοστό του γενικού δείκτη τιμών, καταγράφοντας απώλειες μεγαλύτερες του 2%, τη στιγμή που ο δείκτης επιχειρεί να μετριάσει τις ζημιές του κάτω από το επίπεδο του 1%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται Εθνική και Eurobank, αφού και οι δύο υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, εν μέσω όμως εξαιρετικά ισχνών συναλλαγών, αφού στη μεν Εθνική τα 50.000 κομμάτια που έχουν γίνει είναι σχετικά λίγα σε σχέση με τους πρόσφατους όγκους συναλλαγών, η δε Eurobank μόλις πριν από 2 λεπτά ξεπέρασε τα 2.000 κομμάτια σε όγκο.

Η εξέλιξη αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφενός αποτυπώνει την εικόνα επιθετικών πωλήσεων στον αντίποδα όμως, ενδεχόμενη επανεμφάνιση ζήτησης είναι ικανή να αντιστρέψει άρδην την εικόνα, καθώς ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος στερείται bid (ζήτησης).

Από την άλλη θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον ΟΤΕ, ο οποίος από το άνοιγμα κινείται σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος αυτή τη στιγμή στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,6%, εξέλιξη που για τα δεδομένα της ημέρας μέχρι στιγμής είναι άκρως ικανοποιητική, ενώ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες με την πρώτη να υποχωρεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, πάλι εν μέσω ισχνών συναλλαγών (10.000 τεμ.).

Θεωρητικά θα πρέπει να δούμε τώρα μια αντίδραση επαναπροσέγγισης των 1.900 μονάδων, κίνηση που φαίνεται να περιμένει και η ευρύτερη αγορά, εξ ου και η διαμόρφωση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 4 προς 1 υπέρ των πρώτων, με 20 μετοχές μάλιστα να ενισχύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%. Την ίδια στιγμή που μόλις 8 υποχωρούν σε ποσοστό υψηλότερο του 4,5%.

Τέλος, όσον αφορά στο ΧΠΑ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουμε την όποια άμβλυνση του discount, αν και πάλι εφιστούμε την προσοχή στην τιμολόγηση των out of the money δικαιωμάτων προαίρεσης, όπου είναι προφανής η έντονη επιθυμία αντιστάθμισης κινδύνου από θεσμικά χαρτοφυλάκια που διατηρούν θέση στην υποκείμενη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v