Η άνοδος και το ”έξυπνο χρήμα”

Πώς θα συμπεριφερθεί το ”έξυπνο” και (κατ’ αντιστοιχία), το... ”χαζό” χρήμα στην περαιτέρω πορεία των αγορών γενικώς και της Σοφοκλέους ειδικώς; Το ερώτημα αυτό, είναι κρίσιμο για όσους δεν θεωρούν ότι συγκαταλέγονται... αυτοδικαίως στην πρώτη κατηγορία.

Η άνοδος και το ”έξυπνο χρήμα”
του Γιώργου Παπανικολάου

Ως ”έξυπνο χρήμα” στο εξωτερικό χαρακτηρίζονται κυρίως τα ισχυρά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία είτε μέσω έξυπνων διαχειριστών είτε μέσω συγκεκριμένων κατηγοριών funds, άλλοτε ανακαλύπτουν κι άλλοτε δημιουργούν, δια της ίδιας της κίνησης τους, ”ευκαιρίες” επένδυσης.

Στη Σοφοκλέους, το εγχώριο ”έξυπνο χρήμα” είναι ολίγον διαφορετικό.

Συνήθως πρόκειται:

-Για οργανωμένα σχήματα ιδιωτών που παίζουν συγκεκριμένες μετοχές ( κι αποκαλούνται γενικώς... λόμπι).

-Για χρήματα επενδυτών-επιχειρηματιών που κινούνται ”επενδυτικά” έχοντας όμως εκ των προτέρων στο νου τους κάποιο επιχειρηματικό ”deal” που θα αλλάξει τα δεδομένα συγκεκριμένων μετοχών.

-Για χρήματα των τραπεζικών ομίλων και των θυγατρικών τους, που όταν τοποθετηθούν δημιουργούν αυτό που αποκαλούμε momentum σε συγκεκριμένες μετοχές και κατ επέκταση στη Σοφοκλέους (ειδικά όταν οι μετοχές στις οποίες διοχετεύονται είναι δεικτοβαρείς).

Η μέχρι τώρα κίνηση της Σοφοκλέους φαίνεται να στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνον σε αυτές τις πηγές ”έξυπνου χρήματος”, συνεπικουρούμενου κι από ορισμένα ξένα (σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικά ή ορθότερα βραχυχρόνια στον ορίζοντα τους) κεφάλαια.

Στη συνέχεια , κινητοποιήθηκαν και αρκετές χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές, όχι βεβαίως η μεγάλη μάζα που ”σφαγιάστηκε” την περίοδο 1999-2000. Αυτό προκύπτει από τις κινήσεις κωδικών, αυτό προκύπτει κι από τις εισροές στα μετοχικά αμοιβαία, που παραμένουν ελάχιστες.

Το πιθανότερο είναι ότι τέτοιου είδους ”μαζικές εισροές” θα έχουμε είτε εάν υπάρξει μια ελεγχόμενη διόρθωση που ουσιαστικά θα διατηρήσει αλώβητη την θετική ψυχολογία, είτε στη περίπτωση που η αγορά συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερα διαλείμματα την πορεία της άνω των 2000 μονάδων.

Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη ”ασφάλεια” της αγοράς τώρα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο μεγάλης διόρθωσης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέραν των τραπεζών, τα υπόλοιπα μεγάλα blue chips, αλλά και πολλές μετοχές της αποκαλούμενης ”καλής” μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δεν έχουν ακολουθήσει το ”ράλι”.

Ένα ράλι που ως τώρα έχει επικεντρωθεί σε εντελώς συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών, υποδηλώνοντας από πού... προήλθαν οι μεγάλες εισροές χρήματος. Μετοχές τραπεζών,(ιδίως κρατικών) θυγατρικές τραπεζικών ομίλων, μετοχές που έχουν ή ”κρύβουν” κάποιο σοβαρό ”στόρι” για deal, καθώς και μια σειρά τίτλων που είτε ήταν από καιρό οι αγαπημένοι των ”λόμπι”, είτε έγιναν τελευταία, με όπλο τη χαμηλή ρευστότητα και την υψηλή συγκέντρωση των μετοχών τους και συμπλήρωμα κάποιο ”στόρι” που μπορεί και να μείνει... ”στόρι”.

Πώς θα πάρει πίσω τα κέρδη του το ”έξυπνο χρήμα”, είναι το ερώτημα προς απάντηση.

Με ρευστοποιήσεις σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν, είτε σε μια διόρθωση, (περιμένοντας ότι θα είναι μικρή) είτε και στην άνοδο, καθώς θα προσμένουν περαιτέρω κέρδη.

Γι αυτό άλλωστε, για να κυνηγάει δηλαδή μετοχές που ήδη έχουν δώσει απόδοση σε υψηλά διψήφια ή και τριψήφια νούμερα, υπάρχει το... ”χαζό” χρήμα που δεν είναι απαραίτητο ότι σχετίζεται μόνον με τους μικροεπενδυτές, όπως όλοι καταλάβαμε από τις αποδόσεις αρκετών ”θεσμικών” τα τρία τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι κάνει ο επενδυτής που δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διελκυστίνδα.

Αγοράζει στις διορθώσεις, (ποτέ σε έντονα ανοδικές συνεδριάσεις) προτιμώντας μετοχές με καλά θεμελιώδη, μετοχές με τις οποίες δεν φαίνεται να έχει ακόμη ασχοληθεί εκτενώς το ”έξυπνο χρήμα”, μετοχές που θα έχουν ”αξία” ακόμη κι αν ξαναπέσουν οι τιμές , διότι προσφέρουν σοβαρά πραγματικά κέρδη (άρα σχετικά χαμηλό τρέχον P/E) και υψηλή τρέχουσα μερισματική απόδοση.

Και ποτέ δεν είναι... άπληστος. Με τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά ή μηδενικά επίπεδα (κατόπιν της αφαίρεσης του πληθωρισμού) τα ποσοστά κέρδους με τα οποία πρέπει να νοιώθει ”ικανοποίηση” ένας επενδυτής, σίγουρα δεν πρέπει να είναι ανάλογα με εκείνα του 1999.

Έτσι κι αλλιώς σε καμία μετοχή – πλην εξαιρέσεων στις οποίες είναι προφανές ότι δουλεύουν ”αόρατα χέρια”, επικίνδυνα για τον απλό επενδυτή- η άνοδος δεν συνεχίζεται αδιάκοπα.

Το χειρότερο είναι να αγωνιά ο επενδυτής μήπως ”χάσει το τρένο” διότι τότε το πιθανότερο είναι ότι θα χάσει τα χρήματα του!!!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v