Περιορίζονται οι πιέσεις σε τράπεζες

Εντολές αγοράς σε Εθνική και Alpha Bank συντείνουν στο ”μάζεμα” των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο και κατ’ επέκταση στο Γενικό Δείκτη, χωρίς, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή να διαχέεται και στο υπόλοιπο ταμπλό. Μεταβιβάστηκε το 3,5% της ΕΛΤΕΧ σε θεσμικούς επενδυτές.

Τέλος της μεσημεριανής αγρανάπαυσης της Σοφοκλέους, καθώς το τελευταίο 15λεπτο φαίνεται ότι οι αγοραστές πείστηκαν περί της δυνατότητας του δείκτη να κρατήσει στις 1.865 μονάδες.

Ετσι, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση δείκτη, αλλά όχι και αγοράς, αφού ο τραπεζικός κλάδος έχει ”μαζέψει” από το –2,15% στο –0,5%, μαζί του και ο δείκτης από το 1,1% στο –0,5%, σε μια γνήσια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1880 μονάδων.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν συγκεκριμένων ανοιχτών εντολών, πρωτίστως σε Alpha, Εμπορική και Εθνική, καθώς η μεν πρώτη βρίσκεται πλέον στο +1% ενώ η Εθνική έφτασε να καταγράφει κέρδη μέχρι και 1%, πάλι μέσω της μεθόδου των ανοιχτών εντολών αγοράς.

Επί του πρακτέου όμως, η αγορά δείχνει να πατάει στον ΟΤΕ, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι δύο ”ειδήσεις” ήτοι το private placement στην Ελληνική Τεχνοδομική (3,5% του μετοχικού κεφαλαίου στα 5 ευρώ ανά μετοχή) και η φημολογία γύρω από την Hellas Can, αποτελούν θετικά σημεία αναφοράς, για μια αγορά που χρειάζεται νέες ειδήσεις για να αναζητήσει ενδογενείς δυνάμεις.

Στον αντίποδα, εξακολουθούμε να απογοητευόμαστε από την τάση της ευρύτερης αγοράς, όπου η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών, παραμένει καθηλωμένη στο πέντε προς ένα υπέρ των πρώτων, δημιουργώντας την εντύπωση πως ο γενικός δείκτης τιμών ενδεχομένως να ακολουθεί την τάση αντίδρασης που διέπει τις ευρωαγορές και όχι να κινείται αυτόνομα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρούμε ότι θα βλέπαμε και ενίσχυση του τζίρου, αλλά και διάχυση της ζήτησης στο εύρος της αγοράς.

Τέλος μια πρώτη ματιά στην αγορά παραγώγων, καταδεικνύει την ολοκληρωτική απροθυμία των εμπλεκομένων να τιμολογήσουν την αντίδραση της υποκείμενης αγοράς, κάτι που εν μέρει παραδόξως ίσως βοηθήσει μια αυριανή αντίδραση, αφού όσο περισσότερο είναι το short interest, τόσο μεγαλύτερη η δυναμική της όποιας ανόδου λόγω της πιθανότητας ενός short squeeze.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v