Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Alpha Finance για αγορά, τράπεζες, ΕΧΑΕ

Χρονικά εύστοχη εκτιμά στο εβδομαδιαίο report της η Alpha Finance τη διόρθωση της ελληνικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν την αποκόμιση κερδών από την... εκπλήρωση των διαφόρων σεναρίων. Η ίδια χρηματιστηριακή εμφανίζεται επιφυλακτική για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ θεωρεί δίκαιη αποτίμηση για την ΕΧΑΕ τα 5,17 ευρώ.

Η Alpha Finance για αγορά, τράπεζες, ΕΧΑΕ
Φυσιολογική χαρακτηρίζει την πρόσφατη διόρθωση στη Σοφοκλέους το εβδομαδιαίο report της Alpha Finance (17/6-20/6), καθώς, όπως επισημαίνεται, η αγορά έμοιαζε να έχει εισέλθει σε κανάλι ”υπεραισιοδοξίας”.

Οι επενδυτές, αναφέρει η Alpha Finance, προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με το σε ποιο βαθμό οι προοπτικές της οικονομίας αντιστοιχούν στις τρέχουσες τιμές παραμένουν.

Η αυξανόμενη ”σεναριολογία” γύρω από πιθανή εταιρική δράση και συγχωνεύσεις στον εγχώριο και τον διεθνή τραπεζικό τομέα φαίνεται να εξακολουθεί. Ωστόσο, επειδή παρόμοια αποτελέσματα, αναφέρει η Alpha Finance, είναι πιθανό να απαιτήσουν χρόνο, οι επενδυτές -φυσιολογικά- ενήργησαν με συνετό τρόπο και απΟκόμισαν μέρος των κερδών τους.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου από διεθνή blue chips, τα οποία ενδέχεται να καθορίσουν την τάση βραχυπρόθεσμα.

Σε άλλο σημείο του εβδομαδιαίου report της, η Alpha Finance αναφέρεται στην ΕΧΑΕ, για την οποία θεωρεί ως δίκαιη αποτίμηση (fair value) τα 5,17 ευρώ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τον υψηλό συσχετισμό των πωλήσεων της ΕΧΑΕ με τους όγκους συναλλαγών στο Χ.Α. (σχεδόν 50% των συνολικών πωλήσεων) και στο ΧΠΑ (περίπου 20% των συνολικών πωλήσεων).

Στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,6% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, έως τα 98,6 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, ο όγκος συναλλαγών στο ΧΠΑ αυξήθηκε κατά 51%.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει την επιδίωξη της διοίκησης να περιορίσει το κόστος και αναφέρει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 615 σε 537 σε διάστημα ενός έτους (31/12/2001- 31/12/2002).

Για το 2003 η Alpha Finance εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ θα διαμορφωθούν στα 14,31 εκατ. ευρώ (από ζημιές 23,15 εκατ. ευρώ το 2002), οι πωλήσεις στα 58,05 εκατ. ευρώ (από 51,01 εκατ. ευρώ), τα κέρδη προ φόρων και τόκων στα 10,75 εκατ. ευρώ (από 0,77 εκατ. ευρώ) και το P/E στο 19,8.

Για το 2004, οι πωλήσεις αναμένονται στα 60,88 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 18,76 εκατ. ευρώ και το P/E στο 15,1.

Για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, την υπεραπόδοση του οποίου επισημαίνει η Alpha Finance, τίθεται θέμα του κατά πόσον οι μετοχές του μπορεί να συνεχίσουν τη θετική πορεία τους. ”Κατά την άποψή μας τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία δεν παρέχουν μια πλήρως ενθαρρυντική και υποστηρικτική εικόνα”, πέρα από την αναμενόμενη (και σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη) άνοδο των κερδών εξαμήνου από trading”, αναφέρεται.

”Οι τράπεζες έτρεξαν πολύ μακριά πολύ γρήγορα, οπότε ίσως είναι ώρα να αποσυρθούν κάποια χρήματα από το... τραπέζι”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του σχολίου.

”Ιστορικά”, προσθέτει ο ίδιος αναλυτής της χρηματιστηριακής, ”τα χαμηλότερα επιτόκια σε γενικές γραμμές σήμαιναν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τόκους” (ΝΙΜ), πεδίο από όπου εκτιμάται ότι θα προέλθει ενδεχομένως πίεση στην κερδοφορία των ιδρυμάτων, εάν υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v