Σε κυκλώνα πιέσεων οι τράπεζες

Οι αυξομειώσεις των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής τη συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, η οποία διέσπασε καθοδικά τη στήριξη των 1.865 μονάδων. Σε εξισορροπητικό ρόλο και σήμερα ο ΟΤΕ. Πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του 3,5% της ΕΛΤΕΧ σε έλληνες και ξένους θεσμικούς στην τιμή των 5 ευρώ.

Άκρως ανησυχητική η εικόνα της αγοράς στο άνοιγμα, καθώς όπως αναφέραμε στο πρωινό μας σχόλιο, ο δείκτης κατευθύνθηκε απνευστί στο επίπεδο των 1.865 μονάδων, προκειμένου σε αυτό το επίπεδο να δοκιμάσει την εύρεση στήριξης, κάτι που θεωρητικά θα αποτυπωθεί υπό τη μορφή εμφάνισης ζήτησης κυρίως σε τίτλους του FTSE 20 και ιδίως την παύση των επιθετικών πωλήσεων, σε Εθνική, ΔΕΗ.

Μέχρι στιγμής η εκτίμηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί ως προς το πρώτο σκέλος της, ήτοι το γεγονός ότι ο δείκτης ”κλώτσησε” όταν χτύπησε τις 1.865.

Ωστόσο η αντίδραση στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τόσο αναιμική, και η εικόνα των τραπεζών είναι άσχημη, στο βαθμό που αμφιβάλουμε πλέον ανοιχτά ως προς το κατά πόσον ο δείκτης αφενός μπορεί να κλείσει πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, αφετέρου ότι αν το κάνει θα πρέπει να αναμένουμε αυτόματα αντίδραση, έστω και από αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα εμφανίσει μια κίνηση συσσώρευσης γύρω από τις 1.865 μονάδες, και μένει να δούμε εάν και σε ποιο σημείο θα απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά σε τραπεζικούς τίτλους.

Για μια ακόμη συνεδρίαση θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στην πορεία του ΟΤΕ, ο οποίος κινείται με κέρδη πέριξ του 1%, την ίδια ώρα που Εθνική, Εμπορική και Eurobank, υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% εν μέσω φαινομένων δυνητικής προσφοράς.

Όμως, παρατηρούμε επίσης και την άρνηση για έντονο short selling, κάτι που σημαίνει πως δικαιούμαστε να πιστέψουμε πως αν ακόμη είμαστε σε φάση διόρθωσης που αποκλειστικό σκοπό έχει την κατοχύρωση κερδών, τότε ακόμη και εντός της ημέρας θα πρέπει να δούμε την τάση αυτή να αποπερατώνεται.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι εφικτή μια αντίδραση ακόμη και στις 1880 μονάδες. Τέλος, να πούμε πως ό,τι και αν κάνει ο δείκτης, η σχέση έξι πτωτικών προς μία ανοδικής μετοχής ”φθείρει” την επενδυτική ψυχολογία, και ας πιστεύουν κάποιοι πως όλα αυτά είναι ”εντός προγράμματος”.

Και λέμε ότι εντός προγράμματος θα είναι μόνο εάν δούμε την είσοδο επενδυτών και δη θεσμικών που για οποιονδήποτε λόγο έχασαν την πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Για να πιστέψουμε, you need to show us the money.

Υ.Γ. Πραγματοποιήθηκε σήμερα το private placement από τους βασικούς μετόχους της Ελληνικής Τεχνοδομικής προς έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η μεταβίβαση αφορά στο 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου και πραγματοποιείται στην τιμή των 5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v