Fed και τζίρος σε τράπεζες ρυθμιστές της τάσης

Από την πορεία της Νέας Υόρκης και την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών εξαρτάται η τάση και στη Σοφοκλέους. Πάντως από τεχνικής πλευράς, η οφειλόμενη διόρθωση ολοκληρώνεται προς τις 1.850 μονάδες, ενώ ενδεχόμενη αύξηση του τζίρου στις τράπεζες θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη αναστροφής της τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα όριά της η τρέχουσα διόρθωση, στις αντοχές της η Σοφοκλέους. Αν και η σημερινή συνεδρίαση δεν θεωρείται ενδεικτική, λόγω της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, θα φανεί προς το τέλος της ημέρας εάν οι αγορές ποντάρουν στο θετικό ή όχι σενάριο.

Τεχνικά, στην αγορά μας, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αποδεκτή διόρθωση 100 μονάδων, μετά την τελευταία αντίδραση κατά περίπου 450 μονάδες του γενικού δείκτη. Εάν το κλίμα σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη σηματοδοτεί έναν επόμενο ανοδικό γύρο, στη Σοφοκλέους υπάρχουν δυνάμεις, ρευστότητα και διάθεση να ακολουθήσει.

Οι πρώτες ενδείξεις δόθηκαν χθες κυρίως μέσω της Εθνικής και της Alpha, της προσπάθειας σταθεροποίησης του ΟΤΕ, τις τελευταίες ημέρες, των πακέτων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνική Τεχνοδομική, κυρίως όμως των διακριτικών κινήσεων λίγων ξένων, κυρίως βραχυπρόθεσμων ”παιχτών”.

Η δημόσια προσφορά, όπως εκδηλώθηκε στην περίπτωση της Hellas Can, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα ανάλογων κινήσεων.

Δεν αναφερόμαστε βεβαίως μόνο σε δημόσια προσφορά αλλά και σε μία εκ των πραγμάτων προσπάθεια συγκέντρωσης- μέσω συγχωνεύσεων- εταιριών και σχημάτων.

Ένα άλλο στοιχείο που αποτελεί ασφαλή ένδειξη, είναι οι συναλλαγές. Είχε αναφερθεί στο σχόλιο του Σαββάτου (21 Ιουνίου), πως ενδεχόμενη μεταφορά του ενδιαφέροντος από τον τραπεζικό κλάδο θα οδηγούσε αυτόματα σε μείωση των συναλλαγών προς τα 120 εκατ. ευρώ., όπερ και συμβαίνει τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Εάν σήμερα υπάρξουν ενδείξεις ενίσχυσης της συναλλακτικότητας σε τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα σε Εθνική, Alpha, κάτι τέτοιο θα πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή ολοκλήρωσης της τρέχουσας διόρθωσης και ενδεχομένως από αύριο σταδιακής -ήπιας-μεταστροφής της τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v