Θετικό σινιάλο από Εθνική - Alpha

Ως ”σήμα” περί των ορίων της διόρθωσης εκλαμβάνεται η θετική κίνηση του διδύμου Εθνική - Alpha Bank που καταγράφηκε στην τελευταία μιάμισυ ώρα της συνεδρίασης και επανέφερε (μετά από έντονες πιέσεις) το Γ.Δ. στις 1.880 μονάδες. Αλλαξε χέρια το 3,5% της ΕΛΤΕΧ, ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε τίτλους του ομίλου Λαναρά.

Διακυμάνσεις, πιέσεις στις τράπεζες κατά το πρώτο ήμισυ της ημέρας, αλλά και μια άκρως ικανοποιητική αντίδραση κατά τα τελευταία ενενήντα λεπτά η ουσία της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με τον ΟΤΕ (αμετάβλητος) να λειτουργεί ως ”ανάχωμα” των πιέσεων όσο οι τράπεζες βρίσκονταν ακόμα στα χαμηλά ημέρας, παραχωρώντας στη συνέχεια τη ”σκυτάλη” της αντίδρασης σε Alpha Bank και Εθνική, οι οποίες αμφότερες εμφάνισαν ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 3,5%, κλείνοντας με κέρδη 0,7% και 0,8% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η κίνηση της ευρύτερης αγοράς ήταν αυτή που χρίζει αναφοράς, αφού για μεγάλο μέρος της ημέρας οι πιέσεις οδήγησαν σε σχέσεις πτωτικών προς ανοδικών μετοχών της τάξης του 5/1 και 6/1 υπέρ των πρώτων, και είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός πως η τελική σχέση του 2,8 προς 1 υπέρ των πρώτων, πέραν του ότι είναι η καλύτερη της ημέρας, παράλληλα επιτεύχθηκε με ενίσχυση του τζίρου, ήτοι επανεμφανίστηκαν οι αγοραστές.

Θα πρέπει επίσης να καταγραφούν οι πιέσεις σε μετοχές της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων του ομίλου Λαναρά, και οι οποίες αποδίδονται στην ανάγκη των Χρηματιστηριακών εταιριών να καλύψουν έως και αύριο -στο μέτρο του δυνατού - τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών ενόψει της υποβολής των σχετικών καταστάσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τέλος του μηνός.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.881,27 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,34%. Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηριστεί ”προβλέψιμη”, αφού η επιβεβαίωση της στήριξης στο εύρος 1.860-1.865 οδήγησε σε αντίδραση, θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε το κατά πόσον σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε και η αντίδραση των Ευρωαγορών, τάση που ενδεχομένως να αφομοίωσε με προθυμία το Χ.Α.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυριανή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς με ”εγκατεστημένο” και δοκιμασμένο το εύρος συσσώρευσης μεταξύ των 1.860-1.900 μονάδων, ο Δείκτης εξ’ ορισμού θα είναι υποχρεωμένος μέσα στην ημέρα να δοκιμάσει εκ νέου ή τη στήριξη στο κατώτατο εύρος ή την αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά στις δύο περιοχές θα καταδείξει πολλά ως προς το τι μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε.

Παράλληλα, φαίνεται πως η προδιάθεση για λήψη επενδυτικού ρίσκου μειώνεται, ενδεικτική άλλωστε η διαμόρφωση μόλις 13 μετοχών με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες ”φωτοβολίδες” όπως η Hellas Can, η οποία εν μέσω έντονης φημολογίας έφτασε στο limit-up, προτού η δυναμική επανεμφάνιση πωλητών στο κλείσιμο την φέρει να καταγράφει κέρδη μόλις 2,4%.

Τέλος, όσον αφορά το ΧΠΑ, θα χρειαστεί να υπογραμμίσουμε την απόλυτη άρνηση των εμπλεκομένων να τιμολογήσουν την συνέχιση της αντίδρασης της υποκείμενης αγοράς, με την τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης να μην είναι τόσο σαφής όσο την Παρασκευή – όποτε και η προδιάθεση ήταν σαφώς πτωτική – εν τούτοις φαίνεται πως η πρόθεση αντιστάθμισης κινδύνου παραμένει σε μεγάλο βαθμό.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημική (κέρδη 5,98%) και της Δυναμική Ζωή (κέρδη 3,51%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Αφοί Κορδέλου, της Νεοχημική, της Δυναμική Ζωή και της Ηλεκτρονική Αθηνών και της Newsphone.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 17,74% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 30,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Στην εταιρία Hellas Can οι φήμες περί δημόσιας προσφοράς ”εκτίναξαν” τις συναλλαγές της μετοχής της στα 1.029.000 ευρώ και η τιμή της κατέγραψε υψηλό ημέρας στα 5,16 ευρώ.

Στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής πραγματοποιήθηκαν 19 πακέτα 3.985.000 μετοχών στην τιμή των 5 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο116.500 μετοχών της Informer στα 5,48 ευρώ, ένα πακέτο 13.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,9 ευρώ, ένα πακέτο 13.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,48 ευρώ, ένα πακέτο 550 μετοχών της Alpha Bank στα 15,34 ευρώ, ένα πακέτο 730 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 15,56 ευρώ και ένα πακέτο 240 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στα 17,34 ευρώ.

Ακόμη έγινε ένα πακέτο 2.430 μετοχών της ΔΕΗ στα 15,26 ευρώ, ένα πακέτο 200 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,38 ευρώ, ένα πακέτο 550 μετοχών της Eurobank στα 13,86 ευρώ, ένα πακέτο 337.000 μετοχών της Everest στα 2,97 ευρώ και δύο πακέτα 4.650 και 1.090 μετοχών της Olympic Catering στα 5,74 και 5,78 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v