ΜΙΛΕΝ: Απορρίπτει πρόταση Deutsche Bank το Δ.Σ.

Mε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της New Millennium απορρίπτει τη δημόσια προσφορά της Deutsche Βank γαι την απόκτηση της πλειοψηφίας της επενδυτικής εταιρίας.

ΜΙΛΕΝ: Απορρίπτει πρόταση Deutsche Bank το Δ.Σ.
Mε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της New Millennium Investments AEEX απορρίπτει τη δημόσια προσφορά της Deutsche Βank γαι την απόκτηση της πλειοψηφίας της επενδυτικής εταιρίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το ”διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγους υπό τις παρούσες συνθήκες ώστε να προτείνει στους μετόχους την αποδοχή της προτάσεως ως συμφέρουσας”.

Επισημαίνεται πάντως ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε να προβλέψει τη μελλοντική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρίας σε περίπτωση ανεπιτυχούς έκβασης ή ανάκλησης της πρότασης του προτείνοντος ή δυσμενούς αλλαγής των χρηματιστηριακών συνθηκών της αγοράς.

1. Το διοικητικό συμβούλιο της New Millennium Investments AEEX στη συνεδρίασή του της 20/6/2003 συζήτησε το περιεχόμενο της αναθεωρητικής πρότασης της Deutsche Bank AG, London και της έκθεσης του ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου, ώστε να διαμορφώσει την αιτιολογημένη γνώμη του, την οποία θα διατυπώσει προς τους μετόχους της εταιρίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου οι τελευταίοι να αποφασίσουν για το αν η αποδοχή ή μη της αναθεωρητικής πρότασης διασφαλίζει τα συμφέροντά τους.

2. Ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας σχετικά με τη δημόσια πρόταση

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ενημερώθηκε εγγράφως την 23η Μαΐου 2003 για την απόφαση υποβολής της δημόσιας πρότασης από τον προτείνοντα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 7 της απόφασης 2/258/5-12-2002 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Κατόπιν τούτου και λειτουργώντας στα πλαίσια τα οποία ορίζει το άρθρο 8 της απόφασης 2/258/5-12-2002 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποίησε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να δώσει καταρχήν τη δυνατότητα στους κατόχους κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρίας να αξιολογήσουν την δημόσια πρόταση.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας όρισε ως ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 16 της απόφασης 2/258/5-12-2002 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ.



Την 11η Ιουνίου 2003 υποβλήθηκε στο Δ.Σ. της εταιρίας η αναθεωρητική πρόταση με βελτιωμένο το προσφερόμενο τίμημα σε σχέση με αυτό της αρχικής δημόσιας πρότασης. Το Δ.Σ. έδωσε εντολή στη ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ να προβεί στην αξιολόγηση της αναθεωρητικής πλέον πρότασης.

Η αξιολόγηση της αναθεωρητικής πρότασης βασίστηκε στην αποτίμηση της εταιρίας, όπως αυτή προσδιορίζεται από την εσωτερική της αξία και τη χρηματιστηριακή της τιμή, σε σύγκριση με το τίμημα που προσφέρει ο προτείνων βάσει της αναθεωρητικής πρότασης.

Για την αξιολόγηση της αναθεωρητικής πρότασης λήφθηκαν υπ’ όψιν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ως προς τα συμφέροντα των μετόχων κυρίως, αλλά και ως προς τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτή.



Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας δεν έχει προς το παρόν πραγματοποιήσει επαφές για την εξεύρεση ανταγωνιστικών προσφορών. Ωστόσο ενεργώντας πάντα προς το συμφέρον της εταιρίας δύναται να προβεί σε ενέργειες αναζήτησης ανταγωνιστικών προσφορών με βελτιωμένους όρους, έως ότου εξαντληθεί το χρονικό όριο της αναζήτησης, όπως προσδιορίζεται από το άρθρο 21 της απόφασης 2/258/5-12-2002 του Δ.Σ. της Ε.Κ.

3. Συμφωνίες μεταξύ του Δ.Σ. της New Millennium Investments AEEX και του προτείνοντος ή μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και μετόχων που αφορούν στην άσκηση δικαιωμάτων ψήφου στη New Millennium Investments AEEX.



Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της New Millennium Investments AEEX και του προτείνοντος ή μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων της αναφορικά με την άσκηση δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρία.

4. Το διοικητικό συμβούλιο συνεκτίμησε τα κατωτέρω ουσιώδη γεγονότα για να διαμορφώσει τη γνώμη του επί της αρχικής και της αναθεωρητικής προτάσεως:

Α. Το προσφερόμενο τίμημα των 1,35 ευρώ ανά μετοχή της αναθεωρητικής πρότασης είναι χαμηλότερο από την ανά μετοχή εσωτερική αξία της εταιρίας κατά ποσοστό 16,56% με βάση τα στοιχεία της 19/6/2003 (εσωτερική αξία 19/6/2003: 1,62 ευρώ).

* Η σημερινή περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία της 19/6/2003, απαρτίζεται κυρίως από σημαντικού ύψους χρηματικά διαθέσιμα ποσού 16,1 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και από μετοχές εταιριών εισηγμένων σε χρηματιστήρια τρέχουσας αξίας 13,6 εκατ. ευρώ περίπου, που στην πλειοψηφία τους έχουν επαρκή εμπορευσιμότητα και δυνατότητα ευχερούς ρευστοποίησης (η αναλογία διαθεσίμων και μετοχών είναι 54%-46% αντίστοιχα).

* Η εταιρία με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της υποβλήθηκε σε σημαντικά έξοδα για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

* Οι ιδρυτές μέτοχοι κατέχουν σήμερα ποσοστό άνω του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

* Σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της αναθεωρητικής πρότασης και απόκτησης από τον προτείνοντα ποσοστού μεγαλύτερου από το 95% της εταιρίας, ο προτείνων θα ζητήσει διαγραφή της εταιρίας από το Χ.Α. και λύση της με εκκαθάριση, ενώ σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, με βάση τις κείμενες διατάξεις, μπορούν να οδηγηθούν, υπό προϋποθέσεις, οι ίδιοι οι μέτοχοι χωρίς την παρεμβολή του προτείνοντος, εκμεταλλευόμενοι αυτοί το πιο πάνω discount.

Β. Από την ημέρα που υποβλήθηκε η αρχική δημόσια πρόταση (1,30 ευρώ) όσο και η αναθεωρημένη πρόταση (1,35 ευρώ) του προτείνοντος, πραγματοποιήθηκαν σημαντικού ύψους συναλλαγές επί μετοχών της εταιρίας και εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον σε επίπεδα ανώτερα από το εκάστοτε προσφερόμενο τίμημα του προτείνοντος.

* Το εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε η χρηματιστηριακή τιμή της εταιρίας από 12/6/2003 (πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την υποβολή της αναθεωρητικής πρότασης) έως 19/6/2003 κυμάνθηκε από 1,35 ευρώ έως 1,42 ευρώ.

* Η σταδιακή βελτίωση των χρηματιστηριακών συνθηκών τους τελευταίους μήνες περιόρισε τα discounts, τόσο των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου όσο και της εταιρίας ειδικότερα.

* Η απόδοση του Δείκτη Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου για το διάστημα από 31/3/2003 έως και 18/6/2003 ανήλθε σε 48,78% και η απόδοση του Γενικού Δείκτη για το ίδιο διάστημα σε 32,93%.

* Η απόδοση της μετοχής της New Millennium Investments AEEX από 31/12/2002 έως 18/6/2003 ανήλθε σε 55,06% ενώ η απόδοση του Δείκτη Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 23,69% για το ίδιο διάστημα και η απόδοση του Γενικού Δείκτη ανήλθε σε 11,55%.

Γ. Σε περίπτωση που ο προτείνων αποκτήσει ποσοστό μικρότερο του 95%, όπως δηλώνει, αντί να ζητήσει διαγραφή και λύση της εταιρίας, θα επιδιώξει ενεργό ανάμειξη στη διαχείριση αυτής.

* Επισημαίνεται ότι η εταιρία έχει αναθέσει συμβατικά την διαχείριση του χαρτοφυλακίου της στην New Millennium Asset Management ΑΕΠΕΥ και την παροχή επενδυτικών συμβουλών με πενταετή ανανεώσιμη σύμβαση εγκεκριμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που λήγει την 31/12/2005. Συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμιξης τρίτου στη διαχείριση της εταιρίας εκτός των πλαισίων της σύμβασης διαχείρισης μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην εταιρία, τυχόν δε προσπάθεια διάρρηξης της σύμβασης θα συνεπάγεται κόστος για την εταιρία, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, πράγμα εξάλλου που αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής της στο Χ.Α.

* Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι η εταιρεία διαχείρισης τελεί υπό καθεστώς απορροφήσεως από τη ”MARFIN GLOBAL ASSET MANAGEMENT ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ” που είναι μέλος του ομίλου εταιριών MARFIN και εξειδικεύεται στη διαχείριση θεσμικών και ιδιωτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

5. Σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στους εργαζομένους της υπό εξαγορά εταιρίας, σε περίπτωση επιτυχίας της δημόσιας πρότασης, γίνεται η εξής διευκρίνηση:

α) Σε περίπτωση που ο προτείνων αποκτήσει ποσοστό άνω του 95% και δεδομένου ότι έχει δηλώσει την πρόθεσή του να λύσει την εταιρία, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας θα απολυθούν.

β) Σε περίπτωση που ο προτείνων αποκτήσει ποσοστό κάτω του 95% και δεδομένου ότι έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αναμειχθεί ενεργά στη διοίκηση της εταιρίας, σχεδιάζει να αξιολογήσει τις ικανότητες των εργαζομένων σύμφωνα με τα κριτήρια του ομίλου της Deutsche Bank και να προβεί στις ανάλογες κινήσεις διατήρησης ή αντικατάστασης.

Επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη, από της δημοσιεύσεως του πληροφοριακού δελτίου, ενημερώσει τους εργαζομένους της εταιρίας για τη δημόσια πρόταση.

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κατόπιν των ανωτέρω το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγους υπό τις παρούσες συνθήκες ώστε να προτείνει στους μετόχους την αποδοχή της προτάσεως ως συμφέρουσας.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε να προβλέψει τη μελλοντική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρίας σε περίπτωση ανεπιτυχούς έκβασης ή ανάκλησης της πρότασης του προτείνοντος ή δυσμενούς αλλαγής των χρηματιστηριακών συνθηκών της αγοράς.

Η παρούσα γνώμη μαζί με την Έκθεση του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου θα λάβει τη δημοσιότητα που προβλέπεται στο άρθρο 11 της 2/258/2002 Απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ., ως επίσης θα διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέτοχο στα γραφεία της εταιρίας, στην οδό Καλλιρρόης αρ. 103 στην Αθήνα, τηλέφωνο 210-9248.772, αρμόδιος κ. Απόστολος Καπετανάκης, Οικονομικός Διευθυντής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v