Αμετάβλητος ο δείκτης, ”ξύλο” στην περιφέρεια

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έκλεισε σήμερα χωρίς μεταβολή λόγω της στήριξης που παρείχαν οι τράπεζες με αιχμή τις Alpha και Eurobank, ωστόσο η κατάσταση στην περιφέρεια ήταν πολύ διαφορετική, καθώς, οι traders, όπου δεν απείχαν, επιδίδονταν σε... ”αγριάδες”.

Το... έργο ”κρατάμε το Δείκτη, υποχωρεί η αγορά”, το έχουμε δει πολλές φορές.

Με ολέθριες επιπτώσεις εν τέλει, αφού σε βάθος χρόνου – όταν αλλάζει η ψυχολογία – αναμφισβήτητα ακολουθεί και η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Το θέμα είναι να επιχειρηθεί μια ικανοποιητική – αδύνατη η πλήρης – απογραφή του γιατί είδαμε αυτά που είδαμε:

Καταρχήν, ήταν διάχυτη στην αγορά σήμερα η νευρικότητα. Νευρικότητα που έγκειται της βραχυχρόνιας τάσης των διεθνών αγορών, πόσο μάλλον όταν ο Dow χθες βρήκε χαμηλό στις 9.000,68 μονάδες, ήτοι ακριβώς πάνω στο θεωρούμενο επίπεδο στήριξης. Έχει όμως χάσει 350 μονάδες μέσα σε 6 συνεδριάσεις, και η χθεσινή απόφαση της Fed δεν ευνοεί.

Κατά δεύτερο λόγο, η εφαρμογή του λεγόμενου ”σκληρού” Τ+3 επιτρέπει μόνο στο ”πραγματικό” χρήμα να παίξει στην αγορά, και σήμερα φάνηκε ότι αυτό ίσως να μην είναι όσο κάποιοι θα ήθελαν να είναι.

Με δεδομένη την διαφαινόμενη άρνηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων – και χρηματοπιστωτικών οργανισμών – να τροφοδοτήσουν την άνοδο κάποιων εισηγμένων που μέχρι το Μάρτιο αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς και της διάθεσης αποκόμισης κερδών, η τάση στην ευρύτερη αγορά ήταν σήμερα εμφανώς καθοδική, με την τελική σχέση 2 πτωτικών για κάθε μία ανοδική μετοχή να μην αντικατοπτρίζεται ούτε στο ελάχιστο στο αμετάβλητο κλείσιμο του Γ.Δ. (1.906,45 μονάδες).

Όπως πάντα, υπάρχουν σημεία αναφοράς.

Εξ’ αυτών, το γεγονός ότι 70 μετοχές κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 3% ή μεγαλύτερες, με μόλις 25 να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 3%, δείχνει πως τα λεγόμενα market internals, ήτοι η εσωτερική διάρθρωση της αγοράς, είναι σαφώς πτωτική.

Παράλληλα, ένα πακέτο 500.000 τεμαχίων στην Alpha Bank με premium επί της τιμής διαπραγμάτευσης περιέπλεξε λίγο την κατάσταση, αφού με δεδομένα τα πολλά ”γυρίσματα”, ουδείς βρίσκεται σε θέση να αποσαφηνίσει πλήρως ποιος δίνει και ποιος…παίρνει χαρτιά, και γιατί.

Ωστόσο, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, και η σημερινή συνεδρίαση ήταν ”προβλέψιμη” αφού εδώ και μέρες η κόπωση είναι πασιφανής, και είναι εξίσου εμφανές πως ο Δείκτης μπορεί μεν να έχει ”ολοκληρώσει” την κίνηση του τεχνικά, στην ευρύτερη αγορά όμως οι κινητήριες δυνάμεις δεν έχουν τις ίδιες διαθέσεις, συνεπώς είναι πιθανό να συνεχίσουμε να ζούμε με την ”ψευδαίσθηση” πως η αγορά συσσωρεύει, όταν κατ’ ουσία υποχωρεί.

Τέλος, για πολλοστή φορά – και κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο να εμπεδωθεί – οι εμπλεκόμενοι στο ΧΠΑ τιμολογούν κατά 85% την πτώση της αγοράς, και κατά 15% την άνοδο της.

Ίσως μόνο και για λόγους hedging, αλλά η τιμολόγηση κυρίως των δικαιωμάτων προαίρεσης αποδεικνύει πως η συντριπτική πλειονότητα ”φοβάται” την πτώση, πολύ περισσότερο από ότι ”φοβάται” ένα νέο short-squeeze.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone που έκλεισε στα 7,64 ευρώ με κέρδη 1,33%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Τεγόπουλος, του ΔΟΛ, της Εθνικής Ακινήτων, της Ιντερτέκ, της Ευρωδυναμική, της Multirama και της ΔΕΗ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 141 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 26,56% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 260 μετοχών της Κλωνατέξ στα 4,9 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Alpha Bank στα 15,18 ευρώ, ένα πακέτο 17.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 15,86 ευρώ, ένα πακέτο 150.760 μετοχών της Chipita στα 3,98 ευρώ, ένα πακέτο 213.540 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 5,34 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 1,52 ευρώ και ένα πακέτο 186.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,62 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v