Η φούσκα των ”κρατικών” σεναρίων

Μήπως άλλαξε η κυβέρνηση; Μήπως άλλαξαν οι θεωρίες του ”πολιτικού κόστους”; Διότι με τα σενάρια που έχουν κατακλύσει την αγορά, ή αυτό συμβαίνει, ή κάποιοι μας δουλεύουν πάλι... ”ψιλό γαζί”.

Η φούσκα των ”κρατικών” σεναρίων
Του Γιώργου Παπανικολάου

Αν κάποιος λάβει σοβαρά υπ όψιν του όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα, πολύ δε περισσότερο όσα ”ακούγονται” πέριξ της Σοφοκλέους, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε μια εκ των δύο ακόλουθων πιθανοτήτων. Είτε άλλαξαν η κυβέρνηση, οι πολιτικές ισορροπίες, πιθανώς και η ίδια η ”νοοτροπία” της χώρας, είτε κάποιοι μας δουλεύουν ”ψιλό γαζί”.

Ξαφνικά, τα πιο μεγαλεπήβολα σενάρια, για αποκρατικοποιήσεις μεγάλου βεληνεκούς, για... ”τριγωνικά” σχήματα συνένωσης στο τραπεζικό σύστημα, για κινητοποίηση αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας, κάνουν το γύρο της αγοράς και υιοθετούνται πολλές φορές με πανηγυρισμούς και αποτύπωση των προσδοκιών στο ”ταμπλό”.

Κανένας δεν φαίνεται να ρωτά: Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Κάποιος άλλος ίσως από αυτούς που ξέρουμε; Ποιοι θα επιχειρήσουν τις ρήξεις με τα διάφορα συμφέροντα, πολιτικά, συνδικαλιστικά, κομματικά και επιχειρηματικά;

Μήπως κάποια άλλα από τα πρόσωπα που όλοι γνωρίζουμε, σε υπουργικούς και κομματικούς θώκους; Υπάρχουν άραγε χρυσές εφεδρείες ”Ροβεσπιέρων” του εκσυγχρονισμού που κρατήθηκαν κρυφές;

Αλλά ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει η ”καλή” πρόθεση να γίνουν πράξη ορισμένα έστω –υποτιθέμενα- σχέδια, με ποιες ακριβώς διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν; Πώς θα ξεπεραστούν οι αργοκίνητοι μηχανισμοί που όλοι ξέρουμε πως ακριβώς λειτουργούν;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα για κάποιαdeals” , τις περισσότερες φορές με όχι και τόσο ”αλτρουιστικά” κριτήρια, είναι αναμφισβήτητο.

Το ενδεχόμενο να δούμε στην πορεία προσπάθειες προώθησης ακόμη και περίεργων ”κατασκευασμάτων” που αποσκοπούν περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων σε πολιτικό –και όχι μόνο – επίπεδο είναι επίσης υπαρκτό.

Ωστόσο, το να πιστεύει κάποιος ότι στο τελευταίο 12μηνο της ”θητείας” της η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών, είναι σαν να πιστεύει ξανά, όπως στη περίοδο του 1999, ότι η προεξόφληση των κερδών μιας εταιρίας για τα επόμενα... 20 έτη, αποτελεί υγιή επενδυτική επιλογή!!!

Είναι απλά μια άλλης μορφής... ”φούσκα” προσδοκιών, που αργά ή γρήγορα θα σκάσει με θόρυβο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v