Με νέο... αέρα στον Ιούλιο;

Τάσεις συσσώρευσης στα επίπεδα των 1.900 μονάδων έδειξε η Σοφοκλέους για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην περιφέρεια, όπου γνωστές μετοχές πιέστηκαν και από την εφαρμογή του Τ+3. Είναι σαφές πως η αγορά χρειάζεται κίνητρο, είδηση, καινούρια κεφάλαια και νέους παίκτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεύτερη εβδομάδα με τις τράπεζες στο παρασκήνιο, και οι συναλλαγές υποχωρούν προς τα 120 εκατ. ευρώ, ο δε Γενικός Δείκτης αγωνίζεται να κρατηθεί πέριξ των 1.900 μονάδων.

Επί μέρους και μεμονωμένες κινήσεις που περιορίστηκαν σε λίγες μετοχές εταιριών, κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δεν μπορούν να διαμορφώσουν την συνολικότερη εικόνα.

Η αγορά χρειάζεται κίνητρο, είδηση, καινούρια κεφάλαια και νέους παίκτες.

Εύλογη απορία προκάλεσε το αρνητικό γεγονός της αδυναμίας της μετοχής του ΟΤΕ να αντιδράσει, παρά την γενναία μερισματική πολιτική (0,7 ευρώ) που ακολουθείται από την διοίκηση του Οργανισμού.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι που εκτιμούν ότι η μετοχή του Οργανισμού, ενδέχεται να κινηθεί θετικά μετά την αποκοπή του μερίσματος, από την συνεδρίαση της Τρίτης. Ένας ΟΤΕ όμως, ή μία ΔΕΗ, δεν αρκούν για να διαμορφωθεί τάση, να υπάρξει ενδιαφέρον και συνέχεια αυτή την περίοδο.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι επαφές των ανθρώπων της Fidelity, πραγματοποιούνται την κατάλληλη στιγμή και ενδεχόμενη ενεργοποίησή τους θα μπορούσε από τις αρχές του μήνα να συμβάλλει στη διαμόρφωση ζήτησης, αγοραστών.

Μέχρις ότου και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή βρεθεί ισχυρός, μάλλον ξένος παίκτης, να ταρακουνήσει την αγορά, η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να ”ταλαιπωρείται” στο στενό εύρος διακύμανσης της προηγούμενης εβδομάδας.

Μένει να επιβεβαιωθεί από την Τρίτη, σε ποιο βαθμό είναι βάσιμες οι επιφυλάξεις παραγόντων της αγοράς για την αυστηρότητα της εφαρμογής του Τ+3 και τον δραστικό περιορισμό των ”ανοιχτών” αγορών.

Η αγορά σε επίπεδο δείκτη χρειάζεται είδηση, αλλά σε σύνολο μετοχών έχουμε την αίσθηση ότι απαιτείται ελαστικότερη εφαρμογή μέτρων, που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v