Σε στάση... ”αναμονής” η Σοφοκλέους

Στασιμότητα ίσως και μικρή διόρθωση περιμένουν για τις επόμενες ημέρες παράγοντες της αγοράς που σχετίζουν την κίνηση της Σοφοκλέους τόσο με τις πολιτικές εξελίξεις (ανασχηματισμός), όσο και με τη διάθεση υποχώρησης των ξένων χρηματιστηρίων. Στην πλειονότητά τους όμως μιλούν για διόρθωση – αφορμή επανατοποθετήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα, λόγω των παρασκηνιακών εξελίξεων ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού, αλλά και της διάθεσης διόρθωσης που διαφαίνεται τελευταία.

Οικονομικοί παράγοντες σημειώνουν πως μέχρις ότου ανακοινωθεί και επίσημα – τυπικά το όνομα του επόμενου υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται ουδεμία σημαντική κίνηση στη Σοφοκλέους.

Αναφέρονται βεβαίως στον τραπεζικό κλάδο, τις επιχειρούμενες συνεργασίες και συνέργιες, τις διαρροές, τις φήμες και τα ποσοστά της ΔΕΚΑ. Πάντως χθες, τόσο στην Καθημερινή (Κλεοπάτρα Κοντονίκα) όσο και στην Ελευθεροτυπία (Γιάννης Αγγέλης), υπήρχαν σχεδόν ταυτόσημες αναφορές για τις... επιχειρούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Κύκλοι της Εθνικής διευκρίνιζαν πως ο κλάδος θα ”ανοίξει” και πάλι, αλλά όχι προτού ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός. Έτσι φαίνεται πως μετατίθεται για πιο κατάλληλη χρονική στιγμή η προσπάθεια μόχλευσης της αγοράς, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βάρος φαίνεται να πέφτει στον ΟΤΕ (βλ. αναλύσεις- εκτιμήσεις Marfin), αφενός μεν λόγω της αυξημένης μερισματικής απόδοσης της μετοχής και αφετέρου λόγω της μηδενικής μέχρι στιγμής αντίδρασης του τίτλου του Οργανισμού.

Στην περιοχή των 1.920 – 1.925 μονάδων έχει διαμορφωθεί μια βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, που πολύ δύσκολα θα διασπαστεί τουλάχιστον σήμερα. Χαμηλότερα προς τις 1.895 μονάδες τοποθετείται η πρώτη επίσης βραχυπρόθεσμη στήριξη του Δείκτη, επίπεδο προς το οποίο δεν αποκλείεται να υποχωρήσει.

Μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι πολιτικές κινήσεις θα ήταν καλό η αγορά να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.850– 1.860 μονάδων, και με την προϋπόθεση πως σε κάθε επίπεδο της ενδεχόμενης διόρθωσης θα εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αυτή τη μεταβατική περίοδο θα πρέπει η αγορά να ”κρατήσει” τη μεσοπρόθεσμή της στήριξη και να επανεμφανιστούν αγοραστές στις τράπεζες ώστε να αντιδράσει και πάλι ο κλάδος από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνικής, ΟΤΕ αλλά και Alpha, είναι οι τίτλοι εταιριών που πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και προχωρούν σε αποκοπή μερισμάτων σήμερα – αύριο.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v