Κι όμως το ”κοινό”... απέχει

Απαθώς, εκείνοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις νόμιμες... ”ληστείες” που συντελούνται εις βάρος των μικροεπενδυτών, κάνουν τους... κινέζους. Το ”επενδυτικό κοινό” γνωρίζοντας ενδομύχως ότι αδικείται, λαμβάνει κι εκείνο τα μέτρα που μπορεί. Απέχει.

Κι όμως το ”κοινό”... απέχει
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μέχρι τώρα άνοδος στη Σοφοκλέους ελάχιστα έχει υποστηριχθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών της, τη μεγάλη πλειονότητα των ”καμένων” του 1999-2000.

Το γεγονός αυτό δεν είναι βεβαίως περίεργο, ούτε και τυχαίο. Οι περισσότεροι επενδυτές κατάλαβαν έστω και εκ των υστέρων ότι συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι το οποίο δεν γνώριζαν, σε ένα παιχνίδι που έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι σε πολλά σημεία του ήταν ”στημένο”.

Μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορίας, εκτός από τους ίδιους, είναι βεβαίως η ”αγορά” του χρηματιστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ως τώρα οι εισροές των επενδυτών, όχι μόνο απ ευθείας σε μετοχές αλλά και στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια , είναι απειροελάχιστες.

Πέραν από τους εξοικειωμένους με τα ”τερτίπια” της Σοφοκλέους, ”παίκτες”, που σταδιακά επανέρχονται, (συνήθως με βραχυχρόνια κερδοσκοπικά κριτήρια), οι επενδυτές δεν έχουν κανένα λόγο να πιστέψουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ιδιαίτερα.

Με άλλα λόγια δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ”αξιοπιστία” της αγοράς γενικώς και εξαιρετικά πολυάριθμων εισηγμένων... ειδικώς.

Απαθώς, εκείνοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις νόμιμες... ”ληστείες” που συντελούνται εις βάρος των μικροεπενδυτών, τυρβάζουν περί άλλα , αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όσες διατάξεις περί ισονομίας και εταιρικής διακυβέρνησης κι αν φέρει ο κ. Θωμαδάκης, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αν δεν αλλάξει πρώτα η νοοτροπία των παραγόντων, των συντελεστών της αγοράς που σε πάρα πολλά κάνουν τους... κινέζους.

Stock options που καταληστεύουν τη περιουσία του μικρομετόχου, αυξήσεις κεφαλαίου που εξανεμίζουν τη συμμετοχή του, εκβιάζοντας τον βάλει ”φρέσκο χρήμα” σε εταιρίες που ως τώρα έχουν αποτύχει, αμοιβές διοίκησης που απομειώνουν τα πενιχρά κέρδη, επενδυτικές προτάσεις που ελάχιστα υποκρύπτουν ”κρυμμένα συμφέροντα”. Συνελεύσεις που γίνονται για το τυπικό ενώ οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Στην ουσία οι ίδιοι αυτοί κύριοι, είτε πρόκειται για χρηματιστές που παραπλανούν ηθελημένα τους πελάτες τους, είτε για εισηγμένους που ”στύβουν” στη κυριολεξία και ανελέητα τους μικρομετόχους τους, χαλάνε το ΣΠΙΤΙ των υπολοίπων.

Την αγορά.

Κι όσοι τους αφήνουν ανενόχλητους, χαλάνε την αγορά προς όφελος κάποιων τυχάρπαστων αλλά και κάποιων ισχυρών που όσο κι αν πλούτισαν δεν έπαψαν να είναι ανελέητοι τυχοδιώκτες!

Εμείς πάντως, τόσο στο euro2day.gr, όσο και στο ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, θα συνεχίσουμε με ”περιπτώσεις και ονόματα”.

Γ.Παπ.

ΥΓ: Δυστυχώς οι αυξημένοι τζίροι της τελευταίας περιόδου οφείλονται περισσότερο σε ”αέρα” και κεφάλαια μεγάλων παικτών, (αρκετοί εξ αυτών είναι μάλιστα ”κρατικής”… προελεύσεως) παρά σε ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή το επενδυτικού κοινού, (ανεξαρτήτως ύψους κεφαλαίων). Η κατάσταση αυτή δεν εγκυμονεί σήμερα κινδύνους για την πορεία της αγοράς. Εάν συνεχιστεί όμως, θα αποτελέσει πραγματική τροχοπέδη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v