Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο αναθεωρημένος αναπτυξιακός νόμος που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο και που παρέχει φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις, αλλά και η απόκτηση της πλειοψηφίας της Banc Post από την Eurobank είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο αναθεωρημένος αναπτυξιακός νόμος που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο και που παρέχει φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις, αλλά και η απόκτηση της πλειοψηφίας της Banc Post από την Eurobank είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Σημίτης: Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται η Ημερησία η οποία τονίζει πως υπάρχει αγωνία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις αλλαγές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Αναπτυξιακός Νόμος: Για άνοιγμα σε επενδύσεις κάνει λόγο η Εξπρές σύμφωνα με την οποία ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης υποσχέθηκε καινοτομίες στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπονται ειδική φορολόγηση για μια 10ετία.

Σύμφωνα με την Ημερησία κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας εφαρμόζεται σταθερό και ειδικό φορολογικό καθεστώς επί μια δεκαετία για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως τίθεται πρόβλημα άνισου ανταγωνισμού.

Το Κέρδος επισημαίνει πως ο αναθεωρημένος αναπτυξιακός νόμος που θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου παρέχει φορολογική ασυλία για δέκα χρόνια σε όλες τις ξένες επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Ναυτεμπορικής η οποία προσθέτει πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος επιφέρει σημαντική τομή στα κίνητρα για την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδυτών, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως υπάρχει φορολογικό ”συμβόλαιο” με μεγάλους επενδυτές.

Ελληνική Οικονομία: Το έλλειμμα αμαυρώνει την αισιοδοξία αναφέρει το Κέρδος σύμφωνα με το οποίο αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την πορεία των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών καθώς οι προβλέψεις είναι στην πλειονότητά τους αισιόδοξες. Το Βήμα αναφέρει πως σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση το χρέος είναι χαμηλότερα, ενώ η ανάπτυξη βρίσκεται στο 3,8%.

Σοφοκλέους: Μεγαλύτερα έσοδα στο Δημόσιο επέφερε η αύξηση των συναλλαγών αναφέρει η Ημερησία η οποία συμπληρώνει πως οι φόροι από τη Σοφοκλέους τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 65,14%. Το Κέρδος τονίζει πως ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες κατά 1,28% λόγω αποκοπής μερισμάτων, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως η Σοφοκλέους βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή πίεση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η Σοφοκλέους βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, ενώ η Εξπρές τονίζει πως το ύψος των κόκκινων κωδικών σε κάποιες ΑΧΕ απειλεί την καθαρή θέση τους μετά την αφαίρεση του Συνεγγυητικού και των ζημιών.

Διεθνείς Αγορές: Πληθαίνουν τα σύννεφα της οικονομικής ύφεσης στις διεθνείς αγορές σύμφωνα με την Εξπρές η οποία επισημαίνει πως οι υπόνοιες ύφεσης έκαναν απειλητικά την εμφάνιση τους χθες στην έναρξη του πολλά υποσχόμενου για τις αγορές δεύτερου εξαμήνου.

DΑΧ: Τη 15η επέτειο από τη δημιουργία του δείκτη DAX γιόρτασαν χθες οι αντικριστές στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αλλά το επενδυτικό κλίμα όπως τονίζει το Βήμα στην αίθουσα δεν ήταν καθόλου εορταστικό.

Πανωτόκια: Σε επιστροφή χρημάτων - και μάλιστα εντόκως - που έχουν πάρει οι δανειολήπτες, λόγω παράνομων πανωτοκιών, εξαναγκάζονται πλέον οι τράπεζες ύστερα από απόφαση ”βόμβα” του Εφετείου Αθηνών, επισημαίνουν τα Νέα, σύμφωνα με τα οποία την αρχή έκανε χθες η Εμπορική Τράπεζα επιστρέφοντας 70 εκατ. δρχ.

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 32% είναι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2003, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία προσθέτει πως το 65% των εσόδων προήλθε από ομόλογα και παράγωγα.

Eurobank: Ποσοστό 53,25% της Banc Post κατέχει πλέον η Eurobank, όπως αναφέρουν τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

ΔΕΗ: Κρατική μένει η ηλεκτροπαραγωγή όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχει επάρκεια ισχύος και ενέργειας μέχρι να καλυφθεί η ζήτηση σε ηλεκτρικό κατά τις επόμενες μέρες όπως διαβεβαιώνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η ΔΕΗ θεωρεί ζωτικής σημασίας τη διατήρηση μιας ισχυρής καθετοποιημένης εθνικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τηλέτυπος: Παράνομο έκρινε η ΣτΕ το πρόστιμο στην Τηλέτυπος, σημειώνει η Ημερησία σύμφωνα με την οποία το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμο ύψους 293.470 ευρώ που επιβλήθηκε στην Τηλέτυπος με εισήγηση του ΕΣΡ.

Interfish: Προ των πυλών του ΧΑ βρίσκεται η Interfish σύμφωνα με την Εξπρές η οποία συμπληρώνει πως η δημόσια εγγραφή της εταιρίας ξεκινάει στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου.

DHL: Και στο Ιράκ δραστηριοποιείται η DHL όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v