ΧΠΑ: Αλλαγές στα δικαιώματα προαίρεσης (update)

Σε αλλαγές στο χειρισμό εταιρικών πράξεων που δημιουργούν υποχρεώσεις διακανονισμού δωρεάν μετοχών στα προϊόντα δανεισμού τίτλων, αλλά και αναδιάρθρωση των διαστημάτων τιμών άσκησης για τα δικαιώματα προαίρεσης στους δείκτες FTSE-20 και Mid-40 προχώρησε το ΧΠΑ. Τι ισχύει για το ΣΜΕ στην ισοτιμία ευρώ/δολ. κατά τις ημερομηνίες όπου υπάρχει αργία μόνο για τις ΗΠΑ.

ΧΠΑ: Αλλαγές στα δικαιώματα προαίρεσης (update)
Αλλαγές στο χειρισμό εταιρικών πράξεων που δημιουργούν υποχρεώσεις διακανονισμού δωρεάν μετοχών στα προϊόντα δανεισμού τίτλων ανακοίνωσε το ΧΠΑ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων του Χ.Α. και της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., οι εταιρικές πράξεις σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, οι μετοχές των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα δανεισμού τίτλων της Αγοράς Παραγώγων, δύνανται πλέον να υποστηρίζονται από την Αγορά Παραγώγων του Χ.Α. και την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. χωρίς να χρειάζεται να κλείνει το pool.

Τέτοιες είναι και οι προβλεπόμενες στο Ν. 2190/1920 εταιρικές πράξεις που αφορούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με έκδοση δωρεάν μετοχών, η έκδοση δωρεάν μετοχών ύστερα από μείωση της ονομαστικής αξίας (split) και η μείωση του υφιστάμενου αριθμού μετοχών με αύξηση της ονομαστικής αξίας (reverse split).

Επιπρόσθετα, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δύναται να εφαρμόσει διαδικασία διαχείρισης των κλασματικών υπολοίπων μετοχών, που μπορεί να προκύψουν λόγω εταιρικής πράξης και τα οποία επηρεάζουν τα προϊόντα δανεισμού τίτλων.

Με την παραπάνω εξέλιξη, αναφέρει το ΧΠΑ, διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη διαπραγμάτευση των προϊόντων δανεισμού τίτλων κατά πάντα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η μεθοδολογία της εκκαθάρισης των συναλλαγών καλύπτει και προστατεύει τα συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων σε περίπτωση εταιρικής πράξης με διανομή δωρεάν μετοχών.

Εταιρικές πράξεις που αποτελούνται από επιμέρους συνδυασμούς εταιρικών πράξεων (π.χ. διανομή δωρεάν που ενσωματώνουν δικαίωμα προτίμησης σε Α/Κ) θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. και η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με συγκεκριμένη κάθε φορά ανακοίνωση θα ενημερώνουν την αγορά για τις επιμέρους ενέργειές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους της κάθε εταιρικής πράξης, όταν αυτή λαμβάνει χώρα, ανακοίνωσε το ΧΠΑ.

Εξάλλου, σε αναδιάρθρωση των διαστημάτων τιμών άσκησης για τα δικαιώματα προαίρεσης στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid-40 προχώρησε το ΧΠΑ, ενώ παράλληλα, έθεσε σε ισχύ σχετική διαδικασία για τον ημερήσιο διακανονισμό των ΣΜΕ στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου Αμερικής (και όλων των υπολοίπων προϊόντων της αγοράς αυτής).

Ο διακανονισμός για την ισοτιμία ευρώ/δολ., αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΧΠΑ, αποφασίστηκε, ώστε να μην σταματά η διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων για το ΣΜΕ κατά τις ημερομηνίες όπου υπάρχει αργία μόνο για την Αμερική (και όχι για την Ελλάδα και την ευρωζώνη).

Ειδικότερα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των διαστημάτων τιμών άσκησης για τα δικαιώματα προαίρεσης στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid-40, έγινε με στόχο να αυξηθεί η σχετική ενδοημερήσια σάρωση τιμών άσκησης για τα δικαιώματα, να ομαλοποιηθεί η μεταβολή του συντελεστή ευαισθησίας δ μεταξύ διαδοχικών τιμών άσκησης, αλλά και για να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η κάλυψη κινδύνου τόσο για τους Ειδικούς Διαπραγματευτές όσο και για όλους τους επενδυτές στα δικαιώματα προαίρεσης των δύο δεικτών.

Σε ό,τι αφορά ΣΜΕ στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου Αμερικής και τις αργίες για το δολάριο Αμερικής, σε σχετική ανακοίνωση του ΧΠΑ αναφέρεται πως η αγορά συναλλάγματος είναι συνεχής και για τις ημέρες αργιών των Η.Π.Α. που δεν αντιστοιχούν σε ημέρες αργιών της Ελλάδος και της ευρύτερης ζώνης του ευρώ, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει επιχειρηματικός λόγος να είναι κλειστή η αγορά των προϊόντων που συναλλάσσονται και εκκαθαρίζονται σε δολάρια Αμερικής.

Βάσει των προαναφερθέντων, η Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., προκειμένου να μην σταματά η διαπραγμάτευση στην αγορά Παραγώγων για το ΣΜΕ στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου Αμερικής κατά τις ημερομηνίες όπου υπάρχει αργία μόνο για την Αμερική (και όχι για την Ελλάδα και την ευρωζώνη), έθεσε σε ισχύ την εξής διαδικασία για τον ημερήσιο διακανονισμό των ΣΜΕ στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου Αμερικής (και όλων των υπολοίπων προϊόντων της αγοράς αυτής):

Υποθέτοντας ότι η ημέρα αργίας για το δολάριο είναι η Τ, τότε ο ημερήσιος διακανονισμός των συναλλαγών της Τ-1 (της προηγούμενης εργάσιμης της αργίας) γίνεται την Τ+1 (επομένη εργάσιμη της αργίας του δολαρίου Αμερικής) μαζί με το διακανονισμό των συναλλαγών της Τ (ημέρας αργίας του δολαρίου Αμερικής).

Η εκκαθάριση, όπως και η κάλυψη των υποχρεώσεων των επενδυτών σε περιθώρια ασφάλισης που υπολογίζονται σε ευρώ για όλα τα προϊόντα και σε όλες τις αγορές, ανεξαρτήτως νομίσματος εκκαθάρισης, θα γίνονται κανονικά για κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΧΠΑ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει κανονικά υπολογισμός των περιθωρίων ασφάλισης τις ημέρες Τ-1, Τ (αργία δολαρίου Αμερικής) και Τ+1.

Επομένως, οι αργίες συναλλαγών για όλα τα προϊόντα που συναλλάσσονται και εκκαθαρίζονται σε δολάρια Αμερικής θα είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς Παραγώγων, ενώ η αγορά θα είναι ανοικτή κατά τις ημέρες που η Αμερική έχει αργία.

Τέλος το ΧΠΑ ανακοίνωσε τον μη υπολογισμό των αυτοσυμβάσεων στον αλγόριθμο καθορισμού τιμών διακανονισμού.

Σύμφωνα με την 409/10.6.2003 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α., ανακοινώνεται ότι σε περιπτώσεις όπου στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων το Χρηματιστήριο διαπιστώσει ότι κατά το χρόνο υπολογισμού της τιμής διακανονισμού καταρτίστηκε συναλλαγή για λογαριασμό του ιδίου προσώπου ενεργούντος και ως αγοραστής και ως πωλητής (αυτοσύμβαση), το Χρηματιστήριο δεν ακυρώνει άνευ ετέρου τη συναλλαγή αυτή, αλλά διατηρεί την ευχέρεια να προβεί σε σχετική ακύρωση κατά την κρίση του, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 5 της απόφασης 53/25.7.2000 του ΔΣ του Χ.Π.Α.

Η εν λόγω συναλλαγή σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία υπολογισμού της τιμής διακανονισμού.

* Διαβάστε τις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου Παραγώγων για τις αλλαγές στα δικαιώματα προαίρεσης επί των FT 20 και Mid 40, αλλά και για το πώς επηρεάζουν οι αργίες στις ΗΠΑ το ΣΜΕ ευρώ/δολ., στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v