Αποκοπή μερισμάτων και... Δείκτη

Η μαζική αποκοπή μερισμάτων πιέζει τεχνητά και πρόσκαιρα την αγορά προς τη στήριξη των 1.860 μονάδες, την οποία και δικιμάζει. Είναι ενθαρρυντικό πως πλειάδα μετοχών καταγράφει απώλειες μικρότερες ή ίσες του μερίσματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διόρθωση κατά 1,4% προς τις 1.860 μονάδες για τον Δείκτη, που θα πρέπει όμως να θεωρηθεί αναμενόμενη. Αυτό γιατί η ταυτόχρονη αποκοπή μερισμάτων για περίπου 95 μετοχές δημιουργεί μια πρόσκαιρη, τεχνητή, πίεση στους δείκτες.

Περίπου 6,8% ήταν η μερισματική απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ, που υποχωρεί κατά περίπου 6%. Το μισό μέρισμα (περίπου 2%) χάνει η μετοχή της Intracom, ενώ πλήθος είναι οι ανάλογες περιπτώσεις.

Πρόκειται για μια καθαρά τυπική συνεδρίαση μαζικής αποκοπής μερισμάτων που βεβαίως και δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική της συνολικότερης εικόνας της αγοράς, είναι όμως ενθαρρυντικό πως πλειάδα μετοχών καταγράφει απώλειες μικρότερες ή ίσες του μερίσματος.

Η ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης δικαιολογεί και τον μέχρι στιγμής χαμηλό τζίρο, που πολύ δύσκολα θα ενισχυθεί – αναλογικά – στη συνέχεια.

Για ορισμένους μάλιστα αναλυτές η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την αφορμή για σημαντική υποχώρηση, τεχνητής μορφής, που φέρνει τον Δείκτη προς τα επίπεδα αντοχών και στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v