Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Η αυριανή σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η εικόνα του προϋπολογισμού, η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων το πρώτο εξάμηνο του 2003, αλλά και της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Η αυριανή σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η εικόνα του προϋπολογισμού, η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων το πρώτο εξάμηνο του 2003, αλλά και της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Τρίτης.

Σημίτης: Στην κεντρική επιτροπή θα απευθυνθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντός της εβδομάδας, σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως αύριο ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του. Το Βήμα αναφέρεται σε ”μετέωρο” ραντεβού με τον κ. Λαλιώτη πριν από τη συνεδρίαση του ΕΓ, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως ο πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρό το στοιχείο του αιφνιδιασμού για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Κέρδος η απόφαση του κ. Σημίτη για σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου αύριο σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις περίφημες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού οι οποίες έχουν δημιουργήσει κλίμα αδημονίας στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην αγορά.

Εκλογές: Θέλει και δεν θέλει η ΝΔ να ζητήσει πρόωρες εκλογές σύμφωνα με την Ημερησία η οποία τονίζει πως ο γραμματέας του κόμματος κ. Β. Μεϊμαράκης προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Χριστοδουλάκης: Τον νέο αναπτυξιακό νόμο παρουσιάζει σήμερα προς έγκριση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, όπως αναφέρει το Βήμα.

Προεδρία: Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια των ηγετών και του Τύπου για την προεδρία, τονίζει η Ημερησία η οποία προσθέτει πως η ”Ελλάδα πέτυχε σίγουρα να οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι μια από τις πιο δύσκολες προεδρίες της ΕΕ” όπως γράφει ο βελγικός Τύπος.

Κωδικοί - Βουλευτές: Τρικυμία στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προκαλεί η πρόταση για άνοιγα των κωδικών των βουλευτών από κορυφαία στελέχη των δυο κομμάτων, όπως τονίζουν τα Νέα.

Προϋπολογισμός: Για δραματική αύξηση κατά 89% στο έλλειμμα κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι κρατικές δαπάνες στο πεντάμηνο ξέφυγαν, ενώ τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 584 εκατ. ευρώ παρά την αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ και το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως οι πρωτογενείς δαπάνες άγγιξαν το όριο του διψήφιου ποσοστού αύξησης.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για τριπλό πρόβλημα στον τακτικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία κάθε άλλο παρά ικανοποιούν την κυβέρνηση.

Σοφοκλέους: Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν οι επενδυτές στη Σοφοκλέους σύμφωνα με το Κέρδος το οποίο επίσης επισημαίνει πως από την πλειονότητα των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες προκύπτουν αισιόδοξα μηνύματα. Η Ναυτεμπορική τονίζει μεταξύ άλλων πως το πρώτο εξάμηνο ήταν κερδοφόρο στη Σοφοκλέους.

Διεθνή Χρηματιστήρια: Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του 2003 τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ ιδιαιτέρως κερδοφόρο αποδείχτηκε το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου τονίζει η Ημερησία. Σύμφωνα με την Εξπρές το εξάμηνο ήταν θετικό στις διεθνείς αγορές παρά την εύθραυστη ανάκαμψη.

Bis: Στην ετήσια έκθεση της Bis βάσει της οποίας είναι αναγκαία η συμβολή της Ευρώπης και της Ασίας για την ανάκαμψη αναφέρεται η Ημερησία.

Πετρέλαιο: Νέες διαταραχές αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι διεθνείς αγορές μαύρου χρυσού μετά την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νιγηρία και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο τονίζει η Εξπρές.

Στεγαστικά: Διαφανείς διαδικασίες και ξεκάθαρο κόστος θα εφαρμόζουν από σήμερα οι τράπεζες, στο πλαίσιο της εφαρμογής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος που καθιερώνει διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και στα τραπεζικά δάνεια όπως τονίζει το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως από σήμερα οι δανειολήπτες θα συνάπτουν συμβάσεις με περισσότερη διαφάνεια.

Eurostat: Οι έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη γενική πορεία της οικονομίας της χώρας, ωστόσο οι καταναλωτές εμφανίζονται οι πλέον απαισιόδοξοι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, τονίζει η Ναυτεμπορική βάσει έρευνας της Eurostat.

Ακτοπλοΐα: Κατά 4% αυξάνεται το κόστος του ταξιδιού με πλοία της ακτοπλοΐας, στις περισσότερες βασικές γραμμές της χώρας, αναφέρει το Βήμα, ενώ τονίζει πως οι αυξήσεις αυτές αφορούν στους επιβάτες της τουριστικής θέσης, καθώς για την α’ και β’ θέση οι αυξήσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες, έως και 20%.

Ασφαλιστικές Εταιρίες: Τη δυνατότητα αποτίμησης ακινήτων, 30% πάνω από την αντικειμενική τους αξία, παρέχει στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ του υπουργείου Ανάπτυξης, σημειώνει η Εξπρές.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ανοίγει ο χορός των συγχωνεύσεων για τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο την αρχή κάνουν οι Σελόντα και Seafarm.

Χονδρική: Προς την αντιπληθωριστική τάση τίθενται πλέον οι τιμές της χονδρικής οι οποίες όπως αναφέρει το Κέρδος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ολυμπιακή: Μέσω της Gulf Air θα πετά προς την Αυστραλία η Ολυμπιακή, όπως τονίζει η Ημερησία, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για οριστικό ”όχι” των πιλότων.

ΟΤΕ: Στην στρατηγική και τις προτεραιότητες του ΟΤΕ, αλλά και στο μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, αλλά και οι αποφάσεις σχετικά με την Cosmorom αναφέρονται τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως η διοίκηση του ΟΤΕ έπαιρνε αποφάσεις επί πέντε μήνες χωρίς τη νόμιμη σύνθεση.

Travel Card: Το όνειρο των Ελλήνων για φθηνές διακοπές, τουλάχιστον μέσω της πολυδιαφημισμένης Travel Card, επί του παρόντος αναβάλλεται όπως ενημερώνει το Κέρδος.

Alter: Στην οικογένεια Κουρή περνάει το Alter σύμφωνα με την Καθημερινή η οποία επισημαίνει πως το αντίτιμο της συμφωνίας φτάνει στα 4 δισ. δρχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v