ΟΤΕ και Τ+30 ρυθμιστές της τάσης

Περισσότερο στον τρόπο εφαρμογής του Τ+30 παρά στην αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ, επικεντρώνει την προσοχή της σήμερα η πλειονότητα των ενεργών παικτών. Είναι προφανές πως τώρα που δεν ”αντιδρούν” τράπεζες και blue chips χρειάζεται κινητικότητα και τζίρος στα μεσαία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα. Χωρίς όμως είδηση, φήμη, με αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή του ΟΤΕ και προσδοκίες για ελαστικότερη εφαρμογή της διαδικασίας κάλυψης των συναλλαγών (αγορών).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχιστεί η σταθεροποίηση– μικρή διόρθωση- των τραπεζών σε επίπεδο κλαδικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται επιμέρους κινήσεις.

Ενδεικτική η χθεσινή περίπτωση του +1,4% για τη μετοχή της Alpha Bank. Άλλωστε από τον κλάδο και γενικότερα από την αγορά, έχει ξεκαθαριστεί έγκαιρα πως δεν περιμένουμε κάτι προτού ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός.

Από πλευράς ”πωλητών” υπάρχουν προσδοκίες για πιθανή πίεση του FTSE – 20 χαμηλότερα, λόγω του ΟΤΕ, κάτι που θα φανεί από τα πρώτα 10– 15 λεπτά της συνεδρίασης.

Οι μέχρι στιγμής πρωινές εκτιμήσεις της αγοράς παραγώγων και χρηματιστών για το πώς ενδέχεται να κινηθεί η μετοχή του ΟΤΕ, ήταν άκρως αντικρουόμενες.

Το παράδοξο είναι πως η μετοχή που πιέστηκε χθες περισσότερο από κάθε άλλη, εν πολλοίς αδικαιολόγητα, ήταν της ΔΕΗ. Ίσως να χρωστά μια αντίδραση σήμερα– αύριο η μετοχή της Επιχείρησης.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο θεωρούνται σημαντικά τα όσα αναφέρονται στο πρωινό report της Marfin για τα αποτελέσματα της Intracom. Εύλογο το ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθεί τόσο η μητρική μετοχή όσο και οι… θυγατρικές, αφού μόλις χθες αντέδρασε ο Κέκρωψ.

Με βάση τη συμπεριφορά ορισμένων μετοχών (Ηλεκτρονική Αθηνών), φαίνεται πως δρομολογούνται (ή έχουν δρομολογηθεί) εξελίξεις σε επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς. Προφανώς, η πορεία της μετοχής της εν λόγω εταιρίας δεν σχετίζεται μόνο με τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Σε επίπεδο Δείκτη, επιμένουμε πως ”στήριξη” παραμένουν οι 1.850 – 1.860 μονάδες, περιοχή που πάση θυσία θα πρέπει να ”κρατηθεί” μέχρις ότου δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

ΣΗΜ. Παρά την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στη σημερινή αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή του ΟΤΕ, το ζητούμενο για μεγάλο μέρος της αγοράς είναι η εφαρμογή του Τ+3.

Θα κινηθούν πιο ελαστικά από σήμερα οι χρηματιστηριακές; Θα δοθεί λελογισμένο περιθώριο σε ανοιχτές αγορές, ώστε να κινηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς; Μπορεί να βοηθηθεί η καλούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση μέσω της ελαστικής εφαρμογής του Τ+30, να συντηρήσει το ενδιαφέρον στην αγορά για όσο παραμένουν στο παρασκήνιο τράπεζες και blue chips;

Το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται προσοχή, η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών και η απουσία συναλλακτικού ενδιαφέροντος μπορεί να επαναφέρουν την αγορά τρεις μήνες πίσω και για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v