Μερισματική... υποχώρηση στο ΧΑ

Στη μαζική αποκοπή μερισμάτων (κυρίως του ΟΤΕ), αποδίδεται η υποχώρηση προς τις 1.860 μονάδες, ενώ θετική εντύπωση προκάλε η επιστράτευση δυνάμεων όταν απειλήθηκαν τα επίπεδα αυτά. Είναι σαφές ότι η Σοφοκλέους είναι σε στάση αναμονής, καθώς αναμένει τάση από τις διεθνείς αγορές, αλλά και αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου.

Δύο τα σημερινά (αρνητικά) δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε η αγορά: Οι Intracom και ΟΤΕ διαπραγματεύονταν ”κομμένες”, ενώ οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν χθες πτωτικά.

Το τελικό αποτέλεσμα θα αποτύπωνε πολλά για τις διαθέσεις των εμπλεκομένων, μόνο που η αποκρυπτογράφηση, εν τέλει, μόνο εύκολη δεν αποδεικνύεται, καθότι:

1) Συνεχίστηκε η έλλειψη της δυναμικής που χαρακτήριζε μέχρι πρότινος το Χ.Α., παρά το ότι παρήλθε η λήξη του τριμήνου, η οποία οδήγησε σε λογιστική καταγραφή υπεραξιών. Σήμερα, τα βιβλία ήταν ”καθαρά”, κι όμως αναδιαρθρώσεις δεν είχαμε.

2) Από την άλλη, τόσο σε επίπεδο Δείκτη όσο και σε επίπεδο αγοράς, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.

Θέλετε επειδή ο Δείκτης με σχετική ευκολία θα μπορούσε να είχε απωλέσει την περιοχή των 1.850 μονάδων (με τον ΟΤΕ στο –7,3% δεν χρειάζεται και πολύ), θέλετε η μερική χαλάρωση του λεγόμενου ”σκληρού” Τ+3, θέλετε η πορεία των διεθνών αγορών, τα ερείσματα για ”ξεφόρτωμα” πολλά.

Και όμως, η τελική εικόνα είναι άκρως ”συμπαθητική”, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών κατά 34. Με άλλα λόγια, κάτω Δείκτης, πάνω αγορά, δηλ. εκ διαμέτρου αντίθετη τάση από αυτήν που βλέπαμε μέχρι πρότινος.

Το γιατί ΔΕΝ το είδαμε μας αφορά. Καταρχήν, μέσα από το πρίσμα της ύπαρξης ενός ”σχεδίου” που επιτάσσει άνοδο της αγοράς, η σημερινή κίνηση φαντάζει ακόμα και ”αναμενόμενη”.

Κάτι το ”μάζεμα” της Εθνικής (0,3%) όταν απειλήθηκε ουσιωδώς η περιοχή των 1.860 μονάδων, κάτι η ”επιστράτευση” των ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ο Δείκτης κρατήθηκε.

Το θέμα είναι όμως ότι με 93 εκ. ”καθαρού” τζίρου, είναι προφανές πως η αγορά αφορά πάλι ”λίγους”. Οι οποίοι απλά κρατάνε το Δείκτη, ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον.

Από την άλλη, η εικόνα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης παραπέμπει σε αποπεράτωση της διόρθωσης, και συνεπώς άρνηση των πωλητών να φανούν επιθετικοί. Θετικό δείγμα γραφής, σίγουρα.

Πάντως, στην αγορά παραγώγων η άρνηση τιμολόγησης περαιτέρω ανόδου παραμένει, και φαίνεται να εδραιώνεται η άποψη πως ο Δείκτης δεν θα μπορέσει βραχυπρόθεσμα να δοκιμάσει τις 2.000 μονάδες. Ίσως, αυτό από μόνο του να οδηγήσει σε άνοδο, λόγω του υψηλού short interest.

Η κατάσταση παραμένει, συμπερασματικά, συγκεχυμένη, και το μόνο που μπορεί να λεχθεί με σιγουριά είναι πως η εφαρμογή του ”σκληρού” Τ+3 έχει κάνει ”ζημιά” στη ρευστότητα.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Lantec (κέρδη 2,54%) και της Νεοχημική (κέρδη 1%).

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Kego, της Elton και της Νεοχημική.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Μπαλάφας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 19,35% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200.000 μετοχών της ΕΧΑΕ στα 3,84 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Informatics στα 5,9 ευρώ, ένα πακέτο 800 μετοχών της Εθνικής Ακινήτων στα 4,8 ευρώ και ένα πακέτο της ΟΠΑΠ στα 8,8 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Folli Follie στα 12,98 ευρώ, ένα πακέτο 2.200 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 15,08 ευρώ, ένα πακέτο 100 μετοχών της Τεχνικής Ολυμπιακής στα 3,6 ευρώ και ένα πακέτο 5.948 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,32 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 220.000 μετοχών της Γερμανός στα 14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v