Εσείς πιστεύετε στα... θαύματα;

Πόσο ήσυχος πρέπει άραγε να νοιώθει κάποιος που αγοράζει σε μια συνεδρίαση στην οποία οι τράπεζες, οι ”βαριές” μετοχές του ΧΑ ”γράφουν” κέρδη από 4% έως και... 7%; Πόσοι άραγε πιστεύουν στα... θαύματα;

Εσείς πιστεύετε στα... θαύματα;
Την εποχή της υποτίμησης της... δραχμής θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Σχεδόν όλες οι μετοχές ήταν καλές για αγορά και οι περισσότερες τόσο καλές που να καταγράψουν σημαντικά κέρδη.

Συνέβη κάτι που οι περισσότεροι αγνοούμε; Λύθηκαν τα προβλήματα της παγκοσμίου και της ελληνικής οικονομίας; Μάθαμε ξαφνικά ότι η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι εντυπωσιακά υψηλή στο εξάμηνο και το έτος;

Έως ενός σημείου η χθεσινή άνοδος ήταν ισχυρή μεν, αλλά ”λελογισμένη”. Όταν όμως μαθεύτηκαν τα ”νέα” από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα πήραν άλλες διαστάσεις.

Η μισή αγορά προεξόφλησε ότι θα αποκτήσουμε ξαφνικά μια ”νέα” κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με... αμερικανικές προδιαγραφές στα οικονομικά θέματα και η άλλη μισή, ότι η Ν. Δημοκρατία έχει διαβεί το Ρουβίκωνα της εξουσίας με πρόγραμμα για την οικονομία, αντάξιο της καλύτερης αμερικανικής περιόδου!!!

Άραγε πιστεύουν οι επενδυτές – ιδίως οι μεγάλοι- στα... θαύματα; Ή μήπως αφήνονται να παρασυρθούν σε ένα ”γρήγορο” κερδοσκοπικό παιχνίδι (έλληνες και ξένοι), ελπίζοντας ότι θα βγουν κερδισμένοι εις βάρος κάποιων άλλων;

Επί του πρακτέου, αν το καλοσκεφτούμε, το έχουμε ξαναδεί το... έργο και ως μικρού και ως μεγάλου μήκους.

Το ερώτημα είναι πόσοι μάθαμε από αυτό.

Πέρα από τις χθεσινές υπερβολές, πρέπει να σημειώσουμε ότι προς το παρόν η Σοφοκλέους εξακολουθεί να κινείται ΚΑΤΩ από τις 2000 μονάδες. Δεν αποκλείεται όμως να τις ξεπεράσει, ίσως και σύντομα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θα είναι και ”υπερτιμημένη”. Μια ματιά στο πού βρισκόταν ο δείκτης πέρυσι τέτοιο καιρό, αρκεί για να μας πείσει.

Τον πήχη των αποτιμήσεων όμως τον θέτουν τελικά οι αγορές του εξωτερικού. Με βάση εκείνες κρίνεται πλέον το ”ακριβό” και το ”φθηνό” στη μικρή μας αγορά.

Ως ένα σημείο λοιπόν, αν τα πράγματα στις μεγάλες αγορές είναι ομαλά κι αν εμείς οι... ντόπιοι έχουμε ”κέφια”, θα παίξουν και οι ξένοι στο ”παιχνίδι” μας, για να κερδίσουν.

Και μετά θα... ξαναθυμηθούν τις ”δίκαιες τιμές”.

Γ.Παπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v