Κίνηση για υπερκέραση των 1.965 μονάδων

Στο επίκεντρο και πάλι οι τράπεζες με την αγορά δικαιολογημένα να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Άμεση η ανταπόκριση των επενδυτικών σχημάτων με λελογισμένη χρήση του ”αέρα”. Ζητούμενο για σήμερα η, δοκιμαστική έστω, προσέγγιση των 1.965 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για ”καυτό Ιούλιο” είχαμε αναφερθεί στο πρώτο σχόλιο του μήνα. Αν μη τι άλλο, οι μέχρι στιγμής εξελίξεις φαίνεται ότι θα δικαιώσουν όσους εκτιμούν πως αυτός ο μήνας δεν προσφέρεται για... διακοπές.

Ποιος αμφιβάλλει ότι διεθνώς οι αγορές θα επιχειρηθεί να κινηθούν προς υψηλές τιμές, κάτι που κατά πάσα βεβαιότητα θα επηρεάσει θετικά και τη Σοφοκλέους;

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, η αγορά χθες έδωσε μια πρόγευση για το πώς μπορεί να κινηθεί στην περίπτωση που γίνουν – επιτέλους – πιο συγκεκριμένες και ουσιαστικές οι κινήσεις των κυβερνώντων. Άλλωστε η χθεσινή μας αναφορά (”Ράλι στη Σοφοκλέους”, στις 15.43’) αποτύπωνε εύγλωττα αυτό που καλωσόριζε η αγορά, ασχέτως χρωματικών πεποιθήσεων.

Μένει βεβαίως να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και να δικαιωθούν οι προσδοκίες.

Τεχνικά, η αγορά βρίσκεται μια ανάσα από τις 1.965 μονάδες, δηλαδή την προηγούμενη υψηλή τιμή (18/06) και καθ’ όλα έτοιμη να επιχειρήσει τη διάσπασή της. Οι αγοραστές των δυο τελευταίων ημερών κυρίως στην Εθνική, αλλά και στα υπόλοιπα ”γερά τραπεζικά χαρτιά”, προφανώς δεν τοποθετούνται για να χάσουν.

Ξένοι οι περισσότεροι, που σχετίζουν την κίνησή τους με την επικείμενη διαδικασία εγγραφών – μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ. Ποντάρουν στην επαναφορά της μετοχής της Εθνικής προς την προηγούμενη υψηλή τιμή, την αντίδραση της Alpha και την ενδυνάμωση των Eurobank, Εμπορικής και Πειραιώς.

Παράλληλα, και βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι μπορεί να εκδηλωθεί και σε τρεις – τέσσερις άλλες μετοχές του FTSE – 20, δηλαδή σε τίτλους εταιριών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ξένων την προηγούμενη εβδομάδα.

Από πλευράς μετοχών, καθώς η αγορά θα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς το Εκτελεστικό, θα πρέπει να προσεχθούν οι θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων, όπως και εκείνων που βρίσκονται σε σταθερή ανοδική φορά (Creta Farm, Κέκρωψ, ΕΛΓΕΚΑ, Μυτιληναίος, ΔΙΕΚΑΤ, Νάουσα, Κλωνατέξ, Motor Oil, ΑΛΤΕ και πλήθος ακόμη μετοχών).

Ζητούμενο για σήμερα, η δοκιμαστική έστω προσέγγιση των 1.965 μονάδων, η συντήρηση των αγοραστών στη μετοχή κυρίως της Εθνικής και η συνολική κάλυψη των προχθεσινών απωλειών για τη μετοχή του ΟΤΕ. Ζητούμενο εύρος για σήμερα οι 1.940 – 1.968 μονάδες, με συναλλαγές τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v