Θέλει το υψηλό έτους η Σοφοκλέους !

Καταγραφή νέας υψηλής τιμής έτους ορέγονται οι φίλιες δυνάμεις που ποντάρουν στον ανασχηματισμό και τις καθαρές λύσεις. Η αγορά έχει τη δυναμική της, και επιζητεί τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου που όχι μόνο απλά θα την ωθήσουν προς τις 2.000 αλλά θα οδηγήσουν τον Δείκτη σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Η Νέα Υόρκη παραμένει κλειστή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιχειρεί να κοιτάξει μετά τις εξελίξεις, η Σοφοκλέους. Ειδικότερα, σε εκείνο το κομμάτι που την αφορά, την οικονομία.

Πρακτικά, αυτό που ενδιαφέρει τους παράγοντες είναι κατά πόσο το νέο οικονομικό σχήμα μπορεί και σε ποιο βαθμό να επισπεύσει ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει κάποιες μετοχοποιήσεις, να συμμαζέψει τα ”ασυμμάζευτα” σε επιμέρους τομείς, όπου τα μεγέθη έχουν εκτροχιαστεί.

Η τελευταία κίνηση που επιχειρείται, και πάλι με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, καθιστά λίγο– πολύ προφανείς τις επιδιώξεις και τον κεντρικό σχεδιασμό όσων έχουν το πάνω χέρι στην αγορά.



Η ουσία όμως είναι πως οι τράπεζες θα έχουν καλά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση συνολικά της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ποντάρουμε στην άνοδο και όχι σε μια απλή προσέγγιση των 2.000 μονάδων. Σε εύθετο χρόνο, η δυναμική αγορά καλείται να ”συντρίψει” την αντίσταση των 2.000 μονάδων και σε πρώτη φάση να ολοκληρώσει κίνηση μακρά πέραν των 2.100 μονάδων.

Πρακτικά, κάτι τέτοιο θα γίνει με τις τράπεζες, πρέπει να παρασύρει τις κατασκευαστικές και χρειάζεται να ακολουθήσει το ενεργό, υγιές κομμάτι της αγοράς.

Μετοχή σηματωρός η Εθνική, η τιμή της οποίας τεχνικά ”φτάνει” προς τα 18 ευρώ, της ”φιλόδοξης” Eurobank, αλλά και της ”ολυμπιακής” Alpha. Οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν και τις άλλες δυο, δηλαδή Εμπορική και Πειραιώς, αλλά και συνολικά τα μικρά τραπεζικά ιδρύματα απ’ όπου θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος αναδιάταξης του κλάδου.

Οι κατασκευές έδωσαν χθες πρόγευση, μικρή βέβαια των δυνατοτήτων τους και των προοπτικών τους. Μετοχές σηματωροί από το υπόλοιπο της αγοράς, ο ”φιλόδοξος” και σε υψηλό έτους Μυτιληναίος, η ”επιτηρούμενη” Κεραμεία Αλλατίνη, το Νέωριο Σύρου, για διαφορετικούς λόγους η Imperio και βεβαίως η Μηχανική.

Ζητούμενο για σήμερα, η έστω και ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των υψηλών τιμών έτους, με συναλλαγές τουλάχιστον 120 – 140 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ.: θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών της Intracom έχει ολοκληρωθεί και πως ουδεμία νέα απόφαση γενικής συνέλευσης υπάρχει άμεσα ή στο απώτερο μέλλον.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v