Τα κέρδη των τραπεζών στο προσκήνιο

Το πολύ στις αρχές του Αυγούστου θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα των τραπεζών για τα οποία ήδη υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθούν.

Τα κέρδη των τραπεζών στο προσκήνιο
Η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται με ”εφαλτήριο” τον τραπεζικό κλάδο. Οι τηλεπικοινωνίες, ο άλλος ”βαρύς” κλάδος της Σοφοκλέους, παίζει απλά το ρόλο της ”οπισθοφυλακής”.

Από το ρεπορτάζ στην αγορά προκύπτει ότι το τελευταίο διάστημα καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για τα κέρδη β΄ εξαμήνου των τραπεζών επί τη βάσει κυρίως των εσόδων από trading.

Οι προσδοκίες αυτές ως ένα βαθμό δεν λαμβάνουν υπ όψιν τους το γεγονός ότι τα έσοδα αυτά προκύπτουν μόνον όταν ο κάτοχος των τίτλων (μετοχών και ομολόγων) προχωρήσει σε... ρευστοποιήσεις, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, τουλάχιστον στη Σοφοκλέους.

Ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς, πιστεύουν ότι τα έσοδα των μεγάλων τραπεζών θα είναι όντως βελτιωμένα (υπολογίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 15-25% σε ετήσια βάση, ανάλογα και με την πορεία των αγορών), όχι όμως σε βαθμό που να καλύπτουν τις προσδοκίες ορισμένων… κύκλων.

Άλλωστε, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, τα τελευταία χρόνια είχαμε ήδη την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα που έχει ο εντυπωσιασμός των επενδυτών, από τα ”μη επαναλαμβανόμενα” κέρδη τα οποία ευλόγως φέρουν αυτό το χαρακτηρισμό. Το ένα τρίμηνο μπορεί να υπάρχουν και το άλλο να... εκλείψουν!!!

Το άλλο ”χαρτί” που παίζεται στον ίδιο κλάδο αφορά στην προσδοκία κινήσεων εξαγοράς και απορρόφησης μεταξύ τραπεζών (είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ακούγονταν φήμες για μια πιθανή κίνηση επιθετικής εξαγοράς της Alpha Bank, με αρκετούς από τους φημολογούντες να δείχνουν προς την κατεύθυνση της Eurobank, καθώς η μία παρουσίαζε σημαντικό όγκο συναλλαγών, ενώ η δεύτερη σημαντική άνοδο τιμής!!)

Εν τούτοις, τα περιθώρια πραγματικά εντυπωσιακών κινήσεων στο χώρο (κι όχι απλά κάποιων κινήσεων περιορισμένης εμβέλειας, όπως αυτή μεταξύ του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της Αττικής) προϋποθέτουν σημαντικές ”δομικές αλλαγές”, τις οποίες πρέπει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι, η αγορά φαίνεται πρόθυμη σήμερα όχι μόνον να προεξοφλήσει, αλλά και να υπέρ-εκτιμήσει τα εκάστοτε τεκταινόμενα στον κλάδο, είτε αφορούν αποτελέσματα είτε ”κινήσεις”.

Το γεγονός αυτό, από τη μία αποτελεί ένδειξη της ύπαρξης πραγματικής ”αγοράς –ταύρων”, που είναι ”εκ φύσεως” αισιόδοξη, κι από την άλλη υποκρύπτει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση που εκλείψουν τα εύθραυστα συστατικά της τρέχουσας ”θετικής ψυχολογίας”.

Διότι στη δεύτερη περίπτωση θα αρχίσουν πάλι να μετρούν τα ”φασόλια” των αποτιμήσεων, με βάση τα οργανικά κέρδη και τις λειτουργικές δαπάνες.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v